Haberler

Yanlış Bilgi Bulaşıcıdır" Projesi

Hepatit C'ye dikkati çekmek amacıyla hazırlanan "Yanlış Bilgi Bulaşıcıdır" projesinin sonuçları, toplum, hasta, hasta yakınları ve sağlık çalışanlarının hepatit C konusunda yeterince farkındalığa sahip olmadığını, eksik bilgilendirme sonucu oluşan ön yargıların ve yanlış algıların bulunduğunu ortaya koydu.

Hepatit C'ye dikkati çekmek amacıyla hazırlanan "Yanlış Bilgi Bulaşıcıdır" projesinin sonuçları, toplum, hasta, hasta yakınları ve sağlık çalışanlarının hepatit C konusunda yeterince farkındalığa sahip olmadığını, eksik bilgilendirme sonucu oluşan ön yargıların ve yanlış algıların bulunduğunu ortaya koydu.

Viral Hepatitle Savaşım Derneği, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği, Türk Gastroenteroloji Derneği, Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği, Hepato Bilio Pankreatoloji Derneği, Türk Karaciğer Vakfı ve Hepatitle Yaşam, Hasta ve Hasta Yakınları, Toplumsal Bilgilendirme, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin katılımı, global biyofarma şirketi AbbVie'nin katkılarıyla Dünya Hepatit Günü etkinlikleri kapsamında hazırlanan "Yanlış Bilgi Bulaşıcıdır" projesinin sonuçları, Barbaros Point Hotel'deki basın toplantısında açıklandı.

Hepato Bilio Pankreatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci, projeyle toplumda, hastalarda, hasta yakınlarında ve sağlık çalışanları arasında farkındalık yaratmanın, hepatit C ile ilgili eksik bilgilendirme sonucu oluşan ön yargı ve yanlış algıların düzeltilmesi yoluyla hasta damgalanmasının, dışlanmasının önlenmesine destek olmanın amaçladığını söyledi.

Türkiye nüfusunun yüzde 4,5'inin hepatit B, yüzde 1'inin hepatit C hastası olduğunu belirten Dökmeci, dünya nüfusunun yüzde 3'ünü oluşturan yaklaşık 210 milyon kişinin hepatit C virüsünü taşıdığını, 160 milyon kişide de kronik hepatit C bulunduğunu anlattı.

Her yıl 350 binden fazla insanın hepatit C'ye bağlı gelişen karaciğer yetmezliği, karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini aktaran Dökmeci, "Toplumlarda bu hastalıkla ilgili 'cinsel yolla veya madde bağımlılığıyla bulaşır' şeklinde yanlış algılar var. 'El sıkışmakla, birlikte yemek yemekle, aynı havayı solumakla bulaşıcılığı vardır' yönünde yanlış anlaşılmalar mevcut" diye konuştu.

"Hiçbir belirti görülmeden de seyredebilen bir hastalık"

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çetin Karaca da hepatit C hakkında yanlış bilinen konulara işaret etti.

Hepatit C'nin sadece kan yoluyla bulaştığını belirten Karaca, bu hastalığın hiçbir belirti görülmeden de seyredebildiğini ifade etti.

Karaca, hepatit C'den aşıyla korunmanın mümkün olmadığını dile getirerek, bu nedenle virüsün bulaşma yollarını bilmenin ve kaçınmanın önemli olduğunu vurguladı.

Hepatit C'nin ciddi sonuçlara yol açtığını belirten Karaca, kronik hepatit C bulunan kişilerin yüzde 60-70'inin siroz hastası olduğunu aktardı.

"Türkiye'de 750 bin kişi hepatit C"

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Necati Örmeci de hepatit C hastalığının, dünyada ve Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu bildirdi.

Türkiye'de 750 bin kişinin hepatit C olduğunu ifade eden Örmeci, Türkiye'deki hastaların yüzde 10'unun hepatit C konusunda bilgisi bulunduğunu söyledi.

Hepatit C'nin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu anlatan Örmeci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugünkü mevcut ilaçlarla hastaların yüzde 95'i yüzde yüz tedavi edilebilecek hale gelebiliyor. Böylesine tedaviye cevap verebilen bir hastalığın farkında olunmazsa, hastalık siroz ve kansere dönüşebiliyor. Hepatit C ile ilgili yanlış ve eksik bilgilendirme sonucunda hem hastalarda hem de hasta yakınlarında önemli sorunlar çıkmaktadır. Hastalar ciddi şekilde depresyona giriyor. Tedavisinin olduğunu bilmiyor, sağlıkçılar da eksik bilgiye sahip olabiliyor. Hasta yakınlarında, eşini, çocuğunu kaybetme korkusu oluşuyor. Hasta, aile içinde ve toplumda izole ediliyor. Yanlış bilgileri düzeltirsek hem tedaviye kolay ulaşım olacak hem insanlar tedaviden faydalanır hale gelecek."

Araştırma sonuçları

"Yanlış Bilgi Bulaşıcıdır" projesi için İstanbul, Trabzon ve Ankara'da 27-72 yaş aralığındaki 13 kadın, 10 erkek hasta ile görüşüldü. Hastaların 4'ünün halsizlik yakınması, 17'sinin kan verirken ya da başka nedenlerle tetkik yapılırken, 2'sinin gebelik sırasında hepatit C olduğunu öğrendiği ortaya çıktı.

Araştırma sonuçları, toplum, hasta, hasta yakınları ve sağlık çalışanlarının hepatit C konusunda yeterince farkındalığa sahip olmadığını, eksik bilgilendirme sonucu oluşan ön yargıların ve yanlış algıların bulunduğunu ortaya koydu.

Kaynak: AA / Sağlık

Necati Örmeci Türkiye Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title