Haberler

Yasin Börü Davası

Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili 17'si tutuklu 34 sanığın yargılandığı davanın bugünkü celsesi başladı.

Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır'dan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine nakledilen davaya tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar, maktullerin yakınları ve tarafların avukatları katılıyor.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi salonundaki duruşmayı AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner ve Fatma Benli, Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, eski AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz ile bazı HÜDA PAR yöneticileri de takip ediyor.

Mahkemenin önceki celsesinde yaşanan gerginlik nedeniyle verilen "kapalı duruşma" kararı doğrultusunda diğer izleyiciler salona alınmadı. Gazeteciler ile stajyer hakim ve savcıların salona girmesine izin verildi.

Şikayetçilerin avukatı Necip Kibar, duruşmanın başında söz alarak, mahkemenin "kapalı duruşma" kararından dönmesini istedi.

Kibar, "Abartılmayacağını düşündüğümüz kısa bir tartışma dolayısıyla mahkeme, duruşmaların kapalı yapılacağına karar verdi. 6-8 Ekim 2014'te Türkiye'nin belli bir bölgesinde, tüm Türkiye halkının canlı yayınlarda izlediği vahşet izlendi. Bu, kara bir leke olarak hafızalardan silinmeyecek. Geçen celsede, pek sözü edilmeyecek kısa bir tartışma sonrası, varsa duruşmanın huzurunu bozan kişilerin duruşmaya alınmayacağına karar verilmesi gerekirken, davanın kamuoyunun gözlerinden kaçırırcasına kapalı yapılmasına karar verilmiştir. Bunun, hukuki bir karar olmadığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Savcısı Umut Sadak da daha önce yaşananlar göz önüne alınarak, sanıklar ve avukatlarının güvenliğinin sağlanması için duruşmanın kapalı yapılmasını talep etti.

Sanık avukatları da savcının görüşüne katıldıklarını bildirdi.

Mahkeme heyeti, müzakerenin ardından ara karardan dönülmesi talebini oy birliğiyle reddetti. Kapalı duruşma kararının geçen celse kayıtlara geçen olaylar üzerine duruşmada güvenliğin sağlanması için alındığını ifade eden heyet, salonda, milletvekilleri, basın mensupları ve bazı müşteki yakınlarının da olduğuna ve aleniyetin sağlandığına dikkati çekti.

İddianame

İddianamede Yusuf Er, Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un 7 Ekim 2014'te, Diyarbakır'da terör örgütü PKK/KCK mensuplarınca, "DAEŞ üyesi oldukları" iddiasıyla saldırıya uğradığı belirtiliyor.

Maktuller ile olayda yaralanan Er'in, saldırı üzerine Bağlar semtinde bir daireye sığındıkları, eylemi gerçekleştiren grubun binanın çevresini sardığı ve bu kişileri aramaya başladığı aktarılan iddianamede, eylemcilerin, Er ile maktullerin 5 numaralı dairede olduğunu anlamaları üzerine bir kişinin mutfak balkonundan daireye girdiği ve içeridekilere silahla ateş etmeye başladığı kaydediliyor.

Silahlı kişinin kapıyı açarak, grubun diğer üyelerini de eve aldığı, eylemcilerin ikametgaha sığınanları linç ederek, ateşli ve delici silahlarla yaralayıp üçünü kattaki camdan aşağı attıkları, birini de sürükleyerek binadan dışarı çıkardıkları anlatılan iddianamede, aşağı atılan ve can çekişen maktullere sopa, taş ve tekmeyle saldırıya devam edildiği aktarılıyor.

Olayda Er dışındakilerin öldüğü, ikametgahın tuvaletine sığınan ve bir süre fark edilmeyen Er'in daha sonra bulunduğu, darbedilerek ve kesici aletle yaralanarak buradan çıkarıldığı ancak Er'in, sanıkların elinden kaçmayı başardığı ve 500 metre kadar gittikten sonra bayıldığı da iddianamede yer alıyor.

Sanıkların, dört maktulü "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan dörder, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan birer olmak üzere, beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

İddianamede sanıkların, Er'in yaralanmasına ilişkin de ayrıca cezalandırılmaları talep ediliyor.

Çocuklar hakkındaki dava

Bu arada, aynı olaylara ilişkin yaşı 18'den küçük, suça sürüklenen 6 çocuk hakkında Diyarbakır'da açılan dava da Ankara Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine nakledilmişti. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, bu davanın Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davayla birleştirilmesine karar verdi ancak 2. Ağır Ceza Mahkemesinin birleştirmeye muvafakat vermemesi üzerine dava dosyası, davaya bakacak mahkemenin belirlenmesi için Yargıtaya gönderildi.

Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, aynı olaylara ilişkin suça sürüklenen bir çocuk hakkında, "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçlarından açılan davanın, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davayla birleştirilmesine karar vererek, dosyayı gönderdi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise "yargılamanın Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinde yapılmasının suça sürüklenen çocuğun yararına olduğu, Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinin de bu amaçla kurulduğuna" hükmederek, dosyayı, Ankara 1. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyayla birleştirdi.

Adliye önündeki bekleyiş

Bu arada, şikayetçiler ile HÜDA PAR üyelerinin arasında bulunduğu grup, dava için Ankara Adliyesi önünde toplandı.

Gruptakiler, "Yasin ve arkadaşları için adalet", "Yasin Börü ve arkadaşlarını katledenler ile azmettiricileri hesap vermelidir" yazılı pankartlar, "Azmettiriciler yargılansın", "Sırtını PKK'ya değil, Allah'a dayadığı için öldürüldü", "Biz senin adını kitaptan biliriz Yasin", "Çocuklar doğur ey ana, adı Yasin olsun" yazılı dövizler ile maktullerin fotoğraflarını taşıdı.

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Merkezi (Özgür-Der) Genel Başkanı Rıdvan Kaya, yaptığı açıklamada, Diyarbakır'daki izinsiz gösterilerde Börü, Dakak, Güneş ve Gökguz'un öldürüldüğünü hatırlatarak, "Bu kardeşlerimizin suçu neydi? Katledenler nasıl bir ruh halindeydiler? Birileri ellerine saz verilerek pazarlanmaya çalıştı, bunu unutmayalım. Artık bu katillerin arkasında durulmamalı. Meclis'teki dokunulmazlıkları kaldırılmalı." diye konuştu.

Grubun, adliye önündeki bekleyişi sürüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Diyarbakır AK Parti Kobani Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title