Haberler

Yavru Kangalların Serinlemesi İçin Dondurma da Veriliyor

HALİFE YALÇINKAYA / CÜNEYT ÇELİK - Sivas Valiliği İl Özel İdaresine ait Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezindeki kangal köpekleri, kavurucu sıcaklarda kalp krizi geçirmemeleri için gün boyu aralıklara yıkanarak serinletiliyor.

HALİFE YALÇINKAYA / CÜNEYT ÇELİK - Sivas Valiliği İl Özel İdaresine ait Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezindeki kangal köpekleri, kavurucu sıcaklarda kalp krizi geçirmemeleri için gün boyu aralıklara yıkanarak serinletiliyor. Yavru kangallara ise zaman zaman dondurma veriliyor.

Yurt genelinde etkisini gösteren sıcak hava, yaklaşık bin 600 metre yükseklikteki Meraküm'de kurulan Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezinde yetiştirilen kangal köpeklerini de olumsuz etkiliyor.

Sivas'ta kış şartlarının en sert yaşandığı ve kar kalınlığının yer yer 50 santimetreyi bulduğu Meraküm tepesindeki üretim tesislerinde yetiştirilen ve soğuğa dayanıklılığıyla bilinen kangal köpeklerinin kalbinin yaz sıcaklarında korunması gerekiyor.

Kavurucu sıcaklarda yetişkin kangallar kalp krizi geçirmemeleri için gün boyu aralıklara yıkanıyor, soğuk sudan olumsuz etkilenen yavru kangallar ise zaman zaman dondurmayla serinletiliyor.

Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezi sorumlusu Hüseyin Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde etkisini gösteren aşırı sıcakların kangal köpeklerini de olumsuz etkilediğini söyledi.

Kangalların sıcak havada veriminin yüzde 80'ini kaybettiğini belirten Yıldız, sıcak iklim hayvanı olmayan bu köpeklerin yaşamsal konforunun sağlanması için aralıklarla yıkandığını anlattı.

-"Suya ihtiyacı kışa göre yüzde 90 artar"

Yıldız, ter bezleri dillerinde olan kangal köpeklerinin bazen sırt üstü yatarak serinleme ihtiyaçlarını belli ettiğini kaydederek şu bilgileri aktardı:

"Bu durumda siz harekete geçersiniz. Su ihtiyacının yetmediğini, dışarıdan takviye yapmanız gerektiğini mimikleriyle size anlatırlar. Köpeği ıslatır ve sularsınız. Kesinlikle suyu önünden eksik etmezsiniz. Yaz aylarında kangal köpeklerinin suya ihtiyacı kışa göre yüzde 90 artar. Sıcak hava nedeniyle solunumu hızlanan kangal, vücut ısısını atamaz. Önlem alınmadığında kalbine vurur ve kalp krizi geçirir. Bu nedenle kangal köpeklerini sıcak havalarda her iki saatte bir serinletmek gerekir. Kangallar, sıcaklığın düştüğü saat 18.00'den sonra dışarı çıkarılmalı."

Sıcak hava nedeniyle önceki yıllarda merkezdeki 2 kangal köpeğinin kalp krizi geçirerek telef olduğunu belirten Yıldız, özellikle yaşlı kangalların sıcaktan korunması gerektiğini vurguladı.

Dışarıya çok sık çıkarmadıkları yavru kangalları ise zarar görmemeleri için yıkamadıklarını ifade eden Yıldız, yavrulara ara sıra dondurma verdiklerini dile getirdi.

Yıldız, yazın köpeklerin gözlerindeki "sineklenme"nin temizlenmemesi halinde körlüğe yol açabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Hüseyin Yıldız Kangal Sivas Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title