Haberler

Yasaktan önce son anket, 2015 seçim sonuçları

Güncelleme:

Yasaktan önce son anket, 2015 seçim sonuçları için yapılan son anketler yayınlandı. 2015 esas seçim sonuçlarına sayılı günler kala yapılan ankete göre HDP barajı aşıyor. Sonuçlar ve 7 Haziran öncesi sonuçlara dair yapılan tahminler.

2015 Seçim sonuçları öncesi son anketler. Seçim yasakları aşamalı olarak başlıyor, Yarın başlayacak olan anket yayınlama yasağından önce Denge Araştırma, Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu 53 ilde 7 Haziran seçimlerine doğru seçmenin nabzını tuttu. Araştırmada kararsızlar dağıtıldıktan sonra AK Parti'nin oyu yüzde 44.6. CHP yüzde 25.5, MHP 16.1. HDP ise yüzde 10.5.

Aksoy Araştırma'da yarın başlayacak anket yasağı öncesi son çalışmasını kamuoyu ile paylaştı. Aksoy Araştırma'nın anketinden çıkan sonuçlara göre; AK Parti yüzde 42.6, HDP yüzde 10.6 çıktı.

İşte Denge'nin anketi:

HERKES KOALİSYONA KARŞI

16-24 Mayıs tarihleri arasında 11.859 kişi ile gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, 7 Haziran'da siyasetin nasıl şekilleneceğini kararsızların tercihi belirleyecek. Anket sonuçlarına göre tüm partilerde seçmen koalisyona karşı. Tek parti iktidarında tercih AK Parti'den yana... Kararsızların oranı ise düşüyor...

KARARSIZLAR DAĞITILMADAN SONUÇLAR:

8 HAZİRAN'DAKİ TABLOYU KARARSIZLAR BELİRLEYECEK

Araştırmada kararsızlar dağıtıldıktan sonra AK Parti'nin oyu yüzde 44.6. CHP yüzde 25.5, MHP 16.1. HDP ise yüzde 10.5.

KARARSIZ DAĞITILDIKTAN SONRA SONUÇLAR:

HDP yarım puanla barajı aşarken, bu tabloda AK Parti'nin çıkaracağı milletvekili sayısı tek başına iktidar olabilmesi için kritik sınırda kalıyor. Kararsızların sandık başında vereceği karar 8 Haziran'da koalisyon mu yoksa tek parti iktidarı mı olacağını belirleyecek.

KARARSIZLARIN DAĞITILDIĞINDA PARTİLERİN OY ORANI

Kararsızların oranın önceki anketlere göre düşmesi ise dikkat çekti. "Hangi partiye oy vereceksiniz" sorusuna "Hiçbiri" ve "Fikrim yok" cevabını verenlerin toplam oranı yüzde 6'da kaldı. Seçime sayılı günler kala kararsızlar tercihini netleştirirken, önemli bir bölümü AK Parti'ye kaydı.

SEÇMEN TEK PARTİ İKTİDARI İSTİYOR: YÜZDE 64.8

"Sizce Türkiye'de tek parti hükümeti mi yoksa koalisyon hükümeti mi olmalı" sorusuna seçmenin verdiği cevaplar ise kararsızların tercihinin koalisyon tartışmalarını belirleyeceğini gösteriyor. Katılımcıların yüzde 64.8 gibi önemli bir oranı tek parti hükümetinden yana olduğunu söylerken, bu oran AK Partili seçmenlerde yüzde 89.3'e çıkıyor. Diğer seçmenler arasında ise oran oldukça yüksek: yüzde 46.

KOLAİSYON YANLILARI YÜZDE 27

Koalisyon hükümeti isteyenler ise genel seçmen kitlesi içinde yüzde 27, AK Partililer arasında yüzde 5.5, diğer seçmenler arasında ise yüzde 45.8.

MUHALEFETİN TABANI DA TEK PARTİ İKTİDARI İSTİYOR

Partilere göre, koalisyon sorusuna verilen cevaplara bakıldığında ise ilginç sonuçlar dikkat çekiyor. CHP'liler içinde koalisyon yerine tek parti hükümeti isteyenlerin oranı yüzde 45.4. Bu oran MHP'de 53, HDP'de 32.9.

