Haberler

Yasadışı Dinleme Sanığı Polislerin Davası Başlıyor

İzmir merkezli olarak 13 ilde düzenlenen operasyon sonrasında, haklarında 961'er yıl hapis cezası istenmiyle dava açılan, aralarında birinci sınıf emniyet müdürünün de bulunduğu, hepsi tutuksuz 32 polisin yargılanmalarına yarın başlanacak.

Yasadışı dinleme iddiaları üzerine İzmir Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde mülkiye ve polis baş müfettişlerince idari inceleme ve soruşturma başlatıldı. Ardından soruşturmayı yürüten Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Okan Bato, İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde 2010-2013 yılları arasında görevli olan, daha sonra çeşitli rütbelere terfi eden 1 birinci sınıf emniyet müdürü, 1 ikinci sınıf emniyet müdürü, 1 üçüncü sınıf emniyet müdürü, 1 dördüncü sınıf emniyet müdürü, 2 emniyet amiri, 8 komiser, 2 komiser yardımcısı, 4 başpolis, 12 polis memuru olmak üzere toplam 32 emniyet görevlisi hakkında, 'kamu kurumlarında görevli memurları farklı isim ile farklı meslek grupları adı altında ve asılsız suç isnatları ile anayasaya ve ilgili kanunlara aykırı olarak dinledikleri' iddiasıyla gözaltına alınmaları talimatı verdi.

İzmir, Adıyaman, Ankara, Aydın, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Hakkari, Kayseri, Malatya, Şırnak, Van ve Yalova'da 27 polis gözaltına aldı. 5 polis ise daha sonra kendileri gelerek meslektaşlarına teslim oldu.

Batman eski İl Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı, İstihbarat Şube Müdür Yardımcılığı, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yapan, geçen 7 Ocak'taki liman soruşturması sonrasında görevden alınan Taner Aydın, Kürşat Şenol Yılmaz, Burak Cemal Yılmaz, Hamza Doğan, Haldun Çabuk, Talha Ülkümen, Tarkan Kolik, Memduh Tosun ve Mustafa Edip Çakmak'tan oluşan 11 kişi tutuklanırken, 21'i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yapılan itirazlar üzerinde tüm tutuklu sanıklar tahliye edildi.

Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Okan Bato'nun, sanıkların 30 ile 961 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaları için hazırladığı iddianameyi İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi kabul etti. En çok ceza eski Batman İl Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı, Memduh Tosun, Taner Aydın, Tarkan Kolik, Haldun Çabuk hakkında, 961'er yıl olarak istendi.

İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yarın hakim önüne çıkacak olan tutuksuz 32 sanık polis, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, örgüte üye olmak, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, suç uydurmak, iftira, resmi görev ve yetkinin kötüye kullanılması yoluyla gerçeğe aykırı belgeler düzenleyip mahkemelerin dinleme kararları vermesini sağlayacak şekilde kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği, elde edilen ilgili ilgisiz ya da özel yaşama ilişkin verileri suç örgütünün çıkar ve amaçlarına hizmet etme odaklı olarak arşivleme ve kullanma yoluyla hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek' suçlarından yargılanacak. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hasan Ali Okan Taner Aydın Batman İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title