Haberler

Yavru Karacayı Keçi Sahiplendi

Annesini Av Köpeklerinin Telef Ettiği Yavru Karacaya, Keçi Annelik Yapıyor.

Zonguldak'ın Alaplı İlçesi Gümeli Beldesi'ndeki Karatepe Yaylası'nda annesini av köpeklerinin telef ettiği yavru karacaya, bakımını üstlenen Elmas ve Cemal Tosun çiftinin keçileri annelik yapıyor. Keçileri emerek beslenen yavru karaca, bir süre sonra evcilleşirse hayvanat bahçesine, evcilleşmesse doğaya bırakılacak.

Karatepe Yaylası'nda evi bulunan Hüseyin Sezgin, yaklaşık 1 ay önce Bendere Mevkii'nde ormanlık alanda dolaşırken, 3 av köpeği tarafından telef edilen karacayı ve yanındaki yavrusunu gördü. Hüseyin Sezgin, evine götürdüğü yavru karacayı inek sütü ile beslemeye çalıştı. Sezgin, inek sütünü içmeyen karacayı, keçileri bulunan komşusu Cemal Tosun'a verdi. Emekli 53 yaşındaki Cemal Tosun'un keçileri, yavru karacaya annelik yapmaya başladı. Tosun, keçileri emerek beslenen karaca için evinin yanında küçük bir de kulübe yaptı.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube ekiplerinin gözetiminde yavru karacayı büyüten Cemal Tosun, karacının günde 3 defa keçileri emdiğini söyledi. Tosun, "Eşimle beraber yavru karacaya büyük özen gösteriyoruz. Sabah kalktığımızda ilk işimiz karacaya süt vermek oluyor. Daha sonra keçileri emdiriyorum. İlk geldiğinde keçileri ememedi. Ama şimdi alıştı" dedi. 47 yaşındaki Elmas Tosun ise 2 yıl önce ormanda yine bir karaca bulduklarını, ancak bir süre baktıktan sonra öldüğünü belirterek, "O zaman çok üzülmüş, ağlamıştım. Şimdi yine bir karaca besliyorum. Onu kendi ellerimle besliyorum, sütünü veriyorum. Altını temizliyorum" dedi.

Belli aralıklarla Tosun çiftinin bakımını üstlendiği karacayı kontrol eden Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nde görevli mühendis Mesut Ayyıldız ise, karacaların Zonguldak bölgesinde nesli tehlike altında olan türler arasında yer aldığını söyledi. Ayyıldız, "Biz aileye teşekkür ediyoruz. Cemal Bey daha önce karaca yetiştirmiş. Bu konuda tecrübeli ve hayvansever birisi. Bizim denetimimiz altında karacının bakımını üstlenmiş durumda. Karacanın yaşaması için keçi sütüne ihtiyacı var. Belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra karacaya bakacağız. Evcilleşmişse hayvanat bahçesine teslim edeceğiz. Veteriner hekimler kontrolünde yaşamaya devam edecek. Evcilleşmemiş durumda olursa tekrar doğaya salınması için gerekli işlemleri yapacağız" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title