Haberler

Yalova'daki Su Sıkıntısı

TEMA Yalova İl Temsilci Tezcan: "Yağmur suyundan yararlanmak çözümün önemli bir parçası olabilir"

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Yalova İl Temsilci Faruk Tezcan,  Yalova'da yaşanan su sıkıntısıyla ilgili, "Yağmur suyundan yararlanmak çözümün önemli bir parçası olabilir" dedi.

Tezcan, gazetecilere yaptığı açıklamada,  daha ocak ayında susuzlukta bugün geldikleri noktayı öngördüklerini ve alınacak tedbirleri sıraladıklarını söyledi.

Uyarıların dikkate alınmadığını ileri süren Tezcan, "Bazı idareciler vatandaşları suçlayarak vatandaşların fazla su kullandıklarını söylemiş, vatandaşlar ise  her şeyi idareden bekler bir davranış içine girmişti. İşte bugün kısıntılı bir şekilde, çamur gibi suya mahkum olduk. TEMA temsilciliği olarak su konusunda yapılan yanlış politikaları, yapılan planlamaları uzun uzun konuşmak yerine uygulanabilir basit bir önerimiz var. Aslında bu konu daha önce Yalova gündemine taşındı. Biz uygulanmış örnekler vererek anlatıyoruz" diye konuştu.

Yağmur suyu toplama sisteminin yurt dışında birçok örneklerinin olduğunu dile getiren Tezcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada örnekleri olan yağmur toplama sistemi sayesinde bahçe sulama, balkon ve bahçe yollarını yıkama, oto yıkama, her türlü temizlikte bu sular kullanılıyor. Filtrelerle su temizlenebiliyor. Pompalarla istenilen yere basılabiliyor. Her bina ayrı ayrı sistemler kurabileceği gibi sular ortak bir tesiste de toplanıp mahallenin ihtiyaçları için kullanılabiliyor. Hatta sistem büyütülerek arıtma kuruluyor ve evlere kullanma suyu olarak veriliyor. Yerel yönetimler sistemin durumuna göre 2 bin dolara varan destek verebiliyor. Yalova'da belediyeler parasal destek ve plastik depo dağıtımında bulunabilir. Depo kullananlara su tarifelerinde indirim yapılabilir. Plastik depo üreticilerine kazanç sağlayacak önemli bir işkolu da parlayabilir. Bu konunun tartışılmaya ve uygulamaya değer buluyoruz. Belediyelerin kuracağı bir birlik bu konuya önderlik edebilir. Hiçbir şey yapmadan şikayet etmek yerine artık harekete geçme zamanıdır. Önümüzde uygulanmış başarılı örnekler var." - Yalova

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Yalova Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title