Haberler

Yaşama Şansımız Olmasa Bile, Yaşatma Şansımız Mutlaka Vardır!

Ege Genç İşadamları Derneği-EGİAD, 12 Sektör 12 Görüş 12 Uzman kapsamında bu kez sağlık sektörü üzerine eğildi. Kasım ayında gündeme gelen Organ Bağışı Haftası sebebiyle, Türkiye'de Organ Nakli Bilgilendirme Toplantısı düzenleyen EGİAD, üyeleriyle yeni bir kampanyaya daha imza attı. EGİAD yönetimi ve üyeleri bağışladıkları organlarıyla iş dünyasını bilinçlendirmenin ilk adımını gerçekleştirmiş oldu.

EGİAD'da gerçekleşen organizasyona, İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hakan Bayrakçı, Florence Nightingale Hastanesi Organ Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Yaman Tokat, İstanbul Bilim Üniversitesi'nden Yard. Doç. Dr Cemal Ata Bozoklar, EGİAD iş dünyası ve sağlık sektörü mensupları katıldı.

Açılış konuşmasını yapan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, Türkiye'de organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığını belirterek, bugün, organ naklinde gelinen noktanın hiç de küçümsenmeyecek boyutta olduğuna vurgu yaptı. Türkiye'de organ naklinde ve bağışında 10 sene öncesine göre inanılmaz bir noktaya ulaşıldığını hatırlatan Kaya, "2000 yılında 300 olan böbrek nakli sayısı, 2013 yılında 3 bine çıktı. Türkiye'de diyaliz hastası sayısındaki artış, önemli oranda yavaşladı. Karaciğer nakli sayısı ise yılda bini aştı. Ayrıca kadavradan organ nakli konusunda da umut verici gelişmeler var. Beyin ölümü bildirimi sayısı da giderek artıyor. Türkiye, diğer ülkelerden gelen hastaların da böbrek nakli ihtiyaçlarını karşılayacak durumda. Yani organ naklinde lider ülke durumuna geldik. Daha önce ABD ve Avrupa'ya giden yabancı hastalar, organ nakli başarı oranları nedeniyle artık Türkiye'yi tercih etmeye başladı. Kuzey Afrika, Balkanlar, Ortadoğu ve Avrupa'da yaşayan Türkler de artık bize geliyor. Yani bir anlamda; organ nakli göçü tersine dönmüş durumda" dedi. Bu iyimser tabloya rağmen ulaşılması gereken noktaya henüz ulaşılamadığını da belirten EGİAD Başkanı Seda Kaya, Türkiye'nin en önemli sorununun beyin ölümü gerçekleşmiş insanlardan bağışların azlığı olduğuna vurgu yaparak, "Bugün, Sağlık Bakanlığı sistemine kayıtlı 28 bin 392 kişi, organ nakli için sıra bekliyor. Organ bağışı yapanların oranının, Batı'da ortalama milyonda 25, Türkiye'de ise milyonda 4,6 kişi düzeyinde olduğu bilinmekte. Bu oranı bilinçlendirme ile arttırmak mecburiyetindeyiz. Yaşama Şansımız Olmasa Bile; Yaşatma Şansımız Mutlaka Vardır" diye konuştu.

2004 yılından beri canlı vericili 700'ü aşkın karaciğer nakli ile Avrupa'da birinci sırada yer alan Florence Nightingale Hastanesi'nin Organ Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Yaman Tokat ise, her yıl 2 bine yakın kişinin organ bağışı sırasında nakil beklerken öldüğünü hatırlatarak, şöyle konuştu: "Her yıl bekleyenler sırasına 8 bin yeni isim eklenmekte ve tüm başarılara rağmen her yıl karaciğer naklinde 2 bin açık verilmekte. Canlı nakilde 103 canlının 7'sini kaybetmişiz. Bu rakam yüzde 94 sonuca ulaşmışız demektir. Ancak bu rakamlar bile yetersiz. Dünyada yılda 200 bin civarı, günde 500 kişi karaciğer nakli olamadığı için ölüyor. Sağlık Bakanlığı organ naklini 2010 yılında tamamen karşılama kararı alarak önemli bir adım attı. Ancak sağlık sisteminde tavan noktasında eşit hizmet alınmalı. En fakir de en zengin de tavandan hizmet almalı. Ülkemizde bir nakil 43 bin dolara yapılıyor ve tamamını SGK karşılıyor. Bizden 10 yıl daha geride olan ABD ise 600 bin dolara yapıyor ve daha çok donör bulabiliyor. Çünkü onlar tıp alanında bir marka. Biz de canlı nakilde çok iyi olduğumuzu, bir marka değerimiz olduğunu kanıtlamalıyız." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Seda Kaya Türkiye İzmir Ege Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title