Haberler

Yassıada'ya Tahribat Baskını

Haber-Kamera: Ezgi ÇAPA / İstanbul DHA Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada'nın 'demokrasi ve özgürlük' adasına dönüştürme çalışmaları devam ediyor.

Haber-Kamera: Ezgi ÇAPA / İstanbul DHA

Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada'nın 'demokrasi ve özgürlük' adasına dönüştürme çalışmaları devam ediyor. Menderes'in son günlerini de geçirdiği, Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait kilise, zindan kalıntılarının da bulunduğu adada incelemeler yapan Adalar Savunması, adanın ağır iş makinalarınca tahrip edildiğini iddia etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde, 'demokrasi ve özgürlük adası' haline getirmek istediklerini açıkladığı Sivriada ve Yassıada'da devam eden şantiye çalışmalarını yerinde gözlemlemek isteyen yaklaşık 50 kişi Yassıada'ya çıkarma yaptı. Adalar Savunması, Mimarlar Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Arkeologlar Derneği temsilcilerinin de aralarında bulunduğu gruba, CHP'li İBB Meclis üyelerinin yanı sıra CHP milletvekili Onursal Adıgüzel, HDP milletvekili Prof. Dr. Beyza Üstün de destek verdi. Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada'ya Mesa İnşaat tarafından yapılan otel ve kongre merkezi projesinin adadaki dokuya ve tarihi eserlere zarar verdiğini savunan grup, kiraladıkları tekneyle Yassıada'ya yanaştı. Yer yer gerginliğin yaşandığı gezi sırasında, proje sorumlusu Selim Rıdvan Güngör, adada incelemelerde bulunan gruba bilgi verdi.

"NASIL CESARET EDİYORLAR ANLAMIYORUM?

İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi adına 1998'de Yassıada'yı inceleyen Prof. Dr. Erendiz Özbayoğlu "Adanın şu andaki durumu tamamen yok edilmiş. Yer altı hücreleri yok edilmiş, çok tuhaf bir durum. Nasıl cesaret ediyorlar anlayamıyorum? diyerek şaşkınlığını ifade etti. Adanın korunması gerektiğini belirten Özbayoğlu "Tarihi yerler iskana açılmamalı. İskana açtınız mı oralar yok edilir" diye konuştu. CHP'li Meclis Üyesi Avedis Kevork Hilkat da "Buradaki çok kültürlü yaşam, 4. yüzyıldan kalan Doğu Roma İmparatorluğu'nun zindanları, kilise çanları nerede" diye sordu.

GERİ DÖNÜŞÜ İMKANSIZ BİR TAHRİBAT"

İncelemenin ardından açıklama yapan İBB Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever, "Adaya en uygun projeyi yapsalar bile adanın imara açılmasına karşıyız. Adanın doğal halinin korunması gerektiğini savunuyoruz? dedi. HDP milletvekili Beyza Üstün ise "Buna neden olan yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne müracaat edeceğizö dedi. Mimarlar Odası temsilci Mücella Yapıcı, Yassıada ve Sivriada'yı denetim ve izin mekanizmalarından muaf tutan 18 Nisan 2013 tarihli torba yasanın 27. Maddesinin iptal edilmesi gerektiğini belirterek 'Torba yasaya dayandırılan maddenin derhal kaldırılması, bu inşaatın durdurulup tespitin yapılması gerekiyor' dedi. Yapıcı, adanın korkunç bir şekilde tahrip edildiğini belirterek 'Geri dönüşü imkansız bir tahribat. Yunusların yuvalarının tepelerinde dinamitler patlatılıyor. Ağaçlar hoyratça tahrip ediliyor. Kent içinde nerede ağır makinalar varsa adada vızır vızır ağır makinalar çalışıyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Onursal Adıgüzel Adnan Menderes Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title