Haberler

Yapı Sektöründe Çalışanlar İçin İş Birliği Protokolü

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun gelişi ve karşılanışı Dinleyicilerden görüntüler Sunumun yapılması Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın açıklamaları Yapı sektöründe çalışanlar için iş birliği protokolü Yapı sektöründe çalışan ustaların mesleki niteliklerinin artırılması amacıyla, Çevre ve Şehircilik, Milli Eğitim ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları arasında, "Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbablarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü" imzalandı Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı: "Hep birlikte el ele vererek, ustalarımızın var olan niteliklerini daha da geliştirecek, iyi uygulamaları teşvik edecek ve 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' alabilmelerine yardımcı olacağız" Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu: "Protokolle yapı sektöründe çalışan 300 bin kişinin eğitilmesini hedefliyoruz.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun gelişi ve karşılanışı

Dinleyicilerden görüntüler

Sunumun yapılması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın açıklamaları Yapı sektöründe çalışanlar için iş birliği protokolü

Yapı sektöründe çalışan ustaların mesleki niteliklerinin artırılması amacıyla, Çevre ve Şehircilik, Milli Eğitim ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları arasında, "Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbablarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü" imzalandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı:

"Hep birlikte el ele vererek, ustalarımızın var olan niteliklerini daha da geliştirecek, iyi uygulamaları teşvik edecek ve 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' alabilmelerine yardımcı olacağız"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu:

"Protokolle yapı sektöründe çalışan 300 bin kişinin eğitilmesini hedefliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından verilecek eğitime İŞKUR 248 milyon lira katkı sağlayacak"

Çevre ve Şehircilik, Milli Eğitim ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları arasında, yapı sektöründe çalışan ustaların mesleki niteliklerinin artırılması amacıyla eğitimlerine ve belgelendirilmelerine yönelik, "Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbablarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü" imzalandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, bir otelde düzenlenen protokolün imza töreninde yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak, imar, çevre, yapı ve yapım mevzuatını hazırlamanın, malzeme, müteahhitlik, yapı denetim gibi alanlarda belgelendirme ve gözetim yapmanın asli görevleri arasında olduğunu hatırlattı.

Bütün bu uygulamaları denetlerken bir hedefe doğru yürüdüklerini anlatan Sarı, "Hedefimiz, ülkemizin mesleki hizmet standartlarını gelişmiş ülkeler seviyesine ve hatta üstüne çıkarmaktır. Bu hedefe ulaşmanın gerektirdiği ilk şey mühendislik, planlama, mimarlık ve yapı müteahhitliği gibi alanlarda çalışanların kayıt altına alınması ve yeterliliklerinin belgelendirilmesidir." diye konuştu.

Bu kapsamda inşaat ustalarının eğitim almalarının ve iş gücü piyasasına donanımla çıkmalarının öncelikleri arasında olduğunu dile getiren Bakan Sarı, bunun Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesi için vazgeçilmez öneme sahip olduğunu ifade etti.

Fatma Güldemet Sarı, inşaat sektöründe ihtiyaç duyulan müteahhitlik, mühendislik, mimarlık, kalifiye işçilik ve ustalık gibi alanlara yönelik olarak son yıllarda yapılan düzenlemelerin, sektörün gelişimine olumlu katkıda bulunduğunu ifade ederek, bu alanda yaptıkları mevzuat düzenlemelerini anlattı.

Yetki belgeli usta çalıştırılmasına ilişkin usul ve esasları düzenlediklerini de anlatan Sarı, böylece inşaat ustalarının kayıt altına alınması, eğitimleri ve belgeli usta çalıştırılması konusunda ilk ciddi adımı atmış olduklarını söyledi.

Geçici Ustalık Belgesi'ne sahip ustalara öncelik

Bu kapsamda, yaklaşık 384 bin kişinin verdikleri "Geçici Ustalık Yetki Belgesi" ile çalıştığını aktaran Bakan Sarı, "Bugün atacağımız imzalarla uygulama, uluslararası tanınırlığı olan ve özel programlarla desteklenen 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' sürecine dönüşüyor. Protokolün hayata geçmesiyle, öncelikle Geçici Ustalık Belgesi'ne sahip yapı ustalarının eğitilmesini, yetkinliklerinin belgelendirilmesini, kayıt altına alınarak izlenmesini sağlayacağız. Sonra, yapı ruhsatına tabi inşaatlarda yetkinlik belgesine sahip ustaların çalışmasını gerçekleştirmiş olacağız. Bu sayede, nitelikli yapılarımızın, güvenli çalışma ortamında, yetkin ustalarımız eliyle üretilmesi sağlanmış olacak." ifadelerini kullandı.

