Haberler

Yargıtay'ın "Şike Davası" Kararı

Kararda, Bülent Uygun'un, örgüt üyeliğinden beraatına ilişkin hüküm bozuldu Uygun'un, Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, söz konusu örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettiğinin anlaşıldığı belirtilerek, örgüt üyeliğinden cezalandırılması istendi Cemil Turhan, Şekip Mosturoğlu, Tamer Yelkovan, İbrahim Akın, İskender Alın, Ümit Karan'ın teşvik primi, şike, şikeye teşebbüs suçlarından mahkumiyetlerine ilişkin hükümler de bozuldu.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanıklar Aziz Yıldırım, Olgun Peker, Serdar Adalı, Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 85 sanık hakkındaki kararının temyiz incelemesini tamamlandı.

Dairenin oy birliğiyle aldığı 60 sayfalık kararda, 15 Mayıs 2011'deki Fenerbahçe–MKE Ankaragücü maçında şike suçundan sanık Cemil Turhan hakkında verilen mahkumiyet hükmü usulden bozuldu.

Fenerbahçe Spor Kulübünde idari yönetici (amatör şubeler koordinatörü) olarak görev yapan sanık hakkında Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütünün faaliyeti çerçevesinde atılı suçu işlediğinin dosya kapsamına göre iddia ve kabul edildiği belirtildi.

17 Nisan 2011'deki Trabzonspor-Bursaspor maçında teşvik primi suçundan sanıklar Alaeddin Yıldırım ve Gökçek Vederson, 22 Mayıs 2011'deki Sivasspor-Fenerbahçe maçında şike suçundan sanıklar Korcan Çelikay ve Mehmet Yıldız ile şikeye yardım etmek suçundan sanık İlhan Çelikay, 11 Mayıs 2011'deki Beşiktaş-İstanbul Büyükşehir Belediyespor kupa finali maçında şike ile 15 Mayıs 2011'deki Trabzonspor-İstanbul Büyükşehir Belediyespor karşılaşmasında teşvik primi suçlarından sanık İskender Alın, 22 Nisan 2011'deki Eskişehirspor-Trabzonspor maçında teşvik primi suçundan sanık Ümit Karan hakkında verilen mahkumiyet hükümleri de bozuldu.

Sanık Ali Kıratlı hakkında 17 Nisan 2011'deki Trabzonspor-Bursaspor ve 22 Nisan 2011'deki Eskişehirspor-Trabzonspor maçlarında teşvik primi, 22 Mayıs 2011'deki Sivasspor-Fenerbahçe karşılaşmasında şikeye teşebbüs suçlarından verilen mahkumiyet hükmünün de bozulmasına karar verildi.

Sanık İbrahim Akın hakkında, 1 Mayıs 2011'deki İstanbul Büyükşehir Belediye Spor-Fenerbahçe ve 11 Mayıs 2011'deki Beşiktaş-İstanbul Büyükşehir Belediyespor kupa finali maçında şike, 15 Mayıs 2011'de oynanan Trabzonspor-İstanbul Büyükşehir Belediyespor karşılaşmasında teşvik primi suçlarından mahkumiyetine ilişkin karar bozuldu.

Sanık Tamer Yelkovan'ın 1 Mayıs 2011'deki İstanbul Büyükşehir Belediye Spor-Fenerbahçe ve 22 Mayıs 2011'deki Sivasspor-Fenerbahçe maçlarında şike, 22 Nisan 2011'deki Eskişehirspor-Trabzonspor maçında teşvik primi, Şekip Mosturoğlu ve Sami Dinç'in 8 Mayıs 2011'deki Kardemir Karabükspor-Fenerbahçe ve 15 Mayıs 2011'deki Fenerbahçe-MKE Ankaragücü karşılaşmalarında şikeye teşebbüs suçlarından mahkumiyetlerine ilişkin hükmün bozulması kararlaştırıldı.

