Haberler

Yarım Asırdır İlçeye "Enerji" Veriyorlar

Türkiye'de ilçe bazında ilk kendi elektrik enerjisini hidroelektrik santraliyle üreten Uşak'ın Karahallı ilçesinde yarım asırdır aynı yöntemle ilçeye enerji veriliyor.

FATİH DOĞAN - Türkiye'de ilçe bazında ilk kendi elektrik enerjisini hidroelektrik santraliyle üretmeye başlayan Uşak'ın Karahallı ilçesinde yarım asırdır aynı yöntemle ilçeye enerji verilirken, santral 42 yıldır Cerit ailesi tarafından çalıştırılıyor.

Clandras Deresi üzerinde kurulu Karahallı Belediyesi Clandras Hidroelektrik Santrali'ni sorumlusu elektrik teknisyeni Mehmet Cerit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1980 yılına kadar Karahallı'nın elektrik ihtiyacının tesisten karşıladığını, daha sonra enerji ihtiyacı artan ilçenin elektriği TEDAŞ'tan almaya başlaması üzerine santralde üretilen enerjinin ilçeye su taşımak için kullanıldığını söyledi.

Santralin 1960 yılında üretime başladığını anlatan Cerit, "Tesiste üç grup mevcut. Büyük grup 250 kilowatt, küçükler ise 125'er kilowatt gücünde olmak üzere santral 500 kilowatt gücünde. Biz buradaki enerjiyle ilçeye su gönderdiğimiz için şimdilik 180-200 kilowatt enerji bize yetiyor. Santral, kurulduğu dönemde Türkiye'de ilçe bazında ilk kendi enerjisini üreten tek ilçeydi ve hala aralıksız 54 yıldır elektrik üretimine devam ediyor" dedi.

Santralin çalışma sistemini anlatan Cerit, şöyle devam etti:

"Burası su gücüyle çalışan bir tesis. Banaz Çayı'ndan gelen su yüksek bir noktadan buraya gelip makinenin içerisinde dönerek bir mekanik kuvvet meydana getiriyor. Bununla birlikte jeneratör aksamında elektrik enerjisine döndürüyor ve enerjimiz oluşuyor. Bunun derdi su, su geldikten sonra enerjide ortaya çıkıyor" diye konuştu.

"Çocuklarımıza bunu öğreteceğiz"

Cerit, 1972 yılında babasının santralde göreve başladığını, 25 yıl çalışıp emekli olması üzerine amcasının görev geçtiğini daha sonra da amcasının da emekli olduğunu anlattı.

Santrali 7 yıldır da kendisinin çalıştırdığını belirten Cerit, "Çocuk yaşlarında babamın yanında santralin çalışmasını öğrendim. Zaten liseyi de endüstri meslek lisesinde elektrik bölümünde okudum. Babamın ve amcamın çalıştığı dönemde aldığım bilgiyle santrali kullanmasını öğrendim. Bu tür tesislerin bir okulu yok, usta çırak ilişkisiyle öğreniliyor, biz de çocuklarımıza bunu öğreteceğiz. Benimde 17 yaşında bir oğlum var makineyi iyi kötü ona öğretmeye çalışıyorum" diye konuştu. - Uşak

Kaynak: AA / Yerel

Karahallı Türkiye Uşak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title