Haberler

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Tasarısı Genel Kurulda

CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, "Ülkede hem bireysel hem ekonomik özgürlüklerin giderek ayaklar altına alındığı bir süreç yaşanmaktadır.

CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, "Ülkede hem bireysel hem ekonomik özgürlüklerin giderek ayaklar altına alındığı bir süreç yaşanmaktadır. Bunların nedeni saraydakinin egosunun tahmin edilmesidir." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam edildi.

Tasarının 6. maddesi üzerine gerçekleştirilen görüşmelerde söz alan CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, tasarının geçici 2. maddesinin hükümet tarafından, diğer partilerle uzlaşıyla geri çekildiğini belirterek, siyasi parti gruplarına teşekkür etti.

Görüşmesi devam eden tasarının kayıt dışı kara paranın aklanmasını sağlayacağını savunan Türkmen, "Bu tasarı Saray ve yandaşlarına hizmet edecek tasarıdır. Geçici 2. madde de kayıt dışı kara paranın aklanmasını sağlayacak bir çalışmadır." ifadesini kullandı.

Türkmen, Türkiye'deki mevcut hukuki ortamda hiç kimsenin, kuruluşun hukuki güvenliği olmadığını öne sürerek, "Hükümetin ve Sarayın yandaş olmayan bir takım şirketleri kayyum eliyle batırması bunun açık ve net bir göstergesidir. Ülkede hem bireysel hem ekonomik özgürlüklerin giderek ayaklar altına alındığı bir süreç yaşanmaktadır. Bunların nedeni saraydakinin egosunun tahmin edilmesidir." diye konuştu.

Tasarının amacının varlık barışı olmadığını, bir şekilde yurt dışına çıkarılan kara paranın yeniden yurt içine gelmesini ve aklamasını sağlamak olduğunu iddia eden Türkmen, tasarıya CHP olarak karşı olduklarını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 20 yıl hizmet eden avukatlara yeşil pasaport verilmesini talep etti.

Tanal, CHP heyeti olarak Şanlıurfa'ya yaptıkları ziyarette bir grubun protestosuna ve saldırısına uğradıklarını anlatarak, siyasilere yapılan her türlü saldırıyı kınadıklarını belirtti

Tanal'ın konuşmasının ardından HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, CHP heyetine yapılan saldırıyı kınadıklarını ifade etti.

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan da Başkanlık Divanı olarak, Tanal'ın şahsında, CHP heyetine yapılan protestoyu kınadıklarını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de CHP olarak zaman zaman bu tip protestolarla karşılaştıklarını dile getirerek, protestonun kamera kayıtlarının incelenerek failleri hakkında soruşturma yapılmasını, İçişleri Bakanlığının da konuya ilişkin bilgilendirme yapması gerektiğini kaydetti.

-"CHP yapar, AKP yolar"

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, tasarının damga vergisine ilişkin maddesini eleştirerek, yatırımcının damga vergisine göre yatırımını yapmadığını, yatırımcıların maliyetlere baktığını vurguladı.

Osmangazi Köprüsü'nün geçiş ücretlerini eleştiren Akar, CHP'li belediyenin yaptığı Yuvacık Barajı'nın yapım maliyetinin hiçbir zaman vatandaşlara su parası olarak yansıtılmadığını, köprü maliyetinin de vatandaşa yansıtılamayacağını savundu.

Akar, Osmangazi Köprüsü'nün yatırım bedelinin 1 milyar 140 milyon dolar olduğunu anımsatarak, köprüyü yapan şirketin 22 yıllık işletme süresi bulunduğunu ve devletin günlük 40 bin araç geçişi garantisi vermesini eleştirdi.

Köprü geçiş ücretinin 35 dolar artı KDV olduğunu ve bu fiyatın Amerikan tüketici endeksine endekslendiğini savunan Akar, "35 dolarla devam etmeyecek, düşürdük diyorsunuz ya onun farkını da devlet ödeyecek, geçenin de geçmeyenin de parasını devlet ödeyecek, 22 yıl boyunca. Yatırım maliyeti 1 milyar 400 milyon, 22 yıl sonunda 11 milyar 242 milyon dolar olacak. Yatırım bedelinin 8,2 katı artacak, Yuvacık Barajı'nın yatırım bedelinin ise 4,2 katı oranında artış yaşanacak." değerlendirmesinde bulundu.

Akar, "CHP yapar, AKP yolar. Yaptığınız yatırımların tümü vatandaşları yolmak üzere kurgulanmış." dedi.

Kaynak: AA / Politika

Elif Doğan Türkmen Mahmut Tanal Haydar Akar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title