Haberler

Yargı Paketi Adalet Komisyonu'nda

Adalet Bakanı Bozdağ: "Hakim ve savcılara 14 Şubat 2005 tarihinden bugüne kadar verilen 302 uyarma, 92 aylıktan kesme, 295 kınama, 100 kademe ilerleme durdurma, 27 derece yükselmeyi durdurma, 144 yer değiştirme, 59 meslekten çıkarma cezası af kapsamında"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim ve savcılara 14 Şubat 2005 tarihinden bugüne kadar verilen 302 uyarma, 92 aylıktan kesme, 295 kınama, 100 kademe ilerleme durdurma, 27 derece yükselmeyi durdurma, 144 yer değiştirme, 59 meslekten çıkarma cezasının af kapsamında olduğunu söyledi.

TBMM Adalet Komisyonu, aramalarda "kuvvetli şüphe" şartını "makul şüphe"ye dönüştüren, hakim ve savcıların ücretlerinde artış düzenleyen, Yargıtay ve Danıştay'da daire ve üye sayısını artıran Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin müzakerelerine devam ediyor.

Adalet Bakanı Bozdağ, şu anda HSYK 3. Dairesi'nin önünde hakim ve savcılar konusunda incelemeyi bekleyen 7 bin 659 dosya olduğunu, bunun artmış da olabileceğini çünkü sürekli ihbar ve şikayetler geldiğini ifade etti.

Hakim ve savcılara 14 Şubat 2005 tarihinden bugüne kadar verilen cezalar hakkında bilgi veren Bozdağ, "302 uyarma cezası, 92 aylıktan kesme cezası, 295 kınama cezası, 100 kademe ilerleme durdurma cezası, 27 derece yükselmeyi durdurma cezası, 144 yer değiştirme cezası, 59 meslekten çıkarma cezası var. Rüşvet ve hediye aldığı kanısı nedeniyle yer değiştirme cezası alanlar da bu af kapsamında" dedi.

Bozdağ, teklifle yurt dışında görev yapan adalet müfettişlerinin çalışmalarını yasal dayanağa kavuşturduklarını belirterek, "Burada yabancıların çalıştırılacağı yönünde eleştiri yapıldı. Türk vatandaşlığından çıkan, bulunduğu ülkenin eğitimini almış, iyi yetişmiş, o ülke ile iletişimi daha kolay olan insanlar var. Biz oradaki bu gençleri alıp istihdam edeceğiz, onlardan istifade edeceğiz" diye konuştu.

Bir kişi için kanun çıkarılıyor tepkisi

Teklifin 21. maddesinde düzenlenen yazılı sınav tartışıldı.

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ile MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, ataması yapılmadığı için intihar eden hakim Didem Yaylalı'yı örnek vererek bu düzenlemeye tepki gösterdi ve "Bir kişi için mi kanun çıkarılıyor?" diye sordu.

Bakan Bozdağ, HSYK 3. Dairesi'nce, sınavı kazandıkları halde mesleğe kabulleri yapılmayanlara yeniden sınav hakkı getirildiğini söyledi. Bozdağ, "325 kişi hakimlik stajı sonrası yazılı sınava giriyor, 324'ü sınavı geçiyor. Bir tane kadın hakim adayı sınavda kalıyor. Teklifle ona yeni bir sınav hakkı veriliyor" dedi.

Teklifin, aramalarda "kuvvetli şüphe" şartını "makul şüphe"ye dönüştüren maddesi tartışıldı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, "Aramalarda 'makul şüphe' 2005'te vardı, sonra 'kuvvetli şüphe' oldu; şimdi yeniden makul şüpheye dönüyorsunuz. Yasa yapmanın da bir ciddiyeti kalmadı" dedi. Öztürk, "makul" kelimesinin "belirli" hale getirilmesini istedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, AK Parti'nin önce yolsuzluk dosyalarını, inceleyen savcıların elinden aldığını, sonra da o savcıları görevden aldığını savunarak, "Bir çok kanunda değişiklikler yapıldı. Yolsuzluk soruşturmasını yürüten yargıya karşı mücadele alanı yaratıldı. 'Paralel yapı Hükümete darbe yapmaya çalışıyor, biz de onlara karşı istiklal mücadelesi veriyoruz' denildi. İstiklal mücadelesi böyle verilmez. Verilecekse, doğuda paralel yapı var, ona karşı verilsin" diye konuştu.

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, "makul şüphe, yeterli şüphe, kuvvetli şüphe" gibi kavramların, hukukta anonim ve belirsiz kavramlar olduğunu, suç teorisi bakımından kanunilik ilkesi ile pek bağdaşan kavramlar olmadığını belirtti.

Bu noktada bilim, içtihatlar, mukayeseli hukuk, somut olayın özelliği ve bu normu uygulayacak hakimin bilgi birikiminin önemli olduğuna işaret eden İyimaya, "Yoksa burada tek düze bir uygulamaya varmak mümkün değil. Aynı konunun farklı şekillerde ve geçmişe dönerek yeniden düzenlenmesinin siyasal bakımdan birden fazla izahı olabilir ama burada kademelendirmede şüphe kategorilerine gidilebilir" dedi.

Müzakerelerin ardından, aramalarda "kuvvetli şüphe" şartını "makul şüphe"ye dönüştüren madde aynen kabul edildi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Bekir Bozdağ Danıştay Yargıtay Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title