Haberler

    Yargıtay'dan Yüz Binlerce Anne-Babayı İlgilendiren 'Zorunlu Aşı' Kararı

    Güncelleme:

    Yargıtay, yeni doğmuş çocuklarına zorunlu aşıların yapılmasını istemeyen çifti haklı buldu, yerel mahkemenin verdiği kararı 'Hak ihlali ortaya çıkar' diyerek bozdu.

    Yargıtay tarihi aşı kararını verdi. Yeni doğmuş çocuklarına zorunlu aşıların yapılmasını istemeyen çifti haklı buldu. Geçtiğimiz yıl 1.3 milyon bebeğin dünyaya geldiği Türkiye için alınan kararın emsal nitelikte olduğuna işaret ediliyor.

    ANNE-BABASI ZORUNLU AŞIYI İSTEMEDİ

    Y.-A. U çiftinin, geçtiğimiz yıl 20 Şubat günü bir çocukları dünyaya geldi. Hastanede, bebeğe zorunlu aşıların yapılması gerektiği belirtildi. Ancak çift bu talebi
    geri çevirdi. Devreye Karabük Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü girdi. Müdürlük, zorunlu aşıların yapılması gerektiğini, Çocuk Koruma Kanunu gereği, bebek için gerekli sağlık tedbirlerinin uygulanması için aile mahkemesine başvurdu.

    MAHKEME 'AŞI YAPILSIN' DEDİ

    Karabük Aile Mahkemesi'nin kararında, aşıların önemi ile ilgili yapılan açıklama ve eğitimlere rağmen, anne-babaları tarafından aşı yapılmasına izin verilmeyen çocukların korumaya muhtaç çocuk olarak kabul edileceği belirtildi. Mahkeme kararı ile, bebeğe aşı yapılmasının yolu açıldı. Ancak aile bu kararı temyiz etti.

    KARAR, YARGITAY'A TAŞINDI

    Davanın temyiz incelemesini Yargıtay 2. Hukuk Dairesi yaptı. Daire, kararında, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) geçtiğimiz kasım ayında verdiği bir karara atıfta bulundu. AYM'nin alınan kararında, benzer bir durum yaşayan aile haklı bulunmuş, zorla aşı yapılması hak ihlali olarak değerlendirilmişti.

    YARGITAY: AYM'NİN KARARI AÇIK

    Yargıtay kararında da, AYM'nin verdiği karar ortada olmasına karşın yerel mahkemenin başka türlü karar vermesinin olanaklı olmadığı kaydedildi. Daire, tersi yönde verilecek kararın da AYM'nin önüne gideceğine işaret ederek, yerel mahkemenin kararını bozdu.

    HAK İHLALİ OLUR

    Bozma gerekçesi ise şöyle ifade edildi: "Anayasa Mahkemesi'nin bu husustaki bireysel başvuru sonucu aldığı ihlal kararı karşısında, hak ihlaline yol açmamak için hükmün bozulması gerekmiştir." Yargıtay'ın bozma kararı sonrası dosya yeniden ilk mahkemesine döndü. Mahkeme, bozma kararına geçtiğimiz günlerde uydu. Böylece, U. çiftinin, karşı çıktığı zorunlu aşı talebi yargı kararı ile ortadan kalkmış oldu. (Kaynak:Hürriyet)

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Anayasa Mahkemesi Yargıtay Karabük Sağlık Ekonomi Güncel Haberler

    500

    Yorumlar (21)

    Biat mi asla!:

    Bir kac yil sonra keske yaptirsaydik diye aglamayin da. .

    20
    4
    yanıtYanıtla
    AKEPE BİTİRDİN MEMLEKETİ:

    AŞI VURULMAYAN ÇOCUK ORTALIĞA ANNE BABASIYLA BERABER HASTALIK YAYARSA YARGITAYMI KARŞILAYACAK ZARARI .

    10
    6
    yanıtYanıtla
    zelzele:

    malsın mal harbi malsın

    yanıt5
    yanıt2
    xxx:

    SURİYELİLERE ZORUNLU AŞI YAPILSIN HATTA KISIRLAŞTIRAN AŞI YAPILSIN BUNLAR FARE SÜRÜSÜ GİBİ ÜREMEYE DEVAM EDERLER İSE 5 YILA KADAR BİZLER AZINLIK OLACAĞIZ

    11
    2
    yanıtYanıtla
    ÖCÜ:

    BENCE İLK ÖNCE SENDEN BAŞLASINLAR MÜMKÜN İSE

    yanıt2
    yanıt6
    Aşıcı geldi:

    Çocuklar anne babanın tapulu malı değil. Çocuğun bedeni üzerinde karar verme yetkileri yok. Aşı yaptırılmayan çocuk hastalanır ya da sakat kalırsa bunun hesabını kim verecek. Çocuk felcine yakalanan çocuk büyüyünce aşı yaptırmadı diye anne babasına ceza davası açarsa ne olacak. Bu gün aileyi haklı bulan mahkeme yarın kimi haklı bulacak?

    8
    2
    yanıtYanıtla
    adana:

    size basit bir örnek vereyim bazı genlere sahip olanlar vücuttan ağır metali atamazlar aşıda eser miktarda bulunan bu maddeler 2. 5 yaş civarında beyinde birikip otizme sebep olmaktadır. tabiki her çocukda değil peki devlet hiçbir test yapmadan her bebeğe bu aşıları yapması ne kadar doğru hiç sorguladınız mı? neye alerjisi var bilinmiyor. prf dr ahmet aydını bir okuyun. aşı izleme formunda karşılaşılacak yan etkilerde ölüm dahi var bundan haberiniz var mı?

    yanıt10
    yanıt0
    cevat:

    TIP Bilimini BEĞENMEYEN, Çocuğuna aşı yaptırmayan, Hastalandığında HASTAHANEYE, DOKTORA GİTMESİN. . Kendileri Hastahane Ve MEDERN Tıp gereği tedavi olurken, çocuklarını aşı yaptırmadıkları için doğacak, ölüm ve sakatlanmadan cezai yaptırım uygulansın. .

    7
    3
    yanıtYanıtla
    Adınızı Yazın:

    peki aşı olmayan çocuk Allah göstermesinde, hasta oldu ve diğer çocuklara bulaştırdı. Bulaşan çocuklarn hakkı ne olacak.

    8
    1
    yanıtYanıtla
    ASD:

    DİĞERLERİ AŞI OLDUGU İÇİN YA HASTA OLMAYACAK YADA HAFİF ATLATACAK.

    yanıt6
    yanıt0
    Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title