Haberler

Yarım Asırlık Camiyi Yıktılar

Güncelleme:

Şanlıurfa'nın Bozova İlçesinde 54 yıllık camiyi alt katında iş yerleri üst katında ise tekrar cami yapmak için yıktılar.

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde 54 yıllık geçmişi bulunan Merkez Yeni Caminin yıkılıp alt kısmının işyeri, üstünün ise tekrar cami olma girişimi İlçe Kaymakamı Hidayet Sarı'nın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası açığa alınmasıyla durdurulmuştu. Yıkım kararı alınan camiyle ilgili böyle bir kararın alınması en çok cami cemaatini ve çevredeki vatandaşları sevindirmişti. Ancak Bozova Müftülüğünün caminin cemaate yetersiz kaldığını gerekçe göstererek yıkım kararı aldı. Ancak caminin altında işyerleri bulunan esnaf buranın yıkılıp daha büyük firmalara veya ilçenin zenginlerine kiralanacağından endişe ediyor.
İLÇE İÇİN ÖNEMLİ BİR GEÇMİŞİ VAR
Caminin yıkılmaması için çaba harcayan vatandaşlar caminin bir geçmişi olduğunu vurguladı. Caminin hem Bozova Kaymakamlığı hem de Bozova Müftülüğü tarafından yıkılıp alt kısmının işyeri, üst kısmının ise tekrar cami olma girişimine tepki gösteren bazı vatandaşlar, caminin tarihi olmasa da ilçe için önemli bir geçmişi olduğunu dile getirdi.
'54 YILLIK CAMİNİN HİÇ Mİ DEĞERİ YOK?'
Caminin eski halinin korunmasını isteyen cami çevresindeki vatandaşlar, yaptıkları açıklamalarda şunları dile getirildi: "Bu cami 1962'de yapıldı ortalama 54 yıllık geçmişi var. Öyle bir şey ki mimari değeri de var, mimarisi var. Bunlar diyorlar ki, tarihi eser olabilmesi için belli bir yaşı olmalı, 100 yıl kadar. Adliye binası buraya gelmiş, burası merkez olmuş bundan dolayı altını komple iş yeri yapalım üstünü cami yapalım. Müftü ve kaymakam istiyor, peşkeş çekecekler gibi şeyler söyleniyor. İncelemeye gelen arkadaşla görüştük gelen kişi 'ben bu konuda yetkiliyim, o tarihi eser değil' dedi. Selçuklular, Osmanlı döneminde yapılan bir cami değil, tarihi eser değil ama 70-80 yıllık geçmişi olan bir ilçede 55 yıllık bir caminin hiçbir değeri yok mudur? Caminin mimari değeri var yıkılamaz diye bir sonuç çıkmış ama daha gelmemiş. Kaymakamın darbe süreciyle ilgili alınmasından sonra projeyi 'durdurduk' dediler."
ZENGİNLERE PEŞKEŞ ÇEKİLECEK İDDİASI
Yarım asırlık camiyle ilgili dile getirilen bir başka iddia ise caminin altına yapılacak olan yeni işyerlerinin küçük esnaftan alınıp ilçenin zenginlerine açık artırmayla ihale edileceği. Caminin altındaki dükkanlarda işyerleri bulunan küçük esnaf böyle bir kararın alınması durumunda ekmek teknelerinin ellerinden gideceği kaygısını taşıyor. Caminin tarihi olmadığını ancak taş yapı ve ilçe için değerli olduğunu belirten vatandaşlar bununla ilgili kararın belediye meclisinde veya Koruma Kurulunun karar almasını beklediklerini dile getirdi.
MÜFTÜLÜK: YETERSİZ KALIYORDU
Öte yandan Bozova Müftülüğü de caminin bazı vakit namazlarında yetersiz kaldığını, caminin yıkım kararı için gerekli mercilere yazılar yazıldığını, onay gerektiren bütün kurumlardan yetki alındıktan sonra söz konusu yıkımın gerçekleştiğini dile getirdi. Cami altında yapılacak yeni işyerlerinin zenginlere veya zinciri bulunan marketlere peşkeş çekileceği iddialarına yönelik ise müftülük yetkilileri, kesinlikle şeffaflık içinde hareket edeceklerini vurguladı.(Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Şanlıurfa Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title