-Ortak bozma gerekçesi

Bu sanıklarla ilgili usulden verilen bozma kararında, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun şike ve teşvik primi suçlarını düzenleyen 11. maddesinin "Bu suçlarda CMK'ya göre hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemeyeceği, cezanın ertelenemeyeceğine" ilişkin 9. fıkrasının, sanıklar haklarında verilen hapis cezalarının ertelenmesine yasal engel teşkil etmeyeceği vurgulandı.

Sanık avukatlarının esas hakkındaki savunmalarında lehte hükümlerin uygulanmasını talep ettikleri anımsatılan kararda, "Sanıkların suç tarihi itibarıyla üç aydan fazla hapis cezasına mahkum edilmemiş olmaları karşısında, suçu işledikten sonraki yargılama sürecinde pişmanlık gösterip göstermediği nazara alınıp tekrar suç işleyip işlemeyeceği konusunda oluşan kanaat değerlendirilerek cezalarının ertelenip ertelenmeyeceğinin tartışılması gerekirken, bu hususta olumlu ya da olumsuz bir karar verilmemesi ve infazda tereddüt oluşturacak biçimde hükümler kurulması bozmayı gerektirmiştir" ifadesi kullanıldı.

-Bülent Uygun'un örgüt üyeliğinden beraatına bozma

Sanık Bülent Uygun hakkında Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne üye olma suçundan verilen beraat hükmü de bozuldu.

Usulüne uygun mahkemeden alınan kararlar üzerine elde edilen TAPE kayıtları ve fiziki takip tutanakları, sanık savunmaları ile tüm dosya kapsamı uyarınca, Uygun'un atılı suçlardaki rolü ve konumu, eylemlere katılma ve katkı derecesi gibi konular göz önüne alındığında, Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, söz konusu örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettiğinin anlaşıldığı belirtildi.

Bu nedenle Uygun'un, Türk Ceza Kanunu'ndaki (TCK) örgüt üyeliği suçundan cezalandırılması yerine yanılgılı değerlendirme sonucu beraatine karar verilmesinin bozmayı gerektirdiği kaydedildi.

Bülent Uygun hakkında ayrıca 22 Nisan 2011'deki Eskişehirspor-Trabzonspor maçında teşvik primi suçundan verilen mahkumiyet hükmü de az bulunarak bozuldu.

Suçun, suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmiş olmasına rağmen 6222 sayılı Yasanın 11/4-c maddesi uygulanmayarak sanık hakkında eksik ceza tayini yapılmasının bozma nedeni sayıldığı belirtildi. Uygun hakkındaki hapis cezasının ertelenip ertelenmeyeceğinin tartışılması gerekirken, yasal olmayan gerekçeyle karar verilmesi de bozma nedeni sayıldı.

Mecnun Otyakmaz, hakkında Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek suçundan verilen mahkumiyet hükmü de bozuldu.

Kararda, 05 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren 6352 sayılı Kanun'un 85. maddesiyle 5237 sayılı TCK'nın 220/7. maddesinde yapılan değişiklik karşısında, hukuki durumunun yeniden takdir ve tayininde zorunluluk bulunduğu belirtildi.

Temel cezası alt sınırdan belirlenerek ertelenen sanık hakkında gerekçeleri gösterilmeden alt sınırdan uzaklaşılmak suretiyle denetim süresi tayin edilmesi, sanık hakkında hükmolunan hapis cezasının kısa süreli olduğu ve ertelendiği gözetilmeden, hak yoksunluğuna karar verilmesi bozma nedeni sayıldı.

Otyakmaz'ın 22 Mayıs 2011'deki Sivasspor-Fenerbahçe karşılaşmasında şike suçundan mahkumiyetine ilişkin hüküm de cezanın ertelenip ertelenmeyeceği tartışması yapılmadığı gerekçesiyle bozuldu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

İskender Alın Aziz Yıldırım Ümit Karan Yargıtay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title