Haberler

Yaş Meyve Sebze İhracatı Yüzde 8 Arttı

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının 2013 yılında yüzde 8 artarak 2 milyar 350 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatının 2013 yılında yüzde 8 artarak 2 milyar 350 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri'ne (AKİB) bağlı Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Kavak, yaptığı yazılı açıklamayla 2013 yılı ihracatını değerlendirdi. Türkiye'nin geçen yıl gerçekleştirdiği 151,7 milyar dolarlık ihracatının 2 milyar 350 milyar dolarla yüzde 1,6'lık kısmını yaş meyve sebze ürünleri ihracatının oluşturduğunu belirten Kavak, bu rakamla 2013 Türkiye yaş meyve sebze ihracatında, 2012 yılına kıyasla miktarda yüzde 11'lik, değerde ise yüzde 8'lik artış gerçekleştiğini kaydetti.

Yaş meyve ve sebze sektörünü ürün grupları bazında değerlendiren Kavak, "Buna göre, yaş meyve ürün grubunda bir önceki yıla kıyasla 2013 yılında miktarda yüzde 11'lik, değerde ise yüzde 16'lık artış meydana gelmiştir. Yaş sebze grubunda miktarda yüzde 15, değerde ise yüzde 7'lik artış yaşanmıştır. Sektör içerisindeki en önemli ürün grubu olan narenciyede ise miktarda yüzde 7, değerde yüzde 2 artış olmuştur" dedi.

2013 yılında sektörde 392,6 milyon dolarla en fazla domates ihraç edildiği bilgisini veren Kavak, bunu sırasıyla 353,9 milyon dolarla mandarin ve 302,5 milyon dolarla limon ürünlerinin takip ettiğini dile getirdi. En fazla ihracat yapılan ülkelerin de 876,2 milyon dolarla Rusya, 259,2 milyon dolarla Irak ve 225,1 milyon dolarla Ukrayna olduğunu aktaran Kavak, "Bunları sırasıyla Almanya, Bulgaristan, Suudi Arabistan, Romanya, Hollanda, Birleşik Krallık ve Suriye izlemektedir. Yaş meyve sebze ihracatında, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği kanalıyla 1,1 milyar dolarlık ihracat rakamı kaydedilmiş olup, birliğimiz en fazla yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştiren birlik olmuştur. Mersin, 530,4 milyon dolar ihracat rakamı ile en fazla yaş meyve sebze ihracatı yapan il olurken, 476,2 milyon dolarla Hatay ikinci sırada yer aldı" ifadelerini kullandı.

Türkiye yaş meyve sebze sektörü içerisindeki en önemli ürün grubu olan narenciyenin 2013-2014 ihracat sezonunun 20 Eylül 2013 tarihli ihracat izniyle başladığını anımsatan Kavak, şöyle devam etti: "Narenciye ihracat sezonu, ürünlerin oldukça kaliteli olması dolayısıyla üretici ve ihracatçıların olumlu beklentileriyle başlamış olmakla birlikte Ekim ayının ikinci haftasına en önemli pazarlarımızdan Rusya Federasyonu'ndaki Pokrovsky halinin kapatılması nedeniyle sektör zora girmiştir. Öte yandan halihazırda Ortadoğu ve bölge ülkelerimizde devam eden siyasi iktidarsızlık ortamının yarattığı sıkıntılar bu coğrafyalara yapılan ihracatları da etkilemiştir. Fakat tüm bu olumsuzluklara rağmen, ihracatçılarımızın özverili çalışmaları, yeni pazarlar bulmak ve ülke ihracatımızı artırmak hususundaki azim ve kararlılıkları meyvesini vermiş, ihracatımız yine yüzde 8'lik artışla 2,350 milyar dolar ihracat rakamı ile yılı kapatmıştır." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ali Kavak Türkiye Akdeniz Mersin Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title