Haberler

Iğdır'da Yarım Asırdır Hurda Parçalarından Bıçak Yapıyor

Güncelleme:

Iğdır'da yaşayan Mehmet Sağlam, 49 yıldır plastik boru ve hurda metal parçalarını işleyerek bıçak yapıyor.

Iğdır'da yaşayan Mehmet Sağlam, 49 yıldır plastik boru ve hurda metal parçalarını işleyerek bıçak yapıyor.

Kent merkezinde seyyar arabasıyla dolaşan 64 yaşındaki Sağlam, el yapımı bıçaklarıyla vatandaşların ilgisini çekiyor. Diğer esnafların kullanmadığı plastik boruları özenle işleyen Sağlam, bu parçaları bıçağın sapı haline getiriyor.

Hurdacılardan temin ettiği metalleri de kesici haline getiren Sağlam, plastik sapla birleştirerek satışa sunuyor. Hurda malzemeleri bu şekilde kullanılır hale getiren Sağlam, malzemenin kalitesine göre fiyatlandırdığı bıçakları satarak 8 çocuğunun geçimini sağlıyor.

Mehmet Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençlik yıllarında hurda malzemelerden çeşitli araçlar yapmaya başladığını ve bunu meslek haline getirdiğini söyledi.

Iğdır halkının genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraştığına işaret eden Sağlam, "Bu işleri yapan herkese mutlaka bıçak gerekir. Ben de 49 yıldır hurda malzemelerden bıçak yapıyorum. Plastik boruları keserek sap haline getiriyorum ve işlediğim hurda metallerle birleştirerek bıçak yapıyorum. Bu şekilde yaptığım bıçakları da satışa sunuyorum" dedi.

Bıçaklarının fiyatının 10 ila 30 lira arasında değiştiğini belirten Sağlam, her bir bıçak için saatlerce çalıştığını aktardı.

Sağlam, genellikle sipariş üzerine çalıştığını vurgulayarak, "Her vatandaşın isteğine göre bıçak yapıyorum. Herkes kendisine göre malzeme istiyor. Bu malzemeleri önce temin ediyorum daha sonra da özenle işliyorum. Bu şekilde kaliteli bıçaklar ortaya çıkıyor. Çok şükür beğenmeyen çıkmadığı kaç senedir" diye konuştu.

-Hayvan boynuzlarından sap yapıyor-

Sağlam, daha kaliteli bıçak isteyen vatandaşlar için hayvan boynuzlarından sap yapabildiğini kaydetti.

Kesilen hayvanların boynuzlarını topladığını ifade eden Sağlam, "Bu boynuzları sıcak suda kaynatıyorum. Bu şekilde yumuşamasını sağlıyorum. Yumuşadığı için şekil vermek kolay oluyor. Daha sonra işleyerek sap haline getiriyorum. Bu tür bıçakların yapımı daha uzun sürüyor ancak çok kaliteli oluyor. En pahalıya sattığım bıçaklar da bu tür üretilen bıçaklardır" şeklinde konuştu. - Iğdır

Kaynak: AA / Güncel

Iğdır Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title