Haberler

Yargıtay, Sigortası Ödenmeyen İşçilere Emeklilik Yolunu Açtı

Güncelleme:

Yargıtay kayıt dışı çalıştırılan işçiler ile ilgili emsal bir karara imza attı. Karara göre işveren tarafından primleri ödenmeyen işçilere emeklilik yolu açıldı.

Çalışanların çoğu bir işyerine girdiğinde aylarca sigortası yapılmıyor. Sigortasız yani kayıtdışı çalışan da bir hayli fazla. Bu durumdaki kişilerin önünde fırsatlar var.

Sabah'ta yer alan habere göre, sigortasız çalışılan sürede işveren SGK'ya işe giriş bildirgesi verilmemişse 'hizmet tespiti davası' açılabiliyor. Bu durumda, işten ayrılma tarihinden 5 yıl içinde tespit davası açılması gerekiyor. İşveren, SGK'ya işe giriş bildirgesi vermişse, 5 yıllık zamanaşımı söz konusu değil.

EMEKLİLİĞE ENGEL DEĞİL

Yargıtay 21'inci Hukuk Dairesi işçileri sevindirecek bir karara imza attı. İzmir'de çalışan 68 yaşındaki işçi gün sayısını ve yaşını doldurmasına rağmen aylık alamıyordu. Çalışan, Karşıyaka 2.İş Mahkemesi'nde açtığı davayla, 6 bin 74 gün çalışması olduğunun tespitini istedi. Ancak mahkeme, bu kişinin SGK'ya bildirilmeyen 4 bin 964 gün sigortalı çalışması olduğunu belirledi ve tespit kararı Yargıtay tarafından onandı. Bunun üzerine işçi SGK'ya yaşlılık aylığı bağlanması için başvurdu.

SGK REDDETTİ AMA...

SGK işveren tarafından prim ödenmediği ve kurumun da tahsilat yapmadığı bu nedenle 5 bin günlük prim ödeme koşulu oluşmadığı gerekçesiyle talebi reddetti.

Daha sonra İzmir 8. İş Mahkemesi'ne dava açan işçi, Karşıyaka 2.İş Mahkemesi'nin kararının kesinleşme tarihinden itibaren yaşlılık aylığı bağlanmasına karar verilmesini istedi. Mahkeme davayı reddetti ve işçi temyiz için Yargıtay'a başvurdu.

EMEKLİ AYLIĞI BAĞLANDI

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi ise ödenmeyen primlerin işverenden tahsil etme görevinin SGK'ya ait olduğunu belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu ve dava sonucunda işçiye emekli aylığı bağlandı.

Kaynak: Sabah / Ekonomi

Karşıyaka Yargıtay İzmir Memur Sağlık Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (7)

dost:

isde turkiye adam sigortasini duzgunce odesin bir yandasda hic odemesin oda emekli olsun yandasa giyagin boylesi ancak turkiyede olur bu yargitayda yandas galiba bay yargitay yarin sende teror damgasi yersin

4
7
yanıtYanıtla
lale:

kararı doğru oku ondan sonra beyanda bulun

yanıt0
yanıt0
Kime diyon:

Evet. . . . kayıt dışı çalıştıran işveren, primi ödemeyen işveren. Bu durumları kontrol etmek ise işçinin değil SGKnın görevi. Yargıtay''ın kararı yerinde. .

3
0
yanıtYanıtla
pillow fighter:

yıllar sonra faiziyle geri almasınlar aman ha!

1
0
yanıtYanıtla
MMOM:

Müslüman, günde içinden 6. 000 Nasr Suresini oku, yolculuğun hayırlı olsun, geçim sıkıntısı çekme, dileklerin gerçekleşsin.

0
0
yanıtYanıtla
Melek onderMobil-IOS:

Amerikadaki calisma sigortasi birlestiriyormu

0
0
yanıtYanıtla
adelet:

Böyle bir karar pirimi dolduran vatandaş var bu karar nerde o kadar madur insan bekliyor pirim günü geçenlere bir faydaları olsun

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title