Haberler

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Tasarısı Komisyonda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bu ülkede 2002 yılında yabancı sermayeli şirket sayısı 4 bin 997. Şu anda kaç? 48 bin 445 yabancı sermayeli şirket var. Yani 11 kat artmış.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bu ülkede 2002 yılında yabancı sermayeli şirket sayısı 4 bin 997. Şu anda kaç? 48 bin 445 yabancı sermayeli şirket var. Yani 11 kat artmış. Demek ki insanlar Türkiye'ye güveniyor." dedi.

Ak Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, tasarıya ilişkin görüşlerini aktarırken, yatırım ortamının, demokrasi, hukuk ve özgürlüklerin güvence altına alındığı ülkelerde gelişebileceğini söyledi.

Çok sayıda ülkede görüşmeler yaptığını belirten Paylan, "Biz buradan Afganistan'a nasıl bakıyorsak, onlar da buraya benzer şekilde bakıyorlar. Böyle bir ortama yatırım gelir mi?" diye konuştu.

Maliye Bakanı Ağbal ise Türkiye'ye yurt dışından gelen yatırımlara işaret ederek, " Türkiye'ye 16,5 milyar dolar paralarını bağladılar. Türkiye'yi Afganistan ile karşılaştırmak doğru mu? Bu yaşadığımız topraklara haksızlık değil mi? Öyle olsa paralarını bağlarlar mıydı? Siz kimlerle görüşüyorsunuz, ben merak ediyorum." karşılığını verdi.

Paylan'ın çok çeşitli ülkelerde görüşmeler yaptığını söylemesi üzerine Ağbal, "Türkiye düşmanlarıyla görüşüyorsunuz." ifadesini kullandı. Paylan da Ağbal'ın "Türkiye düşmanları" ifadesiyle neyi kastettiğini açıklamasını istedi.

Komisyon Başkanı Bilgiç ise karşılıklı konuşmaların komisyon çalışmalarına katkı sağlamayacağını belirtti. Herkesin görüşlerini aktarmasını isteyen Bilgiç, arzu edilen bilgilerin görüşmelerin soru-cevap bölümünde verileceğini ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil de tasarının kendisinin, yatırım ortamında bir sorun olduğunun kabul edilmesi anlamına geldiğini, bu sorunun doğru teşhis edilmesi gerektiğini söyledi.

Kişi ve şirketin off-shore yatırım faaliyetlerini ortaya çıkaran Panama belgelerine işaret eden Tamaylıgil, İzlanda'da başbakanın istifasına yol açan bu belgelerin, Türkiye'de gerektiği şekilde ele alınmadığını savundu.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise yatırım ortamının iyileştirilmesi noktasında uluslararası ilişkilerin önemini vurguladı.

Uluslararası alanda kullanılan dilin, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelişinde etkili olduğunu belirten Çakırözer, diplomatik ilişkilerin ülke menfaatleri göz önünde bulundurularak özenli yaklaşımlarla yürütülmesi gerektiğini dile getirdi. Çakırözer, "Yatırım ortamını iyileştirmek tek başına yeterli değildir. Demokrasimizi de batılı ülkeler seviyesine taşıyacak düzenlemeleri el birliğiyle yapmamız gerekir." dedi.

"5 milyon liranın üzerinde bir vergiden vazgeçiyoruz"

Muhalefet milletvekillerinin vergi muafiyetlerine ilişkin değerlendirmeleri üzerine söz alan Ağbal, tasarıyı kamu finansmanına bir kaynak olarak görmediklerini, bunun yatırım ortamının iyileştirilmesinden yana bir düzenleme olduğunu bildirdi.

Ağbal, "Burada, mevcut istisnaları koruyacak şekilde bir düzenleme yapıyoruz. Onun için bunun etki analizinde, ilave bir vergi kaybı öngörmüyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığımız her bir maddeyle ilgili etki analizine dönük, eldeki verileri, hesaplanabilme imkanlarını değerlendirerek, bir çalışma yaptı. Tamamen teknik bir çalışmadır. Damga vergisinde yaklaşık 5 milyon liranın üzerinde bir vergiden vazgeçiyoruz. Hesaplamalarımıza göre bu paketin (tasarının) toplam etkisi, 718 milyon lira." diye konuştu.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Ağbal, çalışmaya görüşleriyle katkı sunan herkese teşekkür etti.

Tasarının, yatırım ortamı sorunlu olduğundan değil, bugünü daha iyiye götürmek için hazırlandığını vurgulayan Ağbal, ekonomik düzenlemelerin yanı sıra AK Parti olarak son 14 yılda demokrasinin kökleşmesi için çok önemli çalışmalara imza attıklarını kaydetti.

Ağbal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu ülkede 2002 yılında yabancı sermayeli şirket sayısı 4 bin 997. Şu anda kaç? 48 bin 445 tane yabancı sermayeli şirket var. Yani 11 kat artmış. Demek ki insanlar Türkiye'ye güveniyor. Türkiye'deki demokrasiye, hukuk devletinin inşasına güveniyor. Türkiye'nin fırsatlarına, insanlarına, yetişmiş insan kaynağına güveniyor. Türkiye artık bölgesinde yatırım, üretim, cazibe merkezi haline geldi. Sivil toplum örgütleri olsun, uluslararası örgütler olsun biz de onlarla görüşüyoruz. Bakıyoruz onlar da Türkiye'nin ilerisine dönük son derece olumlu beklentiler içinde. Bunu hep beraber istemeliyiz."

Kaynak: AA / Politika

Süreyya Sadi Bilgiç Naci Ağbal AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title