Haberler

Yatırım ve Kalkınma Hamlesi Turizmciyi Umutlandırdı"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik başlatılan yatırım ve kalkınma hamlesi ile Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması, inanç ve kültür turizminin önemli mekanlarından Şanlıurfa'da turizmcileri umutlandırdı.

HALİL FİDAN - Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik başlatılan yatırım ve kalkınma hamlesi ile Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması, inanç ve kültür turizminin önemli mekanlarından Şanlıurfa'da turizmcileri umutlandırdı.

Şanlıurfa, sahip olduğu güzellikler ve huzur ortamı sayesinde her dönem ziyaretçi akınına uğruyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi ile her anlamda gelişme gösteren kent, son yıllarda sağlanan desteklerle turizm sektöründen de payına düşeni almaya başladı.

Son dönemlerde komşu ülke Suriye ve bölgede yaşanan olumsuzluklar nedeniyle turizm sezonunu durgun geçiren kent, Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla hareketlendi.

Turizmciler, Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik gelecek 10 yılı kapsayan ve 2016 ile 2020 döneminde toplam 62 milyar liralık yatırım yapılmasını öngören tarım, sağlık, spor ve ekonomi alanında kalkınmayı sağlayacak yatırım hamlesinin, bölgeye refah ve huzur getireceğini, bunun da turizmi hareketlendireceğini öngörüyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden aralarında Diyarbakır, Van ve Mardin'in de olduğu 15 ilin yer aldığı Bölgesel Turist Rehberler Odası Başkanı Müslüm Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı yatırım hamlesinin bölgedeki turizmciyi umutlandırdığını söyledi.

Çoban, Kurban Bayramı'na çok sayıda yerli ve yabancı turisti Şanlıurfa ve bölgeye beklediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Son dönemde bölgemiz turizm anlamında büyük bir darbe almıştı, özellikle hem Suriye'de yaşanan olumsuzluklar, hem de terör örgütü PKK'nın yaptığı saldırılarla büyük bir kayıp yaşadık. Sonuçta insanlar güvenli bölgelerde gezmek istiyorlar. Başbakanımızın açıkladığı teşvik paketi özellikle turizm alt yapısıyla ilgili çok umut verici. Yatırım ve kalkınma hamlesiyle bölgede refahın, huzurun hakim olacağını ve beraberinde turizmin şahlanacağını düşünüyoruz. Bölgemiz her geçen gün güvenli hale geliyor, özellikle Suriye'de terör örgütlerine yönelik harekat çok önemli, PKK'ya karşı yürütülen kararlı tavır sayesinde bölgemiz daha da istikrarlı hale gelecektir. Misafirlerimizi başta Şanlıurfa olmak üzere bölgemize davet ediyoruz, umutla onları bekliyoruz."

Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkmasıyla okullar açılmadan önce son kez tatile çıkmak isteyenleri "Peygamberler Şehri"ne davet eden Çoban, "Bölgemiz daha çok yerli turisti ağırlıyor, Kurban Bayramı tatili için çok umutluyuz, bu tatil bölgedeki esnaf ve turizmciye adeta bir can suyu olmuştur." dedi.

Müslüm Çoban, Şanlıurfa'nın sadece inanç turizminde değil, arkeoloji ve kültür anlamında da çok zengin bir kent olduğunu ve Harran, Balıklıgöl, Göbeklitepe, Halfeti ile Birecik gibi mekanlarıyla her türlü ziyaretçiyi ağırlayabilecek potansiyeli bulunduğunu aktardı.

İnsanların burada keyifli vakit geçirebileceğini kaydeden Çoban, bölgeye gelen ziyaretçilerin ayrıca kentte çok yakın olan Adıyaman ve Gaziantep gibi çevre illeri de gezebileceğini sözlerine ekledi.

"Dolu dolu bir tatil için Şanlıurfa"

Sahip olduğu değerlerle ziyaretçilerine eşsiz bir tatil imkanı sunan Şanlıurfa'da en fazla ilgiyi Hazreti İbrahim'in doğduğu ve dönemin hükümdarı Nemrut tarafından ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl Yerleşkesi görüyor. Buradan Urfa Kalesi'ne çıkan ziyaretçiler tarihi ve yeni yapıların iç içe olduğu kenti kuşbakışı seyretme imkanı buluyor.

Kalenin eteğindeki doğal mağaralarda oluşturulan kafelerde mırra (acı kahve) ya da kendine has lezzetiyle menengiç kahvesini yudumlayarak yorgunluk atan turistler, daha sonra tarihi çarşı ve hanlarda adeta geçmişe yolculuk yapıyor.

Geceyi kent merkezinde geçirmek isteyenler ise yöresel müziklerin sunulduğu ünlü "sıra geceleri"ne katılıp, lahmacun, çiğ köfte ve şıllık gibi yöresel yemekleri tadıyor.

Türkiye'nin en geniş koleksiyonlarından birine sahip Şanlıurfa Müze Kompleksi, şehre 18 kilometre uzaklıktaki Göbeklitepe kazı alanı ile Hz. Eyyüp'ün çile çektiği makam olarak kabul edilen mekan da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Konik kubbeli evleri ve farklı mimarisiyle tarihi Harran ilçesi de turistlerin ilgisini çekiyor. Dünyanın ilk İslam Üniversitesi'nin kalıntılarının bulunduğu ilçede, rasathane ve Emeviler döneminden kalma Ulu Cami ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Harran'ın doğusunda Hz. Musa'nın yaşadığı rivayet edilen tarihi Soğmatar, "Hz. Musa Kuyusu" ve Şuayp Peygamber'in yaşadığı ifade edilen "Şuayp Şehri" ise inanç turizmi bakımından öne çıkıyor.

Mardin-Şanlıurfa karayolunda yolculuğa devam eden turistler, Viranşehir ilçesine gelmeden "sabır timsali" olarak nitelendirilen Eyyüp Peygamber'in makamını ziyaret ediyor.

Şanlıurfa'nın doğal güzellikleriyle öne çıkan Halfeti, Bozova ve Birecik ilçeleri iklimsel özellikleri ve mimari yapılarıyla dikkati çekiyor.

Birecik Barajı yapımı sırasında yerleşim yerlerinin bir kısmı sular altında kalan Halfeti ilçesi sahil beldelerini andırıyor. Aziz Nerses Kilisesi, Bar Şavma Manastırı ve İncil'in bir nüshasının çoğaltıldığı yer olarak bilinen Rumkale, Kaya Kilisesi'nin yer aldığı tarihi Savaşan köyüne tekne turları düzenleniyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Kurban Bayramı Harran Mardin Suriye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title