Haberler

Yaşam Savaşını Kaybeden "Yeşil Kaplumbağa", Müzede Sergilenecek

Genellikle Akdeniz'de yaşayan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan "yeşil kaplumbağa", Trabzon'da balıkçı ağlarına takıldıktan sonra götürüldüğü Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünde 2 gün yaşayabildi Yapılan araştırmalarda 40 yaşında olduğu belirlenen kaplumbağa, dondurularak Trabzon'da.

MELTEM YILMAZ - Trabzon'da balıkçı ağlarına takıldıktan 2 gün sonra yaşam savaşını kaybeden "yeşil kaplumbağa", Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünce oluşturulacak balık müzesinde sergilenecek.

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'da balıkçıların ağına nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan ve halk arasında "yeşil deniz kaplumbağası" olarak adlandırılan "Chelonia mydas" türünün takıldığını anlattı.

Aydın, yeşil deniz kaplumbağasının özellikle Akdeniz'de yaşam sürdüğünü belirterek, "Yeşil deniz kaplumbağası çok ender görülen türdür. Karadeniz'e nasıl geldiğini bilmiyoruz. Kaplumbağanın Karadeniz'e gelmesinin birçok etkeni olabilir. Ekosistemdeki değişiklik de bunda etken olabilir" dedi.

Karadeniz kıyılarına gelen bu kaplumbağanın balıkçı ağlarına takıldığını dile getiren Aydın, "Bu çok istenilen bir durum değil ve çok üzüldük. Balıkçı ekibimiz vakit kaybetmeden bize haber verdi. Veteriner hekimlerimiz, biyologlar ve Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü mühendislerimizden oluşan ekibimiz kaplumbağayı canlı şekilde enstitümüze ulaştırdı. Enstitümüze getirilen kaplumbağa, ekibimizin müdahalelerine rağmen kurtarılamadı" diye konuştu.

40 yaşında olduğu tespit edildi

Aydın, rehabilitasyon sağlanabilseydi kaplumbağayı markalayarak denize bırakmayı düşündüklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kaplumbağanın tekrar rehabilitasyonunun sağlanması için yoğun çalışma gösterdik. Gayret ve çalışmalarımıza rağmen başarılı olamadık. Arkadaşlarımız bu kapsamda kaplumbağanın gelecek nesillere aktarılması için çalışma başlattı. Öncelikle kaplumbağanın ölüm nedeninin anlaşılabilmesi için otopsi yapıldı. Ön sonuçlara göre kaplumbağanın su yuttuğu için öldüğü belirlendi. Kesin sonuçlar ise analiz ve tahlillerden sonra çıkacak."

Kaplumbağadan DNA örnekleri alındığına da dikkati çeken Aydın, "Kaplumbağanın gerekli ölçüleri ve bilimsel incelemeleri yapıldı. İncelemeler sırasında yeşil deniz kaplumbağasının 40 yaşında olduğunu tespit ettik. Oldukça yaşlı ve büyük olan kaplumbağayı yaşatmayı çok isterdik ama olmadı" dedi.

Doç. Dr. Aydın, nesli tükenmekte olan kaplumbağayı gelecek nesillere göstermek istediklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Enstitümüz bünyesinde kuracağımız Türkiye Su Ürünleri Gen Bankası ve Biyoteknoloji Merkezi çatısı altında Türkiye'nin en kapsamlı balık müzesini açmayı planlıyoruz. Karadeniz'de balıkçı ağlarına takılan yeşil kaplumbağayı da enstitümüz bünyesinde oluşturacağımız balık müzesinde sergileyeceğiz. Ekibimiz tarafından dondurularak, müzede sergilenecek hale getirilen yeşil kaplumbağa, müzede bir değer olarak gelecek nesillere aktarılacak." - Trabzon

Kaynak: AA / Yerel

Karadeniz Akdeniz Trabzon Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title