Haberler

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Tasarısı Komisyonda

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Çek konusunda mükemmeli aramamalıyız, iyi olanla yetinmeliyiz.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Çek konusunda mükemmeli aramamalıyız, iyi olanla yetinmeliyiz. Bu düzenleme mükemmel bir düzenleme değil ama iyi bir düzenlemedir." dedi.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, "Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın müzakerelerine devam edildi.

Milletvekilleri tasarının Çek Kanunu ile ilgili düzenlemelerini içeren maddeleri üzerinde görüşlerini açıkladı.

Muhalefet milletvekilleri düzenlemelere karşı çıktı.

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia etti. Faktoring şirketlerinin piyasada güçlü olduğunu iddia eden Pekşen, söz konusu düzenlemenin bu şirketlerin dayatmasıyla hayata geçirilmeye çalışıldığını savundu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, çek yoluyla piyasayı dolandıranlar olduğunu, yapılacak düzenlemede temel ilkenin adalet olması gerektiğini ve bu yolla hem alacaklıyı hem de borçluyu korumak gerektiğini söyledi.

Bankaların her bir çek sayfası nedeniyle ödemek zorunda olduğu oranın yükseltilmesi halinde kayıtdışına imkan tanınacağını ifade eden Tanal, çeke karşılık bono kullanılmasının özendirilmesini teklif etti.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri de çekin bir yaptırım gücü olması gerektiğini vurgulayarak, karşılıksız çekte bankalara da sorumluluk yüklenmesi gerektiğini kaydetti. Cevheri, "Bankaların herkese çek vermemesi lazım. Verdiğinde de karşılıksız çekin yükümlülüğü banka tarafından yerine getirilmeli." dedi.

Cevheri, karşılıksız çekte makul bir hapis cezasının olması gerektiğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da İstanbul'daki terör saldırısı nedeniyle sosyal medya platformlarının kapatılmasını eleştirerek, "Ülke Kuzey Kore'ye döndü. Bizim doğru bilgileneceğimiz kanal çok azaldı. Evimizde 1960'lı yıllara döndük. O dönem birinci kanal var TRT1, şimdi de bizim Halk TV'miz var, onu izliyoruz. Her seferinde musluk gibi aç-kapa sosyal medyayı kapatamazsınız." diye konuştu.

Erdoğdu, çekin kredi gibi kullanıldığını savunarak, "Bankalar çek kestiği için para kazanıyor ama sorumluluğu yok. Bankalar da dikkatli olsun, çek verirken sorumlulukları olsun. Bankalara sorumluluk yükleyin ve düzenlemeyi eşit yük dağılımıyla yapın." çağrısında bulundu.

Komisyon Başkanı Bilgiç de Türkiye'de ticaret hayatı için önemli bir soruna yönelik düzenleme yaptıklarına dikkati çekerek, "Sokağa inildiğinde hapis cezası geldiğinde her şey güllük gülistanlık olacak gibi, hapis cezasının gelmesiyle çekte itibarın olacağı yaklaşımı var. Çekte itibar keşidecinin itibarıyla doğru orantılıdır. Keşidecinin itibarını belli bir noktaya getirmeden çeke itibar kazandırmak mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

Devletin çek konusunda taraf olmaması gerektiğini, devletin piyasa düzenleyicisi olarak görev alabileceğini belirten Bilgiç, karşılıksız çekin yaptırımı olması gerektiğini kaydetti.

Bakan Bozdağ'ın sözleri

Milletvekillerinin değerlendirmelerinin ardından konuya ilişkin bilgi veren Adalet Bakanı Bozdağ, bakan olduktan sonra tebrik ziyaretine gelen iş dünyası ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, esnafın, ekonomi çevrelerinin "çeke hapis cezası ne zaman gelecek" ve "iflas erteleme konusu ne olacak" sorusunu yönelttiğini belirterek, düzenlemenin piyasanın talebi üzerine yapıldığını söyledi.

İflas erteleme düzenlemesinin iyi niyetle hazırlandığını, ancak mahkemelerin de kullanılarak piyasa sahtekarları tarafından iflas erteleme düzenlemesinin suistimal edildiğini anlatan Bozdağ, "Hükümet olarak bizim, bütün iş çevrelerinin açık şekilde dile getirdiği soruna duyarsız kalmamız beklenemez. Hükümetimiz bu soruna bir neşter atma kararı almıştır. Bu karar piyasanın sorunlarını yüzde yüz ortadan kaldırmayacak ama sorunların yaşanmasını azaltacak düşenceyle hazırlanmıştır." dedi.

Piyasada hapis cezasının olmamasının karşılıksız çeki arttırdığı gibi yanlış algı olduğunu ifade eden Bozdağ, "Hapis cezası olduğunda ya da olmadığında oransal olarak büyük düşüş veya artış yok. Birbiriyle uyumlu durum söz konusu. Ekonomik hayatın psikolojisini düzeltmek de bizim görevimiz." diye konuştu.