Fatma Güldemet Sarı, 2014 yılında başlattıkları belgeli inşaat ustası eğitimleri kapsamında, Ankara'da pilot uygulama yaptıklarını, kursiyerlere 40 saatlik iş güvenliği ve sağlığı konularının yanı sıra mesleki kazanımlara yönelik teorik ve uygulamalı eğitim verildiğini, ardından "Mesleki Yeterlilik Komisyonu" sınavlarında büyük başarı elde ettiklerini anlattı.

Bundan sonra da çalışanların alacakları eğitimler sayesinde çok daha iyi uygulama yapacaklarına ve ürün kalitesini artıracaklarına inandığını belirten Sarı, "Sayın Bakanlarımızın da konuya göstermiş oldukları önem ve harcadıkları emek sayesinde protokolümüzü imzalama aşamasına geldik. Hep birlikte el ele vererek, ustalarımızın var olan niteliklerini daha da geliştirecek, iyi uygulamaları teşvik edecek ve 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' alabilmelerine yardımcı olacağız." dedi.

Bu kapsamda, bakanlıklar olarak yapacakları görevleri sıralayan Bakan Sarı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ustaların eğitimi için talep toplayıp koordinasyonu sağlayacağını, eğitimlerin Milli Eğitim Bakanlığının görevlendireceği uzmanlar tarafından gerçekleştirileceğini, eğitime ilişkin organizasyon, eğitici giderleri gibi ihtiyaçların da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca karşılanacağını aktardı.

Eğitimlere katılan ustaların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik teorik ve pratik eğitimler verileceğini anlatan Sarı, daha sonra atölye eğitimiyle, ustaların uygulama yapma şansı elde edeceklerini dile getirdi.

Fatma Güldemet Sarı, "Böylece bir yandan bilinen yanlış uygulamalar düzeltilirken, diğer taraftan iş güvenliği, doğru malzeme seçimi ve uygulama bilinci verilerek, sektör için kalifiye eleman yetiştirilmesi sağlanacaktır. Umudumuz, Türkiye'nin inşaat sektöründeki kalitesini uluslararası standartlara ulaştırmış, sektördeki arz ve talebi yüksek katma değerli bir yapıya kavuşturmuş, gelişmelere hızlı uyum sağlayabilen, verimliliği yüksek, iş sağlığı ve güvenliği bilinci gelişmiş bir ülke olmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Protokole emeği geçen başta ilgili bakanlıklar olmak üzere herkese teşekkürlerini ileten Sarı, protokolün hayırlı olmasını diledi.

"300 bin kişinin eğitilmesini hedefliyoruz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da kendisi en çok üzen haberlerin başında iş kazası haberlerinin geldiğini belirtti.

Ulusal İstihdam Stratejisi'nin en önemli ayağının eğitim ve istihdam ilişkisi olduğunu belirten Soylu, bu doğrultuda mesleki becerilerin eğitimle buluşturulması yönünde adımları itinayla attıklarını vurguladı.

Mesleki yeterlilik konusunda Türkiye'nin çok önemli bir noktaya geldiğini ifade eden Bakan Soylu, gelinen seviyenin iyi bir seviye olduğunu ama yeterli olmadığını dile getirdi.

Geçen yıl 25 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile 40 meslek için yeterlilik belge zorunluluğu getirildiğine dikkati çeken Soylu, söz konusu 40 mesleğin 17'sinin yapı ve inşaat sektöründe olduğunu vurguladı.

Süleyman Soylu, mesleki yeterlilik belge zorunluluğu getirilen 40 mesleğe, bu yıl yayımlanan ikinci tebliğle 8 mesleğin daha eklendiğini bildirerek, "Toplamda 48 meslekle birlikte ülkemizde mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu uygulanmış olacak. Protokolle yapı sektöründe çalışan 300 bin kişinin eğitilmesini hedefliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından verilecek eğitime İŞKUR 248 milyon lira katkı sağlayacak. Bu protokolün başarıya ulaşmasında herkese büyük sorumluluklar düşüyor. Böyle önemli bir protokolün hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Daha sonra, Fatma Güldemet Sarı ve Süleyman Soylu ile Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, işçi yeleği giyip, baret takarak protokolü imzaladı.

İmzaların ardından Sarı, Soylu ve Erdem, törene katılan inşaat ustalarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Fatma Güldemet Sarı Süleyman Soylu Orhan Erdem Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar? Son seçim anketi! Bu pazar seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır? Manchester United Sheffield United maçı CANLI izle! 24 Nisan MANU Sheffield United maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Toz taşınımı nedir, ne zaman olacak? Toz taşınımı hangi illerde olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title