Haberler

Yaralı Hacıları Yurda Götürecek Askeri Uçak Arabistan'a Geldi

Kutsal topraklarda yaralanan ve hastalanan Türk hacıları getirmek için Türkiye'den kalkan askeri uçak, Suudi Arabistan'a geldi.

Kutsal topraklarda yaralanan ve hastalanan Türk hacıları getirmek için Türkiye'den kalkan askeri uçak, Suudi Arabistan'a geldi.

Hac ibadetini gerçekleştirmek için gittikleri kutsal topraklardaki vinç kazasında yaralan 6 kişinin yanı sıra burada hastalanan 19 kişinin tedavilerine Türkiye'de devam edilmesi için harekete geçildi.

AFAD'ın koordinasyonunda gerçekleştirilen çalışma kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerine ait 222. Filo Komutanlığına bağlı C-130 Herkül tipi uçak, yaklaşık 5 saatlik uçuşun ardından Cidde'deki Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı'na indi.

Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nin içinde bulunduğu uçak, yaralı ve hastaların alınmasının ardından yurda dönecek.

"Getirilecekleri hastanelerin planlamasını tamamladık"

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Muzaffer Akkoca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mekke'deki vinç kazasında ölen ve yaralanan Türk hacıların olduğunu hatırlattı.

Yaralıların tedavilerinin Mekke'deki Diyanet İşleri Başkanlığına ait hastane ile kentteki diğer hastanelerde gerçekleştirildiğini dile getiren Akkoca, bunlardan bir kısmının ameliyat olduğunu belirtti.

Bunların yanı sıra yaşlılık ve kronik hastalıklardan dolayı yine hastanede tedavi altına alınan hacıların olduğunu ifade eden Akkoca, şunları söyledi:

"Vinç kazasında yaralananların yanı sıra hasta hacılardan dolayı Diyanet İşleri Başkanlığının Sağlık Bakanlığından talebi oldu. Bu kapsamda yaralı ve hasta 25 kişi Suudi Arabistan'dan alınarak Türkiye'deki hastanelere getirilecek. Hasta ve yaralı transferinde kullanılacak ilaç ve gerekli tıbbi malzemeleri Genelkurmay Başkanlığınca hazırlanan askeri uçağa yerleştirdik. Hasta ve yaralılara ilişkin son bilgi notlarını kontrol ettik. Gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Hasta ve yaralıların getirileceği hastanelerin planlamasını da tamamladık. Yurda döndükten sonra hasta ve yaralıları Ankara'daki hastanelere ambulanslarla nakledeceğiz."

12 kişilik UMKE ekibi

Yaralı ve hastaların kontrollerinin yapılması ve uçağa alınmalarının ardından yurda döneceklerini anlatan Akkoca, söz konusu operasyonda 3'ü uzman 5 doktor ve 7 yardımcı sağlık personelinden oluşan UMKE ekibinin görev aldığını kaydetti.

Suudi Arabistan'daki hastanelerde Mina'daki izdihamdan dolayı yaralanan Türk hacının bulunmadığını belirten Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Akkoca, uçağın sabah saatlerinde Türkiye'de olmasının planlandığını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Türkiye Mekke Hac Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title