Haberler

Askeri Kaynaklar: Yaralı Askerleri Geride Bırakmak Mümkün Değil

Güncelleme:

Askeri kaynaklar, yaralı askerlerin bırakılmasının mümkün olmadığını, yoğun ateş nedeniyle inemediklerini, helikopterlerdeki kurşunların da bunu gösterdiğini söyledi.

11 Nisan Cumartesi günü çıkan ve yaklaşık 10 saat süren çatışma ile ilgili askeri kaynaklardan açıklamalar da geldi.

Askeri kaynaklar, Türk Silahlı Kuvvetleri ile terör örgütü PKK arasındaki çatışmada yaralı askerleri geride bırakmanın asla mümkün olmayacağını ancak yoğun ateş nedeniyle bölgeye inemediklerini ve helikopterdeki kurşun deliklerinin de bunu gösterdiği belirtti.

Bu açıklama Demirtaş'ın "TSK askeri geride bıraktı, HDP'liler taşıyor" şeklindeki açıklamasına cevap olarak görüldü.

SEÇİM ATMOSFERİ

Seçim yaklaşırken ve siyasi atmosfer ısınırken önceki gün Ağrı Diyadin'de gerçekleşen olaya da bu pencereden bakmak gerekiyor.

HALKTAN YAPILAN İHBARLAR

Olay çatışmaya dönüşmeden önce halktan yapılan ihbarlar, çatışma çıktıktan sonra karşılıklı gösterilen refleks ve bazı detaylar, çözümün kafalarda ve gönüllerde yer ettiğini ancak hâlâ büyük risklerle karşı karşıya olunduğunu ortaya koyuyor.

EN BÜYÜK ÇATIŞMA

Kaynakların verdiği bilgilere göre, çözüm sürecinin başından bu yana yaşanan en şiddetli çatışmalardan biri olarak kayda geçen olay, Jandarmanın Bahar Şenliği yapılacak bölgede güvenlik için tertiplenmesinin hemen ardından başladı.

PKK HAİNCE SALDIRDI

Valilikten, polisin büyük kentlerdeki etkinliklerde güvenlik önlemi almasına benzer biçimde, sorumluluk bölgesinde güvenlik önlemi almak için izin isteyen jandarma, verilen rutin iznin ardından bölgede tertiplendi. 15.30 sıralarında jandarmanın tertiplenmesinden 15 dakika kadar sonra, bölgedeki PKK'lıların saldırısı başladı. Bunun üzerine asker, ateşlere aynı şekilde karşılık verdi.

AYNI HELİKOPTERLE TAŞINDILAR

Biri üsteğmen, üçü uzman çavuş, 4 askerin yaralandığı çatışma, 10 saat sürdü. Çatışmalar sürerken, yaralı askerlere müdahale edilemedi.

Bu süreçte yaralı askerler, bölgedeki duyarlı bazı vatandaşlar tarafından korunmaya çalışıldı. Yaralı askerler riskli bölgeden taşınırken, askerlerin yanında bulunan uyku tulumları sedye gibi kullanıldı. Taşınma sırasında bazı duyarlı vatandaşlar da askerlerin taşınmasına yardım etti. Çatışmanın ilk anında ağır yaralanan bir asker, yoğun ateş nedeniyle bulunduğu yerde 10 saat bekledi. PKK'lıların yoğun ateşi, helikopterle sevk yapılmasını saatlerce engelledi.

Bu sürecin sonunda, henüz çatışmalar dinmemişken iki Skorsky helikopter bölgeye geldi. İlk helikopter bölgedeki 3 yaralı askeri aldı.

İLK MÜDAHALE HAVADA

İkincisi ise çatışmalarda yaralanan PKK'ya yakın olduğu belirtilen MAYADER Başkanı Cenap İlboğa ile kız kardeşi ve 10 saat boyunca ağır yaralı biçimde bölgede kalan askeri alarak, Ağrı Devlet Hastanesi'ne taşıdı. Hem yaralı askere, hem de Cenap İlboğa'ya ilk müdahaleleri helikopterde yapıldı.

KURŞUN İZLERİ KANIT

Yaralı Cenap İlboğa'nın yanında bulunan ve birlikte helikoptere alınan kadının İlboğa'nın kız kardeşi olduğu anlaşıldı.

Askeri kaynaklar, yaralıların çatışma bölgesinde bırakılmasının söz konusu olmadığını, yoğun ateş nedeniyle inemedikleri, iki Skorsky ile iki hücum helikopterindeki kurşun deliklerinin ateşin yoğunluğunu gösterdiğine işaret etti. Yaralıların helikoptere Kirpi olarak nitelenen askeri araçla taşındığı belirtildi.

