Haberler

Yasaya Göre Şengül'ün Gelmesi Gerekiyor

Güncelleme:

Şanlıurfa'da AK Partili Eyüp Şengül'ün belediye meclis üyeliğine getirilmesinin il seçim kurulu kararıyla yapıldığı açıklandı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında sert tartışmalara neden olan Ceylanpınar'dan AK Partili Eyüp Şengül'ün en çok oy alan üye olarak Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisine gelmesinin il seçim kurulu kararıyla ve ilgili yasa gereği olduğu açıklandı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayının üçüncü birleşimini gerçekleştirdi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Ahmet Kaytan başkanlığındaki toplantı Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda yapıldı. Önceki gün Ceylanpınar Belediyesi'ne Barış ve Demokrasi Partisinden (BDP) seçilen meclis üyesi Hasan Karaoğlu'nun üyeliğinin düşürülmesi ve Karaoğlu'nun yerine AK Partili Eyüp Şengül'ün Şanlıurfa İl Seçim Kurulu kararıyla getirilmesi mecliste sert tartışmalara neden olmuştu. Söz konusu karara itiraz olarak Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerinin oturma eylemi yapmasına neden olmuş ve kararın hukuksuz olduğu vurgulanmıştı. Meclisin dünkü oturumu yaklaşık bir saat geç başlamasına rağmen DBP Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri toplantıya gelmedi.

KILIÇ: HIRSIZLIK YAPMAMIŞTIR

Yaklaşık bir saatlik bir gecikmeden sonra birleşimi açan oturum başkanı Kaytan, önceki günkü kararla ilgili olarak söz konusu kararın il seçim kurulu tarafından verildiğini söyledi. İlgili yasayı hatırlatan Kaytan, kesinlikle bir hukuksuzluğun söz konusu olmadığını dile getirdi. Daha sonra söz isteyen AK Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanı Nihat Kılıç, Şengül'ün üyeliği annesinin ak sütü gibi hak ettiğini kaydetti. Kılıç, "Eyüp arkadaşımız kesinlikle ve kesinlikle hırsız değildir. Hırsızlık yapmamıştır. Demokrasinin gereği olarak yapılan sıralama doğrultusunda ilçe seçim kurulunun Ceylanpınar'da yaptığı sıralama doğrultusunda buraya gelmeyi annesinin ak sütü gibi helal etmiştir. Biz, arkadaşımızı hırsızlıkla suçlayan sayın belediye başkanını özre davet ediyoruz. Burası milletin konuşan meclisidir. Burası dayatma meclisi olamaz. Biz, kararları beğenmeyebiliriz, kararlar bizim olmadığımız gibi de olabilir ama biz, burada hukukun üstünlüğünü savunmak zorundayız. Hukuka aykırı bir şey varsa onun gideceği yer yine yasal mercilerdir. Burada boykot yaparak, eylem yaparak kimse olmayacak bir durumu dayatamayacağını bilsin. Bizim arkadaşlarımıza bir özür borçları vardır. Arkadaşımız oylarını alarak buraya gelmeyi hak etmiştir" diye konuştu.

'LİSTEDE EYÜP ARKADAŞIMIZ VAR'

Daha sonra meclisin tam bilgilenmesi için 2972 sayılı mahalli idareler ile mahalle muhtarları ve ihtiyar heyetleri seçimi hakkındaki kanunun 28'inci maddesini okuyan Kılıç "İl genel meclisi üyeliklerinde, herhangi bir sebeple boşalma olduğu takdirde vali, belediye meclisi üyeliklerinde boşalma olduğu takdirde ise, belediye başkanı beş gün içerisinde meclise katılacak yedek üyelerin adını yetkili seçim kurulundan sorar ve üç gün içerisinde adı bildirilen üyeyi davet eder. Bu suretle davet edilen üye, kalan süreyi tamamlar. Boşalan üyelik hangi ilçe veya siyasi partiye ait ise, davet edilecek yedek üye de, aynı ilçe ve siyasi partiden olur. Ceylanpınar Belediye Meclisinde arkadaşlarımız bu maddeyi kullanmış. Bu madde doğru bir madde. Burada BDP'li arkadaşımız belediye meclisine gelmiş. Aynı yasanın 24'üncü maddesi şunu der: Bu Kanunun 6'ncı maddesinde tespit olunan büyük şehir meclisi üyeleri, her ilçe ve ilk kademe belediyesi için seçilmiş olan asıl üyelerin seçiliş sıralarına göre baştan başlayarak yeter sayıya kadar inilmek suretiyle bulunur. Bu yeter sayısında Ceylanpınar Seçim Kurulu'nun verdiği listede Eyüp arkadaşımızdır" ifadelerini kullandı. Toplantı daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Ceylanpınar Şanlıurfa Ak Parti Eyüp Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title