Haberler

Yapılması Planlanan Çöp Tesisine Vatandaşlardan Tepki

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Yamanlar'da yapılması düşünülen çöp tesisi için çöp kamyonlarının Koyundere'den geçirileceği iddialarına bölgedeki vatandaşlar tarafından tepki gösterildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Yamanlar'da yapılması düşünülen çöp tesisi için çöp kamyonlarının Koyundere'den geçirileceği iddialarına bölgedeki vatandaşlar tarafından tepki gösterildi. Aralarında muhtarların da bulunduğu vatandaşlar eylem düzenleyerek konuyu protesto ettiler.

Eyleme katılan vatandaşlar 'Ellerinde Temiz ve Sağlıklı bir çevre istiyoruz', 'Havamızı suyumuzu kirletmeyin', 'İzmir'in çöpünü Koyundere yakınında istemiyoruz' yazılı afiş ve dövizler taşıdı. Koyunderelilere destek veren Menemen AK Parti İlçe Başkanı Arif Kuran, Menemen'e daha önce de Seyrek Ovası'na çöp bertaraf etme tesisi yapılmak istendiğini söyledi. Kuran Seyrek ovasına yapılmak istenilen çöp tesisini engellediklerini belirterek, "Şimdi de Menemen'in içme suyunun geldiği su havzası Yamanlar'da, Menemen'in rüzgar aldığı en önemli arterlerden birine, mera alanına Katı Atık Bertaraf tesisi teşebbüsü var. Aziz Bey'in bu teşebbüslerine üzülüyor ve şaşkınlıkla izliyorum. Menemen'in tüm ekili alanlarının sulandığı su havzası olan yere böyle bir şey yapmak katliam olur. Buna kesinlikle izin vermeyiz. Bir kere İzmir için önemli su havzasına günde dört bin ton çöp gelecek. Bunu nerede depolarsa depolasın. Bu çöp kamyonları buraya geldiğinde bu çöpten sızan sülfür, krom, ağır metaller içme suyuna, tabiata son derece zararlar verir. Bu tesisin buraya yapılması başta Koyundere, Ulukent ve Menemen'i katleder. Bu 3 yerde emlak fiyatları yarı yarıya düşer. Ben başkanların bu duyarsızlıklarını kınıyorum. Biz onun için bu tesisin buraya yapılmasına karşıyız"dedi.

MUHTARLAR TEPKİLİ

Konuya ilişkin bölgedeki muhtarlardan da tepki geldi. Koyundere Atatürk Mahallesi Muhtarı Davut Doğan, "Yamanlar'a yapılması düşünülen çöp tesisi Koyundere bölgesinde hava, toprak ve koku kirliliği yaratacak. Bununla kalmayıp bölgenin su ihtiyacını karşılayan Yamanlar Dağındaki yeraltı ve yer üstü suları kirlilik tehdidi altında kalacak. Karşıyaka, Çiğli, Bayraklı ve Konak'ın yarısı bu suları içiyor. İzmir içiyor. Bu İzmirlileri sağlığını önemli şekilde etkileyecektir. Bu kurulması planlanan çöp toplama tesisi Koyundere meralarını direk olarak etkileyecek. Çiftliklerimizin yakınlarında bulunan tarım alanlarımız kullanılamayacak hale gelecek. Hayvancılıkta yapılamayacaktır. Aldığımız duyumlara göre eğer bu tesis buraya kurulursa İzmir'de toplanan çöplerin tamamı yapılmakta olan otoyol üzerinden beldemiz güzergahı kullanılarak çöp araçlarının geçişi sağlanacak. Bu çöp kamyonlarından sızan atık sular yerlere dökülecek. Çevreye mikrop ve hastalık yayacak, pis kokular yayılacak. Beldemiz adeta çöp kent haline dönüşecektir. Bilindiği gibi geçmiş dönemlerde basından da takip ettiğimiz kadarıyla Torbalı'ya, Kemalpaşa'ya, son olarak da Seyrek ovasına kurulmak istendi. Ancak halkın duyarlı davranması ve ilgili çevre kurumlarının destek vermeleriyle bu tesis kurulmadı. Şimdi de bizlerde aynı tepkiyi koyacağız. Buraya biz çöp fabrikası değil, istihdam sağlayacak fabrikalar kurulmasından yanayız. Biz bu tesisin Yamanlar'a kurulmasını istemiyoruz. Koyundere sahipsiz değil. Bütün çevre gönüllüleri ve kuruluşlarına sesleniyorum.'Gelin bize destek verin bu planı bozalım. Gelecek nesiller temiz bir çevre bırakalım. Koyundere'yi kurtaralım" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title