Haberler

Yarım Asırlık Teneke Ustası Teknolojiye Direniyor

Balıkesir'in Havran ilçesinde 51 yıldır tenekecilik mesleğini devam ettiren 66 yaşındaki Hüseyin Özçelik, gelişen teknolojiye inat, yarım asırdır tenekelere hayat veriyor.

SERHAT BUĞRA ŞENKÖKCÜ - Balıkesir'in Havran ilçesinde 51 yıldır tenekecilik mesleğini devam ettiren 66 yaşındaki Hüseyin Özçelik, gelişen teknolojiye inat, yarım asırdır tenekelere hayat veriyor.

Edremit Körfezi'nde yaşayan 2 teneke ustasından birisi olan Özçelik, atölyesinde, teneke levhaları kullanarak banyo sobaları, elektrikli fırın, ev sobası, soba borusu, mangal, ızgara, çiçek sulama kovası, baca kapağı, yağ aktarma kovası, yağ ve su kazanı, havalandırma malzemeleri, rende, elektrik panosu gibi ev eşyaları üretiyor.

Teneke ustası Özçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tenekecilik mesleğinin 2000'li yıllara kadar revaçta olduğunu ifade ederek, yaklaşık 15 yıldır çırak yetişmediğinden bölgede sayıları 40'ın üzerinde olan teneke atölyelerinin 2'ye düştüğünü belirtti.

Gelişen teknolojinin de etkisiyle teneke eşyalara talebin gün geçtikçe azaldığını dile getiren Özçelik, eski yöntemleri kullanarak bazı eşyalar üretmeye devam ederek ayakta kalmaya çalıştığını anlattı.

Havran'da 1965 yılında tenekecilik mesleğine başladığını ifade eden Özçelik, şöyle konuştu:

"Banyo sobaları, boruları dahil, 1965 yılından beri tenekeleri kullanarak istenilen her türlü eşyayı veya yardımcı malzemeyi ürettim. Bu meslek artık günümüzde ölmüş durumda olduğu için kimse çırak vermiyor. Mesleğin dönüşümü olmadığı için bitme noktasında. Emeğimizin karşılığını, eskiden olduğu kadar hakkıyla alamıyoruz. Bizim de ne zamana kadar bu mesleği yapacağımız belli değil. Bölgemizde el emeğiyle bu mesleği yapan 2 kişi kaldık. 50 yıl öncesinin teknolojisiyle üretilen makinelerimi kullanarak tenekeleri şekillendiriyoruz."

Özçelik, teknolojinin geliştiğini ve artık teneke ürünlerin, çok daha modern makinelerle dakikalar içinde şekillendirildiğini belirterek, "Teneke banyo sobalarını 3 ayrı boyda üretiyorum. Onun yanı sıra elektrikli fırın, ev sobası, soba borusu, mangal, ızgara, çiçek sulama kovası, baca kapağı, yağ aktarma kovası, yağ ve su kazanı, havalandırma malzemeleri, rende, elektrik panosu gibi eşyalar üretiyorum. Bizler, bu mesleğin neredeyse son temsilcileriyiz." dedi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Hüseyin Özçelik Edremit Körfezi Balıkesir Havran Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title