Haberler

Yavru Deniz Kaplumbağalarının Zorlu "Yaşam" Yolculuğu

Mersin sahillerinde yumurtalardan çıkmaya başlayan yavru deniz kaplumbağaları, kısa mesafeye rağmen birçok tehlikeye karşı yaşam mücadelesi vererek denize ulaşmaya çalışıyor.

MUSTAFA GÜNGÖR - Mersin sahillerinde yumurtalardan çıkmaya başlayan yavru deniz kaplumbağaları, kısa mesafeye rağmen birçok tehlikeye karşı yaşam mücadelesi vererek denize ulaşmaya çalışıyor.

Anaç kaplumbağaların doğdukları kumsallara mayıstan itibaren yuva yaparak bıraktığı yumurtalardaki "caretta caretta" ve "kelonya midas" yavruları, 60 günlük kuluçka döneminin ardından yumurtadan çıkmaya başladı.

Yuvadan çıkmalarıyla birlikte içgüdüsel olarak bir an önce denize ulaşmaya çalışan yavru deniz kaplumbağaları, bu sırada martılar, yengeçler ve köpeklere yem olmamak için büyük çaba harcıyor.

Yavru kaplumbağalar, yuvalarından başladıkları kısa yolculuklarında, hızlı hareket ederek denize ulaşmaya çalışıyor.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin, deniz kaplumbağaları açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Mersin'in, Türkiye'deki önemli yuvalama alanları arasında yer aldığını belirten Ergene, kentte 5 farklı yuvalama alanı bulunduğunu bildirdi.

Kazanlı kumsalında mayıs sonunda ilk yuvaları tespit ettiklerini anlatan Ergene, "Çok sayıda anaç kaplumbağanın kumsala çıkışı vardı. Çıkışlar temmuzun sonuna kadar devam etti. Hatta bugün bile anaçların kumsala çıkışları oluyor. Yavru çıkışları da temmuzun ilk haftası başladı. Ama en yoğun zamanı şu anda ağustosta yaşanıyor. Bugünlerde çok fazla çıkışlar oluyor." dedi.

Yavru deniz kaplumbağalarının denize ulaşmak için verdiği mücadeleyi herkesin görmesi ve sahillerde ona göre hareket etmesi gerektiğini dile getiren Ergene, "Martılar, köpekler, yengeçler ve balıklar, bu yavruları bekliyor. Bu kadar çok doğal düşmanı var." ifadelerini kullandı.

Ergene, "Aynı zamanda balıkçılar da yapay olarak onlara düşman oluyor. Çünkü yavruların çıkmış oldukları kumsalların yakınlarında avlanıyorlar. Buradan giden yavru ağa takılabiliyor. Ancak o yavrular tüm bu tehlikelere rağmen yuvalarından çıkıp denize ulaşmak için büyük bir çaba gösteriyor." diye konuştu.

"Kumsallarda dikkatli olunmalı"

Yavru çıkışlarının olduğu dönemde insanların çok daha dikkatli olmasını isteyen Ergene, şunları kaydetti:

"Kumsallar, insanlar tarafından da kullanılıyor. Ancak bu kumsallar aynı zamanda deniz kaplumbağalarının üreme alanı olduğu için biraz daha dikkat edilmesi gerekiyor. Bulundukları kumulda yuva olabilir. Biz tabelalarla yuvaların olduğu alanları belirliyoruz. Oraları ıslatmamaları, üzerinde yürümemeleri veya açmamaları gerekiyor. Köpeklerden korumak için kafesler koyuyoruz. O kafesleri kaldırmamalılar. Özellikle sabah erken saatte spor yapanlar oluyor. Çıkan yavru gördüklerinde ellerine alıp denize atarak onlara yardım ettiklerini düşünüyorlar ama bunu yapmamaları gerekiyor. Bu hayvanların bu kumsalları yürüyerek gitmesi gerekiyor ki hem yumurta kordonundaki o besinin kokusu gitsin hem de hayvan bulunduğu alanı algılasın, kasları, akciğerleri açılsın. Yeni doğan bebek gibi oluyorlar."

Kaynak: AA / Güncel

Mersin Üniversitesi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bahar Candan tutuklandı mı? Bahar Candan neden tutuklandı, suçu ne? Nihal Candan tutuklandı mı? Nihal Candan neden tutuklandı, suçu ne? Brighton Manchester City maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Brighton Manchester City maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title