Haberler

Yargıtay: Restoran ve Barlarda Radyo ve Televizyonla Müzik Yayını Serbest

Güncelleme:

Yargıtay, restoran ve bar gibi işletmelerde müzik eserinin radyo veya televizyondan yayınlanmasının, yapımcı ve sanatçının mali haklarını ihlal etmeyeceğine karar verdi.

Yargıtay, otel, lokanta ve bar gibi umuma açık işletmelerde yapılan müzik yayınlarına ilişkin önemli bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, umuma açık işletmelerde müzik eserinin radyodan veya televizyondan yayınlanmasının, yapımcı ve sanatçının mali haklarının ihlali anlamına gelmeyeceğine karar verdi. Yargıtay'ın kararına konu olay 2013 yılında İstanbul'da yaşandı. Bir yapımcı şirket, televizyonda yayınlanan şarkıları müşterilerine dinleten bar sahibi hakkında şikâyette bulundu.

BAKANLIK BOZMA İSTEDİ

Şikâyet dilekçesinde bar sahibinin, yapımcı şirket ve eser sahibi sanatçıların mali haklarını ihlal ettiği savunuldu. Şikâyet üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Ancak Başsavcılık, soruşturmanın sonunda takipsizlik kararı verdi. Bu karara yapımcı şirket tarafından yapılan itiraz da İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedildi. Böylece takipsizlik kararı kesinleşmiş oldu. Bu gelişme üzerine yapımcı şirket, kanun yararına bozma yoluna gidilmesi içi Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Talebi kabul eden Bakanlık, Aralık 2014'te takipsizlik kararının kanun yararına bozulması için dava dosyasını Yargıtay'a gönderdi.

YARGITAY REDDETTİ

Kanun yararına bozma talebine ilişkin yazıda, "Söz konusu eserlerin umuma açık olarak yayınlandığının tespit edilmesi karşısında suçun yasal unsurlarının oluştuğu gözetilmeden, itirazın kabulü yerine ret kararı verilmesinde isabet görülmemiştir" ifadelerine yer verildi. Kanun yararına bozma talebini görüşen Yargıtay 19. Ceza Dairesi ret kararı verdi. Kararda, lokanta, bar, otel ve market gibi yerlerde müzik eserlerinin radyodan veya televizyondan yayınlanması halinde, yapımcı, sanatçı ve eser sahibinin bu yayını engelleme açısından haklarının bulunmadığı vurgulandı.

RADYODAN TELEVİZYONDAN MÜZİK SERBEST

Söz konusu yayın nedeniyle sadece radyo ve televizyon yayıncısının yayın üzerinde inhisari nitelikte mali haklarının ihlalinden söz edilebileceğine dikkat çekilen kararda, "Şüphelinin bir müzik eserini, televizyondan yapılan yayınla işletmesinde, umumi mahalde müşterilerine dinletmekten ibaret olan eyleminde, fonogram yapımcısı ve icracı sanatçılar yönünden mali hakların ihlali söz konusu olmadığından eylemin suç oluşturmayacağı gözetilmelidir" denildi. Bu karar sonrası bar sahibi hakkında verilen takipsizlik kararı kesinleşirken, ceza almasının yolu da kapamış oldu. (Kaynak:Habertürk)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

İstanbul Yargıtay Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (3)

Türkiye:

Çok doğru bir karar vermiş. Müziklerini televizyon kanallarına satmasınlar o zaman :)

1
0
yanıtYanıtla
ÜNER:

satimislar Düzgün karar vermis nasil olduysa dünyanin her böyle yerinde müzik yapilir Saat 24 sonra Halkin rahatsiz olmacagi sekilde ayrica Gündüz sokaklardada mizik yapilir. bizde fikrini söylemek yasak bize yürümek yasak hemen Polis ve dayak Rezaletler ülkesi ortacag kabilesizihniyeti yeter artik halk size erken secimde verecek hesabi,

1
0
yanıtYanıtla
KANUN VE YASALAR.:

TELİF HAKKI KANUNU DİYE BİR ŞEY VAR. . . BU MAHKEME KARARI İLE MESELE ÇÖZÜLMÜŞ MÜ OLDU SANKİ? BEN BİRE BİR ŞAHİT OLDUM. . FRANSA''DA BARLAR DA VEYA RADYOLAR DA ''''SAMANYOLU'''' ŞARKISI ÇALDIĞI ZAMAN BESTECİ VE GÜFTECİSİNİN BANKA HESABINA TELİF HAKKI ÜCRETİ YATIYORDU. . . KANUNLARA VE YASALARA UYULMADIĞI MÜDDETÇE KİMSE HAK VE HUKUKTAN BAHSETMESİN. . .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title