Haberler

Yaş Çay Fiyatına Tepkiler

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, 1, 10 lira olarak açıklanan 2011 yılı yaş çay fiyatıyla ilgili olarak, "Belki biraz daha artırılabilirdi, ama üreticinin beklediği bir fiyat oldu" dedi.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, 1, 10 lira olarak açıklanan 2011 yılı yaş çay fiyatıyla ilgili olarak, "Belki biraz daha artırılabilirdi, ama üreticinin beklediği bir fiyat oldu" dedi.

Paliç, gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerinin en az 1, 20 lira fiyat talep ettiklerini belirterek, "Bu fiyat bizim beklediğimiz fiyata yakın oldu" diye konuştu.

Verilen fiyatın enflasyon oranlarına bakıldığında biraz yüksek göründüğünü ifade eden Paliç, "Belki biraz daha artırılabilirdi ama üreticinin beklediği bir fiyat oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan da enflasyona göre değerlendirildiğinde fiyatın enflasyonun üzerinde olduğunun görüldüğünü söyledi. Enflasyonun yüzde 8. 9 olduğu ortamda çay taban fiyatına yüzde 10'luk bir artış verildiğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Beklenen bir fiyattı. Burada biraz da özel sektör çay fabrikalarının durumunun göz önüne alındığını düşünüyoruz. Rakam üreticinin beklentileri doğrultusunda daha yüksek açıklansaydı zor durumda kalan özel sektör olacaktı. Girdi maliyetlerinin artmasıyla özel sektörde kaçak çaya yöneliş olabilirdi. Fiyat özel sektör firmalarını memnun etti. "

Rize Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Erbaş, fiyatın çay üreticisini memnun eden bir fiyat olmadığını belirterek, şöyle dedi:

"Bölgede ekonomik yönden girdilerin azaldığı bir ortam var. Çay fiyatı Rize'de yaşayanların ekonomik olarak yaşamlarını sürdürebilecekleri bir fiyat değil. Rize'de göçü engellemenin yolu, fiyatın yukarı çekilmesi ile mümkündür. İyi fiyat beklentimiz vardı ama bu olmadı. Bir ton gübre fiyatı 900 lira iken 1 ton çay destekleme primi ile bin 100 lira. Bu rakamın çok da büyük bir rakam olmadığı görmekteyiz. Bu rakamdan memnun değiliz. "

Öte yandan, yaş çay fiyatının açıklanmasının ardından Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve özel sektör çay firmalarının temsilcileri ÇAYKUR'da toplantı yaptı.

Bakan Yazıcı, açıklanan yaş çay taban fiyatının hayırlı olması dileğinde bulundu.

- RİZE

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title