Haberler

Yaşam İçin Kalori Sağlık İçin Koşu" Projesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: "Son 10 12 yıllık dönem içerisinde ekonomide gerçekleşen atılımlar, her alanda Türkiye'nin 3 kat büyümesi, ekonomideki bu pozitif seyrin yanında sosyal devlet olmanın gereği olarak da gerçekleşen sosyal yardımlar neticesinde, ülkemizde açlık sorununun kalmadığını açıkça ifade ediyoruz" "SGK dünyanın en önemli ve geniş sağlık uygulama tebliğini hayata geçiren bir kurum.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Son 10-12 yıllık dönem içerisinde ekonomide gerçekleşen atılımlar, her alanda Türkiye'nin 3 kat büyümesi, ekonomideki bu pozitif seyrin yanında sosyal devlet olmanın gereği olarak da gerçekleşen sosyal yardımlar neticesinde, ülkemizde açlık sorununun kalmadığını açıkça ifade ediyoruz" dedi.

Bakan Çelik, kötü ve yetersiz beslenme sonucu ortaya çıkan "malnütrisyon"un önlenmesi amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Abbott'un katkılarıyla yürütülen "Yaşam İçin Kalori Sağlık İçin Koşu" projesinin ikinci aşamasıyla ilgili Feriye Lokantası'nda düzenlenen basın toplantısına katıldı.

Çelik, burada yaptığı açıklamada, önemli bir sosyal sorumluluk projesi için bir arada olunduğunu belirterek, "Uzun yıllardır dünyada sosyal güvenlik konusu tartışılır ve hala tartışılmaya devam ediyor. Çünkü 7'den 70'e 7 milyar insanı ilgilendiren bir konu. Ülkemizde de 77 milyonu ilgilendiren konu ve kurum, bu kurumunun da etkinliklerinden bahsediyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de sosyal güvenlik alanında yaşanan adaletsizlik ve eşitsizlikleri giderme konusunda önemli adımlar attıklarını ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

"Bugün SGK diye tek şemsiye altına topladığımız önemli bir kuruma kavuşmuş bulunuyoruz. Bunun yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik dediğimiz için çalışma hayatıyla ilgili, hele hele bugünlerde çok yoğun bir şekilde tartışılan endüstriyel ilişkilerde yaşanan sorunlar, işçi ve işveren ilişkilerinde özellikle de iş güvenliği ve işçinin sağlıklı ortamda çalışıp çalışamadığıyla, bu konuda yaşanan sorunların kaynağının neler olduğuyla ilgili, yoğun bir şekilde tartışmaların sürdüğü bir dönemden geçiyoruz. Çalışma ve sosyal güvenlik, hayatı bir bütün olarak tüm insanların hayatını kuşatan iki önemli kavram diye özetleyebiliriz."

"Yıllık 50 milyar civarında harcama"

Çelik, bakanlığının yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi vererek, "Örnek olarak verecek olursak. SGK, dünyanın en önemli ve geniş sağlık uygulama tebliğini hayata geçiren bir kurum. Bu atılan adımlar çerçevesinde, 77 milyon insanımızı kapsama almış ve bu konuda 50 milyar civarında yıllık harcama gerçekleştirmektedir. Neden? İnsanımız en yakın yerden sağlık hizmetini alsın, sağlık konusunda sorun yaşamasın diye bu konuda ciddi harcamaları gerçekleştiriyoruz. Bu asli görevimiz. Yani ülkenin kaynaklarını rasyonel bir şekilde kullanıp ülke insanının sağlıklı bir şekilde bu hizmeti almasını sağlamak" ifadelerini kullandı.

Hastalık gelmeden ve hasta olmadan kişiye yönelik koruyucu sağlık politikalarının son derece önem arz ettiğine dikkati çeken Çelik, gerçekleşecek projenin de bu amaca yönelik sosyal sorumluluk projesi olduğunu aktardı.

"Yaşam için Kalori Sağlık için Koşu" projesine vurgu yapan Çelik, "Sağlık konusunda tüm vatandaşları kucaklayan, güvence altına alan genel sağlık sigortasına geçmiş bulunuyoruz. Son 10-12 yıllık dönem içerisinde ekonomide gerçekleşen atılımlar, her alanda Türkiye'nin 3 kat büyümesi, ekonomideki bu pozitif seyrin yanında sosyal devlet olmanın gereği olarak da gerçekleşen sosyal yardımlar neticesinde ülkemizde açlık sorununun kalmadığını açıkça ifade ediyoruz. Bu son derece önemli bir gelişmedir. Ancak aynı şeyi 'kötü ve yetersiz beslenme sorunu yoktur' deme noktasında ifade edemiyoruz" diye konuştu.

Bakan Çelik, kötü ve yetersiz beslenme sorununun devam ettiğine dikkati çekerek, "Herhangi bir hastalığı olmadığı halde gelişmesi geri kalmış çocuklarımız ne yazık ki bulunmaktadır. Urfa'da bir yılda 55 bin öğrenci okula başlarken, 30 bin öğrenci ilkokulu bitirmektedir. Hastalığı olmadığı halde gelişmesi geri kalmış çocuklarımıza, yani malnütrisyon tanısı konulan bu çocuklara yapılan harcamalara baktığımız zaman, bu hastalığı taşımayan çocuklara göre 2,5 kat bir harcamanın bunlar için gerçekleştiğini görüyoruz" dedi.

"19 Ekim'de Şanlıurfa'da malnütrisyona 'dur' diyeceğiz"

Kötü ve yetersiz beslenmeden nesillerin kurtarılması gerektiğinin altını çizen Çelik, bunun gerçekleşebilmesi için farkındalığın artırılması gerektiğini söyledi.

Çelik, "Bugünlerde iş sağlığı, güvenliğiyle ilgili bütün mevzuatımızı yenilememize rağmen, yeni kanunlar çıkarmamıza ve olmayan düzenlemeleri hayata geçirmemize rağmen eğer farkındalık yoksa, bu farkındalığın olmayışının getirdiği sorunlarla karşı karşıya kalıyorsunuz. Herkesin de bu projeye sahip çıkmasını istiyoruz. 19 Ekim Pazar günü hepimiz Şanlıurfa'da olacağız. Oradaki yürüyüşe katılacağız. 'Malnütrisyona dur' diyeceğiz. Denizler de Boğaz da 'dur' diyor. Hep beraber bunu haykıracağız. Bu projeye destek veren herkesi kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Toplantıda, malnütrisyonla ilgili sanatçı Ferhat Göçer'in oynadığı kamu spotu da gösterildi.

Proje kapsamında 14 Ekim'de Ankara'dan start alan koşucularla, malnütrisyon meşalesi Şanlıurfa'ya doğru yola çıkacak. 19 Ekim Pazar günü Şanlıurfa'da "Yaşam için Kalori halk koşusu ve yürüyüşü" düzenlenecek. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Sosyal Güvenlik Kurumu Faruk Çelik Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title