Haberler

Yaşlı Ağaçlar Ormanları Çürütüyor

İnegöl Keresteciler Odası Başkanı Muzaffer Balcıoğlu, Türkiye ormanlarında yaşı geldiği halde kesilmeyen 42 milyon metreküp ağacın çökerek, genç ağaçlara zarar verdiğini söyledi.

İnegöl Keresteciler Odası Başkanı Muzaffer Balcıoğlu, Türkiye ormanlarında yaşı geldiği halde kesilmeyen 42 milyon metreküp ağacın çökerek, genç ağaçlara zarar verdiğini söyledi.

Türkiye'de kesim yaşı geçen yaklaşık 42 milyon metreküp ağaç olduğunu belirten İnegöl Keresteciler Odası Başkanı Muzaffer Balcıoğlu, bu ağaçların kesilmeyince çürüdüklerini ve hastalanarak genç ağaçlara zarar verdiğini kaydetti. Balcıoğlu, ağacın da her canlı gibi yaşı olduğunu ve geldiğinde kesilmesi gerektiğini ifade etti.

Her canlı varlık gibi ormanların da doğup, gelişip, yaşlandığını ve sonra da öldüğünü söyleyen Balcıoğlu, "Kendi haline bırakılan ormanlar zamanla çöker. Ormanların çökme safhasına girmeden önce ağaç türlerinin biyolojilerine göre değişen teknikler ve gençleştirme metotları kullanılarak planlı bir şekilde gençleştirilmesi gerekir" dedi.

Balcıoğlu, gençleştirme yapılmayan ormanların içindeki yaşlı ağaçların çökmesiyle genç ağaçların da zarar gördüğüne dikkat çekerek, "Tespitlerimize göre, Türkiye'de özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde balta girmemiş ormanlar var. Bu sahaların acilen gençleştirilmesi gerekiyor. Ağaçların çökmesi ülkemiz için ekonomik kayıptır" dedi.

Planlı kesimlerin Türkiye'nin orman varlığına zarar vermeyeceğinin altını çizen Muzaffer Balcıoğlu, asıl kaçak kesimler ve yangınlara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Orman Genel Müdürlüğü'nün kaçak kesimle mücadelede son yıllarda oldukça başarılı çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan Balcıoğlu, yangınların önlenmesi için herkese çok büyük sorumluluklar düştüğünü dile getirdi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye İnegöl Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title