Haberler

Yavru Deniz Kaplumbağaları Denizle Buluştu

Hatay'ın Samandağ ilçesindeki Çevlik Sahili'nde yuvadan çıkan yeşil deniz kaplumbağalarının denize yolculuğu başladı.

Hatay'ın Samandağ ilçesindeki Çevlik Sahili'nde yuvadan çıkan yeşil deniz kaplumbağalarının denize yolculuğu başladı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Samandağ Kaymakamlığı ve belediyesi ile Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği tarafından korumaya alınan carretta caretta ve chelonia mydas olarak bilinen yeşil deniz kaplumbağalarının yavruları, yumurtalarından çıktı.

Yavrular, Türkiye'deki üç üreme merkezlerinden biri olan Çevlik Sahili'nde vatandaşların katılımıyla, üniversite öğrencileri ve uzmanlar gözetiminde denizle buluştu.

Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çevlik Sahili'nin, deniz kaplumbağaları açısından önde gelen yerlerden biri olduğunu söyledi.

Sahilin özellikle yeşil deniz kaplumbağalarının ana üreme kumsalı sayıldığını aktaran Sönmez, deniz kaplumbağalarının üreme ve denizle buluşma sürecini şöyle anlattı:

"Mayıs-haziran aylarında deniz kaplumbağaları yumurtalarını bırakmak için kıyımıza geliyor. Bu süreç ağustos ortasına kadar devam ediyor ve ekime kadar bırakılan yumurtalardan yavrularımız çıkıyor. Samandağı'ndaki kumsalda şu ana kadar binin üzerinde yuva yapıldı. Bin yuvanın 500'ünden yavru çıktı ve bunun 30-40 bini denize ulaştı. Net rakamlar sezon sonunda ortaya çıkacak ancak şu an binin üzerinde yuva var. Bu rakam geçmiş yıllarda da aynı oldu."

Kıyı erozyonu tedirginliği

Sönmez, kıyının erozyona uğraması gibi ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğuna işaret ederek, gittikçe daralan kıyının deniz kaplumbağalarının üreme alanını küçülttüğünü ve şu an belediyelerin yaptığı temizlik çalışmalarıyla kaplumbağaların hızlı bir şekilde denize ulaşmasını sağladıklarını dile getirdi.

Çevlik Sahili'ndeki deniz kaplumbağalarının, dünya popülasyonu içerisindeki oranının yüzde 20'lere denk geldiğine dikkati çeken Sönmez, bu rakamı yerinde bulduklarını ve sahilinin gözardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik de her yıl alan koruma ve kaplumbağa izleme çalışması yürüttüklerini söyledi.

Yılda 3,5 ay süren çalışma sonunda rapor hazırladıklarını ve ilgili dairelere sunulduğunu belirten Atik, her geçen yıl daha iyi neticeler elde ettiklerini kaydetti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title