Haberler

Yatırımcının İş Kurma, İşsizin İş Sahibi Olma Hayalini Gerçekleştirdi

Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 4 yıldır hizmet veren Karacadağ Kalkınma Ajansı sayesinde desteklenen projelerle ve yatırımcılara verilen eğitimle istihdam ve yatırım alanında önemli mesafeler katedildi Ajans tarafından KOBİ projelerine verilen destek sayesinde 2 bini aşkın kişinin istihdamı sağlandı, Mali.

NURTEN ASLAN - Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 4 yıldır hizmet veren Karacadağ Kalkınma Ajansı sayesinde desteklenen projelerle ve yatırımcılara verilen eğitimle istihdam ve yatırım alanında önemli mesafeler katedildi.

Karacadağ Kalkınma Ajansı'nca Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) projelerine verilen destek sayesinde 2 bin kişinin istihdamı sağlandı, Mali Destek Programları ile desteklenen 389 projeyle 156 milyon lira kaynak, bölge ekonomisine kazandırıldı.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıl önce kurulan ajansın 31 uzman, 1 hukuk müşaviri ve 5 destek personeli ile faaliyet gösterdiğini, 31 uzmanın 8'inin Şanlıurfa ve Diyarbakır Yatırım Destek Ofislerinde çalıştığını söyledi.

Ajanslar sayesinde Türkiye'deki bölgesel kalkınma yaklaşımında değişim yaşandığını, geçmişte merkezde Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yapılan birtakım çalışmaların, artık yerelde ajanslar tarafından yürütüldüğüne işaret eden Karakoyun, bölge planları hazırlama görevinin de ajanslara verildiğini anlattı.

Yetki yerele verildi

Yetkilerin merkezden yerele verildiğini, bunun çok önemli olduğunu aktaran Karakoyun, karar mekanizmalarında artık kamu, özel sektör ve yerel yönetimlerin bir arada yer aldığını kaydetti.

Bölgenin yatırım potansiyelini araştırdıklarını, en çok alanda yatırım yapılması gerektiğini tespit ettiklerini, bunu yaparken hem bilimsel çalışmalar yaptıklarını hem de yerelin katılımını sağladıklarını dile getiren Karakoyun, kentteki bütün dinamiklerin görüşlerini aldıklarını, yerelin düşüncesini alarak çalışmalar yaptıklarını aktardı.

"Yatırımcılara yol gösteriyoruz"

Yerelde yatırımın önünde engel teşkil eden sorunları tespit ettiklerini ve bunları diğer kuruluşlara aktardıklarını vurgulayan Karakoyun, şöyle devam etti:

"KOBİ'lerin geliştirilmesi açısından önemli fonksiyonlar yürütüyoruz. Diyarbakır ve Şanlıurfa sanayinin az geliştiği iller. Ama nüfus ve ekonomik potansiyel olarak da GAP'ın merkezinde olan kentler. Her 2 şehrin de sanayileşmesi gerekiyor. Bölgede sanayinin gelişmesi için ajans önemli bir fonksiyon yüklenmiş durumda. Sanayinin altyapısının geliştirilmesi için maddi ve uzman desteği sağlıyoruz. Diyarbakır ve Şanlıurfa tarih, kültür ve inanç turizmi açısından çok zengin. Bölge gelişecekse özel sektör yatırımlarının artması gerekiyor. Yatırımcılara yol gösteriyoruz. Özel yatırımcıları bölgeye çekmeye çalışıyoruz."

"156 milyon lira kaynak bölge ekonomisine kazandırıldı"

Diyarbakır ve Şanlıurfa'da kalkınma ile ilgili faaliyet ve çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Karakoyun, 4 yıl içerisinde her 2 şehirde, Mali Destek Programları kapsamında 389 projeye destek verdiklerini, bu projelere ajansın katkısının 82 milyon liraya ulaştığını, proje sahiplerinin eş finansman katkısıyla Diyarbakır ve Şanlıurfa'da yaklaşık 156 milyon lira kaynağın bölge ekonomisine kazandırıldığını belirtti.

Yatırımcılara verilen mali desteklerle, bölgenin işsizlik sorununun çözümüne katkı sağlandığını vurgulayan Karakoyun, KOBİ projeleri sonucunda Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 2 bini aşkın kişinin istihdam edildiğini bildirdi.

4 bin kişiye proje hazırlama eğitimi

Karakoyun, uygulanan Teknik Destek Programları ile Diyarbakır ve Şanlıurfa'da faaliyet gösteren 97 kurum ve kuruluşun ücretsiz uzman desteği aldığını anlatarak, bölgede proje kültürünün gelişimi için 4 bin 519 kişiye proje hazırlama eğitimi verildiğine dikkati çekti.

Bölgedeki iş ve yatırım olanak ve fırsatlarının tanıtılması, yatırımcı ve girişimcilere yönelik destek ve danışmanlık faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla kurulan Diyarbakır ve Şanlıurfa Yatırım Destek Ofislerinin çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüğünü aktaran Karakoyun, ofislerin çalışmaları sayesinde firmaların yatırım kararı aldığını kaydetti.

33 firmadan yatırım kararı

Karakoyun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi, kurulduğu günden bu yana yatırımcı ve girişimcilere yaklaşık bin 822 ücretsiz bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti sağladı. Çeşitli finansman araçları, yatırım yeri tahsisi, devlet teşvik ve destekleri konularında bilgilendirmede bulundu. Diyarbakır ile ilgili 40'tan fazla iş ve tanıtım organizasyonuna katıldı, 26 farklı konuda araştırma raporu hazırladı. Yatırım Teşvik Belgesi izleme ve kapama işlemleri kapsamında 211 firma ile ilgili işlemler yürütüldü. Yatırım Destek Ofisi tarafından yatırım danışmanlık desteği sağlanan 13 firma Diyarbakır'da yatırım kararı aldı. Bu firmalar tarafından yapılacak toplam yatırım 120 milyon lira ve öngörülen istihdam ise 827 kişidir."

Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi'nin de kurulduğu günden bu yana yatırımcı ve girişimcilere 2 bin 140 ücretsiz bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti sağlandığını, Yatırım Teşvik Belgesi izleme ve kapama işlemleri kapsamında 135 firma ile ilgili işlemler yürütüldüğünü bildiren Karakoyun, yatırım danışmanlık desteği sağlanan 20 firmanın Şanlıurfa'da yatırım kararı aldığını, bu firmalar tarafından yapılacak yatırımın 874 milyon lira, öngörülen istihdamın ise 8 bin 92 kişi olduğuna işaret etti.

Karakoyun, Kalkınma Bakanlığı'nca finanse edilen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Şanlıurfa'da 4 ve Diyarbakır'da 9 projenin uygulandığını, bu projeler için 76 milyon lira kaynak tahsis edildiğini sözlerine ekledi. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Yerel

Diyarbakır Karacadağ Şanlıurfa Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title