TEK PARTİ DİYENLERİN TERCİHİ AK PARTİ: YÜZDE 45

Tek parti hükümeti isteyen yüzde 64.8'lik kesimin "Sizce hangi parti tek başına hükümet olmalı" sorusuna verdiği cevap ise AK Parti'nin hala alternatifi olmadığını gösteriyor. AK Parti diyenlerin oranı yüzde 45. Bu oran kararsızlar dağıtıldığında AK Parti'nin aldığı oyu geçiyor.

Soruya CHP diyenler yüzde 13.4'te kaldı, MHP yüzde 8.5, HDP ise yüzde 3.5. Fikrim yok diyenler ise yüzde 28.2 ile kararsızların üzerinde çıktı.

MUHALEFETTEN İKTİDAR UMUDU YOK

CHP, MHP ve HDP'yi tek başına iktidar olarak görmek isteyenlerin oranı, bu partilerin tek başına aldığı oyun yarısı kadar olması dikkat çekti. 7 Haziran'a günler kala muhalefetin seçmeni tek başına iktidar olma konusunda ikna edemediği, ancak AK Parti'nin oylarını düşürme stratejisi ve 'koalisyon söylemi'nin kısmen etkili olduğu gözlemleniyor.

SEÇMENİN YARISI AK PARTİ İKTİDARI ÖNGÖRÜYOR

Buna karşın "7 Haziran seçimleriyle ilgili önermelerden hangisine katılıyorsunuz" sorusuna verilen tüm seçmenler arasında verilen cevapta "AK Parti yeniden tek başına iktidar olur" diyenlerin oranı yüzde 50. Diğer seçmenler arasında bu görüşe katılanlar ise yüzde 19.5. AK Parti'de bu oran yüzde 89.3.

'KOALİSYON OLUR' YÜZDE 24'TE KALDI

Genel seçmen kitlesi içinde "Koalisyon olur" diyenlerin oranı yüzde 24.1'de kalırken, diğer seçmenlerde bu oran 41.2'ye çıkıyor.

CHP seçmeni içinde partinin tek başına iktidar olacağına inananların oranı yüzde 30.2. MHP'de bu oran yüzde 27, HDP'de ise yüzde 17.6.

KÜRTLER KOALİSYON İHTİMALİNİ SATIN ALDI

Koalisyon olur inancı taşıyanlar partilere göre bakıldığında ise ilginç bir tablo çıkıyor. CHP'lilerin yüzde 41.1'i, MHP'lilerin yüzde 35'i 8 Haziran'da koalisyon olacağına inanıyor. HDP'lilerde bu oran yüzde 52.5. HDP'ye kayan oylarda Kürt seçmenin "koalisyon seçeneği"ne inandığı gözleniyor.

İşte Aksoy'un anketi:

AKSOY'UN ANKETİ: AK PARTİ YÜZDE 42,6

Aksoy anketinde, çatı görüşme yöntemi ile gerçekleştirilen araştırmada 2011 genel seçimlerinde oy verilen parti, il ve cinsiyet kotaları uygulandı.

Araştırma Türkiye genelini en yüksek oranda temsil edebilmesini mümkün kılmak adına 81 ilde gerçekleştirildi. 4 bin örneklem ile gerçekleştirilen araştırmanın yüzde 95 güven aralığına ve yüzde 2 hata payına sahip olduğu belirtildi.

Aksoy Araştırma'nın yaptığı ankete göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra seçim tahmini şöyle gerçekleşiyor;

AKP yüzde 42,6,

CHP yüzde 26,2,

MHP yüzde 16,2,

HDP ise yüzde 10,6,

SP-BBP ittifakı yüzde 2,4,

diğer partiler ise yüzde 1,8.

Kaynak: Haberler.Com / Gündem

İstanbul Ak Parti İzmir Gündem Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (1)

Fırat:

Haram Saltanatına karşı, Dini İstismar edenlere karşı, müsriflere karşı, Bakara Suresi ile dalga geçenlere karşı, ayakkabı kutularına karşı, milletle alay edenlere karşı bölücülerle işbirliği yapanlara karşı MHP ile yürüyoruz. . .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title