HELİKOPTER KALKMADI

Olay sırasında PKK'lıların etrafında çember oluşturan halkın zarar görmemesi için son operasyon timini taşıyan helikopterin havalandırılmasından vazgeçildiği, halkın zarar görmesinden endişe edildiğinden yeni timin gönderilmediği de belirtiliyor.

YIĞINAK YAPILMIŞ

Olaydan sonra yapılan incelemeler, PKK'lıların sayısının 25'ten fazla olduğunu ve bölgeye yığınak yapıldığını da ortaya koyar nitelikte.

İki kaleşnikofla, en fazla iki saat kadar güvenlik güçlerine mukavemet edilebileceğini hesaplayan uzmanlar, çatışmanın 10 saat sürmesini ve bölgedeki incelemelerde askere sıkılan 10 bine yakın mermi bulunmasını dikkate alarak, PKK'lıların sayısının 40'ın üzerinde olabileceğini hesaplıyor.

Bölgede yapılan incelemelerde içine kaleşnikof ve mermi konulduğu değerlendirilen çok sayıda boş sandık da bulundu. Son dönemde özellikle Şırnak, Hakkâri, Van civarında yığınak yapıldığını, kırsal alanlarda silah ve mühimmat depolandığını tespit eden istihbarat birimleri için Ağrı'da bu ölçüde yığınak yapılmasının ve bu sayıda PKK'lı bulunmasının beklenmediğine işaret ediliyor.

AMELİYAT BAŞARILI

Olayda yaralanan askerler, önceki akşam Ankara GATA'ya sevk edilirken, ağır yaralanan askerin ameliyatının başarılı geçtiği ve gözlerini açtığı öğrenildi.

GATA'ya Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan sonra ziyarette bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın yaralı askerlerle görüştükleri ve sağlık durumları hakkında bilgi aldıkları ifade edildi.(Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Diyadin Ağrı Tsk Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (171)

IbrahimMobil-IOS:

Halki korudunuz demekki, peki sivil vatandasi kim katletti?

47
10
yanıtYanıtla
yalnizmobilWeb@haberler.com:

Yalaniniz batsin .butun dunya o fotolari goruyor hala oyle bisey yok diyosunuz.herse ortada hdp liler tasiyor askerleri.ne kadar inkarcisiniz

53
2
yanıtYanıtla
HPG 63mobilWeb@haberler.com:

Türkiye düşmanı Hdp oy yok.Oylarinizi haklı olarak AKP ye verin akp guveninizin eseri.

11
41
yanıtYanıtla
xxxmobilWeb@haberler.com:

Eğer halk pkk yı korumak için çember oluşturuyorsa onlarada gereğini yapacaksın

28
19
yanıtYanıtla
ahmet yeter:

merak ettiğim şenliği düzenleyen hdp şenlikteki kişilerin hepsi hdpli ve bu şenlik agaç dikimi peki pkk nasıl hdplilere zorla hdpye oy verin diye zorlayacak insan bari iyi bir yalan uydur ki koyunlar inansın

39
6
yanıtYanıtla
Tt:

Kardeşim TSK hala güvenilir suç PKK''ya yüz veren taviz üstüne taviz veren her sözünü tutan AKP suçlu

21
24
yanıtYanıtla
anadolumobilWeb@haberler.com:

Yalana bak yalana o kadar sivil, yarali askerin basina gidiyor ama koskoca Turk ordusu gidemiyor neymis yogun catisma varmis o zaman o siviller nasil o kadar rahat olay yerine kadar gidiyor. Goruntuler her seyi anlatiyor aslinda

39
0
yanıtYanıtla
mehtapmobilWeb@haberler.com:

Hdp liler olmasaydi Askerlerimiz sehit olacakti. Ben oyumu hdp ye vercem.en durust , guvenilir parti hdp gozukuyor.

26
11
yanıtYanıtla
yalan haberler ve gerçekler:

abicim ben askerin askerleri orda bırakacağına inanmıyorum. ha bide şu ayrıntı dikkatimi çekti videodaki köy yoluna bak be vaalla bizim vezirköprünün merkezi olan bankalar caddesinde bile 1. vitesle zor giderken köy yolu sanki londra sokakları

7
30
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

terörü bitirmenin en güzel yolu, , , kandile bayrağı dikmek ve bütün pkk yı ve ona destek olanları yok etmekten başka çare yok. . Teröristle müzakere yapanın kanı bozuktur. . . İnşallah türkiyeyi türklerin yönetecği bir gün kandile türk bayrağı dikilecek, karayılanların, bayıkların leşleri ezilecek, kafaları kesilecek

9
27
yanıtYanıtla
Tüm 171 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title