Bozdağ, karşılıksız çeke öngörülen hapis cezasının adli para cezası ödenmemesi halinde uygulanacağını vurgulayarak, "Adli para cezasını ödemezsen veya borcu ödemezsen hapse gireceksin. Ödemeye zorlama bakımından son derece önemli bir düzenleme. Karşılıksız çekte hükmün açıklanması, cezanın ertelenmesi, denetimli serbestlik uygulanmayacak. Bu borçlunun borcunu ödemeye zorlayan düzenleme." değerlendirmesinde bulundu.

Karşılıksız çeke ilişkin hapis cezasının da icra hakimliklerince verilmesinin yargılamanın hızı açısındın önemli olduğunu belirten Bozdağ, "İcra hakimliği yargılama yaptığında yargılamada sürat ortaya çıkacak. Kısa sürede duruşma var, tanık getirirseniz dinleyecek, duruşmaya gelmezseniz dosyanız düşecek. Şikayet için süre burada 3 ay olacak. Bütün işler hızlı yürüyecek. Karar da kısa sürede verilecek, kesinleşmesi süratle olacak." dedi.

Hapis cezasında orantılılık ilkesine de önem verdiklerini belirten Bozdağ, karşılıksız bir çekte azami hapis cezasının 3 yıl, çekin birden fazla olması halinde hapis cezasının 5 yıldan fazla olmadığını belirterek, bu cezaların değişebileceğini, tek çekte azami sürenin 1 yıl, birden fazla olması halinde cezanın 3 yıl yapılabileceğini söyledi.

Bakan Bozdağ, düzenlemenin Anayasa'nın 38. maddesine aykırı olduğu eleştirilerine de katılmadığını belirterek, 2009 yılındaki düzenlemede Anayasa Mahkemesi ile görüştüklerini ve "önce bir adli para cezası olursa bu Anayasaya aykırılık oluşturmaz" değerlendirmesini aldıklarını, yeni düzenlemenin de bu görüş doğrultusunda hazırlandığını belirtti.

Bozdağ, bu düzenlemenin çek sahiplerini ve bankaları daha dikkatli olmaya zorlayacağını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Piyasanın da kendi içinde arınmasına yol açacaktır. Bu düzenlemeden sonra çeki kötü niyetli kullananlar bunun bedeli olarak piyasadan el çekme durumunda kalacak. Çeke güven artışına, piyasanın canlanmasına neden olacaktır. Çek meselesi kredi meselesi değil bana göre. Benim anladığım parasız piyasayı döndürme meselesi. Bin liralık çekle 100 bin liralık ticaret yapıyorsunuz, güvenle yapıyorsunuz.

Parasız, kredisiz, faizsiz bir çek yaprağı, piyasada hareketliliğin olmasına yol açıyor. Esasında görünmez bir Merkez Bankası bu. Çeki öldüren işlem yaparsak, çek alanların, kesenlerin olumsuz etkilenmesine yol açacak düzenleme yaparsak daha büyük hata yaparız. Çek konusunda mükemmeli aramamalıyız, iyi olanla yetinmeliyiz. Bu düzenleme mükemmel bir düzenleme değil ama iyi bir düzenlemedir."

-Sosyal medyaya kısıtlama

Adalet Bakanı Bozdağ, CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil'in sosyal medya hesaplarına erişimin engellenmesinin ne zaman son bulacağını sorması üzerine de şöyle konuştu:

"Türkiye'de dün büyük bir terör saldırısı oldu. Fransa'da da terör saldırısı oldu geçmişte. O ülkelerde gazeteler, televizyonlar kendi ülkelerinin aleyhinde dünyada hava oluşsun diye yarışın içerisine girmiyor. Cumhuriyet Gazetesi, Fransa'daki olayda bir manşet attı, bir de bugün attığı manşete bakın. Fransa'da 'evlatlarına ağlıyor' diye manşet atıyor, Türkiye'de olanla ilgili de ceset fotoğrafları var 'Ölüm terminali' manşetini atıyor. Fransa'dakilere başka bir manşet, Türkiye'dekilere başka bir manşet.

Görsel ve yazılı basınımız duyarlılık göstermiş olsa herhangi bir tedbire gerek yok. Ben bu noktada duyarlılık gösterdiklerini görmüyorum. O yüzden hükümetin tedbir alması, sosyal medyayı yavaşlatması, mahkemenin karar alıp bazı siteleri kapatması normal bir şey. Böyle hadiseler olmasa kimse bunu yapmaz. Haberleşme hakkı önemli ama vatandaşlarımızın güvenliği ondan daha önemlidir."

Kaynak: AA / Politika

Süreyya Sadi Bilgiç Bekir Bozdağ Türkiye Fransa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title