Haberler

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk: "Milletvekilleri Kendi Genel Başkanlarının Vekili, Sizin Değil

"BURSA'da konuşan Yargıtay Onursal Başkanı Prof.

"BURSA'da konuşan Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, milletvekillerinin anayasa değiştirmek için hiçbir şey yapmadığını söyleyerek, "Mevcut milletvekilleri, kendi genel başkanlarının vekili, sizin değil" dedi.Bursa'da Aheng Hukuk Derneği'nin düzenlediği 'Sivil Anayasa ve Oluşum Süreci' konulu sempozyuma davetli olarak katılan Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Anayasal değişim sürecini değerlendirdi. Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda Türkiye'de ağzını açan herkesin demokrasiden söz ettiğini söyleyen Selçuk, gerçek demokrasinin olduğu bir ülkede demokrasinin konuşulmayacağını ifade etti.

"DEVLET MEMURUNUN SOYUNU SOPUNU GÖZETİYOR"

Türkiye'de demokrasinin gelişmediğini ve yaşanamadığını ifade eden Selçuk, Türk insanının kendini sorgulamadığını, 'bizden olan doğru söyler' ve 'verilen kararlar ideolojik' gibi yanlış düşüncelere sahip olduğunu kaydetti. Meclisteki 367 kararını en ağır eleştirenin kendisi olduğunu ve bu konuda yazdığı kitabının hiçbir satırında 'siz ideolojik karar verdiniz' demediğini söyleyen Selçuk, "Devlette bu yanlışı yapıyor. Devlet, memurların siciliyle uğraşırken, inançlarını, soyunu ve sopunu da gözetiyor, siyasi görüşlerini de değerlendiriyor. Bu korkunç bir şey. Devletin benim iç dünyama girme hakkı yok. Böyle bir ülkede demokrasiyi açıklayamazsınız. Kendinizi düzenlemeniz gerekli" diye konuştu.

"ANAYASA'DA HALKI ALDATAN YALAN çOK"

Konuşmasında Türkiye'de çoğulcu yapının üst katlara yansıması gerektiğini söyleyen Sami Selçuk, "Eğer bir ülkede yüzde 10 barajı varsa bu bir düştür. Milletin iradesi hiçbir zaman tecelli etmiyor. çünkü adayını halk seçmiyor. Parti genel başkanı seçiyor. Parti genel başkanı önümüze bir mönü koyuyor 'ister yersin, ister yemezsin' diyor. Anayasanın 80'inci maddesine göre milletvekili sadece seçildiği bölgenin değil bütün Türkiye'nin vekilidir. Anayasa'da bundan daha büyük yalan yoktur. Zaten Anayasa'da birçok yalan var. Halkı aldatan yalan çok. Bir sürü madde eyleme geçmemiş. Yaşanmamış, yaşanması da mümkün değil" dedi.Milletvekillerinin Türkiye yararına hiçbir şey yapmadığını ifade eden Selçuk, "Bir araştırma yapıp soruyorsunuz milletvekiline, 'Siz Türkiye'nin yararları için ne gibi bir etkinlikte bulundunuz? Bir yasa önerisinde bulundunuz mu?', 'Hayır' diyor. 'Niye yapmadın?' diye sorduğunuzda 'genel başkanımız yapıyor' diyor. çünkü o genel başkanın vekili. Şuan da bütün milletvekilleri kendi genel başkanlarının vekilidir. Sizin değil" şeklinde konuştu.

"BAŞBAKAN TüRKİYE'DEKİ REJİMİ DIŞA VURUYOR"

Halkın millet meclisinde temsilcisi bulunmadığını vurgulayan Prof. Dr. Selçuk, bu sorun düzeltilmediği sürece anayasanın maddelerinde yapacak hiçbir değişikliğin iyi sonuç vermeyeceğinin altını çizdi. Milletvekili ve yargının bağımsız olmadığını ve bu yüzden de erkler ayrılığından söz edilemeyeceğini anlatan Selçuk, "Bu ülkede başbakan, vekillere 'sizi ben seçtim, bana yalvardınız' diyebiliyor. Peki milletvekilleri buna bir cevap verebiliyor mu. Hayır. Bu ülkenin başbakanı bu davranışıyla, bir anlamda Türkiye'deki rejimi dış dünyaya da yansıtmış oluyor" dedi.

"HUKUK YALNIZCA İNSANLAR İçİN YAPILIR"

Dünyanın hiç bir yerinde hukukun kahramanlar için yapılmadığına dikkat çeken Sami Selçuk, "Meclis başkanları kahramanlık gösterebilir ama hukuk sade insanlar için yapılır. Bir ülkede her gün kahraman bekliyorsanız, o ülkede sorun çok demektir. Eğer rejim kahramanlarla yönetilecekse, o ülkede demokrasi yok demektir. Milletin vekili korkusuz olmak zorundadır. Mevcut parlamentoyla yargıya sağlıklı bir üye seçimi yapmak mümkün değil. Milletvekili, bakanlarını, başbakanlarını denetlemelidir. Bugünkü uygulamada bunu yapmak mümkün değil. Bunun için siyasi partiler kanunu ve seçim kanunu değişmeli." diye konuştu.Görüntü

Nail KAHRAMAN /Sebile çETİN/BURSA, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title