Haberler

Yargıtay Üyeleri Hakkındaki İddialar Soruşturuluyor

Yargıtay Başkanlık Kurulu, kozmik odada arama yapan dönemin hakimi Yargıtay Üyesi Kadir Kayan, eski İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Kurtoğlu ile beş subayın, bir tutuklunun hürriyetini kısıtladıkları iddiasıyla mahkum edilmesine ilişkin yerel mahkeme kararını onayan Yargıtay 14. Ceza Dairesinin dört üyesi ile Balyoz davasına onama kararı veren eski Yargıtay 9. Ceza Dairesi başkan ve üyeleri hakkındaki iddiaları inceliyor.

Kurul, üç şikayet için ayrı ayrı muhakkik (soruşturmacı) görevlendirdi. Muhakkik üyelerin raporuna göre, olayın gerçekleştiğine karar verilmesi durumunda Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu toplanacak.

Başbakan Yardımcılığı döneminde Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla başlatılan, Seferberlik Tetkik Kurulu Bölge Başkanlığında yapılan aramayla ilgili soruşturmada, kozmik odaya giren dönemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Kayan hakkındaki iddialar Yargıtaya taşınmıştı.

Kozmik odada arama yapan dönemin hakimi, Yargıtay üyesi Kayan hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) Yargıtaya gönderilen dosyayı, Birinci Başkanlık Kurulu ele alıyor.

Yargıtay Kanunu'na göre, haklarında inceleme ve soruşturma yapılacak Yargıtay üyelerinin, inceleme ve soruşturma mercilerinin tayininde son görev ve sıfatları esas alınıyor. Bu nedenle Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi iken arama yapan Kayan, 2011'de Yargıtay üyesi seçildiğinden, hakkındaki inceleme ve soruşturma da Yargıtay Kanunu'ndaki esaslara göre yürütülüyor. Yargıtay Üyesi Kayan hakkındaki dosyayı, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu inceliyor.

Albay Kurtoğlu'nun mahkumiyetini onayan üyeler

Yargıtay Başkanlık Kurulunun önündeki bir başka dosya ise eski İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Kurtoğlu ile beş subayın, bir tutuklunun hürriyetini kısıtladıkları iddiasıyla mahkum edilmesine ilişkin yerel mahkeme kararını onayan Yargıtay üyeleri hakkında.

Babası öldüğü için Silivri Cezaevi'nde kendisine izin verilen tutukluya iznini kullandırmadıkları gerekçesiyle jandarma görevlileri hakkında 2011 yılında dava açıldı. Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada, Kurmay Albay Hüseyin Kurtoğlu ile görevi sırasında birlikte çalıştığı beş personel, "kamu görevinin sağladığı nüfuzu kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan mahkum edildi. Temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 14. Ceza Dairesi, kararı onadı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının karar düzeltme istemi üzerine dosyayı yeniden görüşen ve farklı heyetle toplanan Yargıtay 14. Ceza Dairesi, bu kez kararı bozdu.

Yargılama sürecinin ardından, Kurmay Albay Kurtoğlu ve subaylar hakkında dava açan eski Silivri Savcısı Mehmet Kurt ile kararı veren eski Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi hakimleri Zühal İşgören ve Ahmet Türkeri hakkında şikayette bulunuldu. Ayrıca, yerel mahkeme kararını onayan Yargıtay üyeleri ve onama istemli tebliğname hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı da HSYK'ya şikayet edildi.

HSYK 2. Dairesi, cezayı onayan Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin dört üyesi ile onama istemli tebliğname hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Kararın onanması yönünde alınan kararda imzası bulunan Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin üyeleri Necati Meran, Kenan Karabeyeser, Mehmet Ali Demirezici ve Esabil Saylak hakkındaki iddialar da Yargıtay Başkanlık Kurulunda ele alınıyor.

Eski Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyeleri de soruşturuluyor

Balyoz, Askeri Casusluk, Hrant Dink, Devrimci Karargah davalarına bakan mahkemelerin kararlarını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin eski üyeleri hakkında yapılan şikayetler de Yargıtay Başkanlık Kurulunun gündeminde bulunuyor.

Başkanlık Kurulu, Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul ile üyeler Ahmet Toker, Abdurrahman Kavun, Hamza Yaman ve Fikriye Şentürk hakkındaki iddiaları da inceliyor.

Yüce Divan yargılaması gündeme gelebilir

Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, Yargıtay Birinci Başkanının başkanlığında altısı daire başkanı, altısı Yargıtay üyesi olmak üzere on iki asıl ve dördü daire başkanı ve dördü Yargıtay üyesi olmak üzere sekiz yedek üyeden oluşuyor.

Birinci Başkanlık Kurulu kendisine intikal eden veya ettirilen ihbar ve şikayetleri inceleyerek soruşturma açılmasını gerektirir nitelikte gördüğü takdirde, ilk soruşturma yapılması için ceza dairesi başkanlarından birini görevlendiriyor. Soruşturma ile görevlendirilen başkan, soruşturmayı ikmal ettikten sonra evrakı Birinci Başkanlık Kuruluna gönderiyor. Soruşturmayı yapan ceza dairesi başkanı sorgu hakiminin yetkisine haiz olup Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun ilk soruşturmaya ait hükümlerini uyguluyor.

Birinci Başkanlık Kurulu, incelediği evrakı eksik bulursa soruşturmayı yapan başkana tamamlattırabiliyor. Son soruşturmanın açılmasına gerek görmediği takdirde evrakın işlemden kaldırılmasına, aksi halde son soruşturmanın açılmasına karar verip, görevle ilgili suçlarda Anayasa Mahkemesine, kişisel suçlarda Yargıtay Ceza Genel Kuruluna tevdi olunmak üzere dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderiyor.

Haklarında inceleme ve soruşturma yapılacakların, inceleme ve soruşturma mercilerinin tayininde son görev ve sıfatları esas alınıyor.

Soruşturmalar sürüyor

Başkanlık Kurulu, iddialara konu Yargıtay üyeleri hakkında yapılan toplantının ardından her iddia için ayrı ayrı olmak üzere olayı araştırmak ve ilk soruşturmayı yapmak üzere kıdemli ceza dairesi üyelerinden birinin atamasını yaptı.

Her iddia için ayrı ayrı görevlendirilen üç kıdemli üye, araştırma yaparak ön raporunu hazırladı. Olaylar ciddi bulunarak konuyla ilgili soruşturma açılması için yine Yargıtay üyeleri arasından bir muhakkik belirlendi.

Her dosya için ayrı belirlenen üç muhakkik üye, şikayet konusuyla ilgili tüm delilleri toplayacak, isterse şikayetçiyi, tanığı dinleyecek ve olayın sübuta erip ermediğini araştıracak.

Muhakkik üyenin raporuna göre, olayın gerçekleştiğine karar verilmesi durumunda ise Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu toplanacak.

Görevden kaynaklı bir suç işlendiği kanısına varılırsa şikayete konu üyeyle ilgili Yüce Divan yargılaması gündeme gelebilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Arınç İstanbul Yargıtay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title