Haberler

Yargıtay Başkanı: Her Yıl 1 Milyon Dosya Yargıtay'a Geliyor

Güncelleme:

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, her yıl 1 milyon dosyanın Yargıtay'a geldiği bir sistemde adaletin sağlıklı işlemesinin çok zor olduğunu belirtti.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, her yıl 1 milyon dosyanın Yargıtay'a geldiği bir sistemde adaletin sağlıklı işlemesinin çok zor olduğunu belirterek, "Bu iş yükünün de hakim ve savcı sayısı artırarak, yeni adliyeler kurarak, yeni daireler oluşturarak halledilemeyeceğini çok iyi anlamamız gerekmektedir" dedi.

"600 BİN YARGITAY KARARI KAMUOYU ERİŞİMİNE AÇILDI"

Cirit, iş dünyasının yargıyla ilgili sorunlarının ele alındığı "Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, geçen yıl 600 bin Yargıtay kararını kamuoyu erişimine açtıklarını, önümüzdeki haftadan itibaren de Yargıtay'ın şeffaflığı adına tüm kararlara erişimin sağlanacağını söyledi.

"SUÇ VE SUÇLUYLA MÜCADELEDE İLERİYE GİDİLDİ"

Avrupa uyum süreci içerisinde birçok konuda devrim niteliğinde yasalar hazırlandığını ifade eden Cirit, insan hakları ve özgürlükler alanında birçok yenilikler yapıldığını, zanlıdan delile sisteminin terk edildiğini kaydetti.

Önceden karakollara müşteki olarak gidildiğinde sanık olarak çıkıldığını, Filistin askılarının bulunduğunu belirten Cirit, şimdi ise teknolojik gelişmelerle birlikte suç ve suçluyla mücadele yöntemlerinde ileriye gidildiğini anlattı.

"YARGITAY 1 MİLYON DAVA DOSYASINA BAKIYOR"

Cirit, "kendi yaşından büyük" davalar gördüğünü dile getirerek, "Şu anda o noktada değiliz ama tam da ideal noktada değiliz. Sayın Bakanımız ifade etti. Sayılar inanılmaz. Dev, korkunç sayılar. Bu sorunlar sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın sorunları. Tüm dünya, sorunlarına nasıl çözüm getirdiyse biz de bu şekilde getireceğiz. Yargıtay bugün 1 milyon dava dosyasına bakıyor. Bugünkü sistemin sürdürülebilir ve sağlıklı olma hali yok. Tüm dünyada denendiği gibi biz de alternatif çözüm yolları denemek zorundayız. Bunları denemek mecburiyetimiz var" diye konuştu.

"SİVİL TOPLUM SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE KATILMALI"

Sivil toplum kuruluşlarının yargı sorunlarının çözümüne katılmasının önemine değinen Cirit, "Çoğulcu demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından olan sivil toplum kuruluşlarına ön yargıyla ve şüphecilikle bakılmaması, yargısal sorunların çözümüne ilişkin çalışmalara dahil edilmesi toplumun yararına olacaktır. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının yargının sorunlarının çözülmesine ilişkin çalışmalara katılması, çağdaş demokrasinin en temel özelliklerinden olan şeffaflık ilkesinin de bir gereğidir" şeklinde konuştu.

"HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİSİ DAVACI YA DA DAVALI"

Cirit, hizmet verdikleri toplumun bir parçası olan hakimlerin, halkın güveni olmadan adaleti etkin bir biçimde yönetmelerinin mümkün olmadığını vurgulayarak, yargıya ilişkin yenilik ve değişikliklerin toplumda karşılık bulmaması durumunda yargıya olan güvenin azalacağına işaret etti.

"Adli ve idari uyuşmazlıklar ile diğer yargı mercilerindeki dava sayıları dikkate alındığında ülkemizde neredeyse her üç kişiden birisi davacı ya da davalıdır" diyen Cirit, her konunun mahkemeye ve yüksek yargıya taşınabildiği adalet sisteminin arzu edilen düzeyde iyi sonuçlar vermesinin çok güç olduğunu söyledi.

Cirit, bu nedenle gerçek anlamda bir yargı reformu için yargıya ilişkin tüm kurumların bütünsel bir bakış açısıyla değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

"ALTERNATİF ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ GELİŞTİRMELİYİZ"

Türkiye'de alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Cirit, şöyle devam etti:

"Her yıl 1 milyon dosyanın Yargıtay'a geldiği bir sistemde adaletin sağlıklı işlemesinin çok zor olduğunu, bu iş yükünün de hakim ve savcı sayısı artırarak, yeni adliyeler kurarak, yeni daireler oluşturarak halledilemeyeceğini çok iyi anlamamız gerekmektedir. Yargıtay'da 3 tane iş davalarına bakan daire var, 2 tane de sosyal güvenlik işlerine bakan daire var. Fakat bu hız devam ederse 13 tane de iş davalarına bakan daire olması bizim sorunlarımızı çözmeyecektir. Dünyadaki iyi uygulama örneklerini dikkate alarak, şeffaflık ve genel uzlaşı içinde kendi kültürümüze, geleneklerimize ve ihtiyaçlarımıza göre alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini geliştirmemiz gerekmektedir."

Cirit, Türkiye'deki en önemli sorunlardan birinin de iyi hukukçu yetiştirmede yaşanılan güçlükler olduğunu ifade etti.

İsmail Rüştü Cirit, 1990'lı yılların başında hukuk dosyalarında yüzde 60'a varan onanma oranının 2014 itibarıyla yüzde 38'e kadar düştüğünü belirterek, her yıl 120 binin üzerinde dosyanın adli sistemin dışına çıkması gerekirken bir şekilde yargı mercileri arasında dolaştığını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Yargıtay Filistin Türkiye Güncel Haberler

500

Yorumlar (6)

tose:

Entrika peşinde koşucağınıza iş yapın biriktirmeyin. !!! Lafa gelince burnunuzdan kıl aldırmıyonuz. ! Çalışın, elinizi ayağınızı tutan mı var??????????

4
0
yanıtYanıtla
Aslan:

Çalışmayın çalışmayın saat 9-10 işe başla akşam 4-4''30 ara sıra sigara molası ondan sonra işler yetişmedi. . .

3
0
yanıtYanıtla
AZARBAYCAN TÜRK Ü:

AKP GELDİ GELELİ NE HUZUR KALDI NE MUTLULUK HER GÜN İNSANLAR YA BORÇDAN YA BUNALIMDAN İNTIHAR VEYA BIRBIRINI BOGAZLIYOR.

2
0
yanıtYanıtla
KAHRAMANMARAŞLI:

Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin en büyük ve birinci öncelikli sorunu kim ne derse desin '' Toplumsal Sorun '' dur. Böyle olduğunu, biraz araştıran, gözlemleyen, sorgulayan, günlük hayatından, çevresinde olup bitenlerden, ailede, akrabada, çevrede, mahallede, semtte çarşı pazarda, iş yerinde, kısacası her yerde bu sorunun olduğunu bu ülkede yaşayan ve bu ülkeyi takip eden herkes anlayabilir. Fazla uzatmak istemiyorum, Ne demek istediğimi umarım anlamışsınızdır. Saygılar.

1
0
yanıtYanıtla
AAA:

AKP BUNU BAHANE EDİP YİNE YARGI PAKETİ ÇIKARARAK HUKUKUN İÇİNE EDECEK, YANİ ZEMİN HAZIRLANIYOR...

1
0
yanıtYanıtla
berlinMobil-IOS:

Cikarin bir genel af millet kurtulsun

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title