Haberler

Yalta Avrupa Stratejisi 11. Forumu

Forum, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de başladı.

Yalta Avrupa Stratejisi 11. Forumu, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de başladı.

Forumun resmi açılışına Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Estonya Cumhurbaşkanı Toomas-Hendrik İlves, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle ve diğer yetkililer katılıyor.

20'den fazla ülkeden 350'ye yakın devlet yetkilisi, siyasetçi, iş adamı ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin hazır bulunduğu forumda, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durão Barroso, eski Ukrayna Başbakanı, Vatan Partisi lideri Yulia Timoşenko, eski Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Slovakya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın eski Başkanı Muhammed el-Baradai, NATO'nun eski Genel Sekreteri Javier Solana, Letonya'nın eski Başbakanı Valdis Dobrovskis, Başbakan Arseniy Yatsenyuk, milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu, eski Ukrayna Devlet Başkanları Leonid Kravçuk, Leonid Kuçma ve Viktor Yuşçenko ile diğer üst düzey yetkililer de yer alıyor.

Forumda, "Dünya ekonomisi ve jeopolitik risk", "Ukrayna'da Savaş: Bu savaş Avrupa veya dünya savaşına dönüşür mü? Bu savaş nasıl durdurulur?", "Dostlar, Düşmanlar, Geleceğin Müttefikleri, Kim Kime Karşı", "Enerji Güvenliği: Günümüzde Ölüm ve Hayat Meselesi", "Küresel Güvenlik Sistemlerinin Kırılması", "Birleşik kıtadaki bölünmez Ukrayna'ya yönelik ortak çabalar", "Yeni Ukrayna'nın Kalkınması", "Ukrayna'nın ekonomik ve kurumsal gelişimi: Acil Reformlar veya Tahribat", "AB ile Ortaklık Anlaşması ve Rusya ile yapıcı ilişkiler" gibi konu başlıklarında oturumlar düzenlenecek.

Forumun dün akşam düzenlenen ilk oturumunda konuşan Füle, Ukraynalı yetkilileri, silahlı çatışmaların sürdüğü Donbas'taki insanlarla irtibatlarını koparmamaya çağırırken, onların çok zor durumda olduğunu, iki taraftan birini seçmek zorunda kaldığını ve bu nedenle onları anlayışla karşılamak gerektiğini dile getirdi.

Füle, "Onları anlayışla karşılamanız ve böyle bir seçimi yapmaya gerek olmadığını göstermeniz gerekiyor, çünkü, Meydan'da, ülkeyi ikiye bölme konusu söz konusu değildi. Meydan, ülkeyi bölmedi, aksiye iyi yaşama yolunda vatandaşları birleştirdi. Meydan, ülkenin potansiyelinin artması için şans tanıdı" ifadesini kullandı. Füle ayrıca, AB'nin Kırım'daki olayları unutmayacağını dile getirirken, bundan sonra da adalet yeniden kazanana kadar baskı yapmaya devam edeceğini vurguladı.

2004 yılından bu yana Yalta'da düzenlenen forum, bu yıl ilk defa Kiev'de yapılıyor. - Kiev

Kaynak: AA / Güncel

Ukrayna Yalta Kiev Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title