Haberler

Yalova'da Kocadere Şehitleri Anıldı

Yalova'nın Çınarcık ilçesi Kocadere Köyü'nde, 29 Nisan 1921 tarihinde Yunan askerleri ile Ermeni ve Rum çeteleri tarafından katledilen 830 şehit törenle anıldı.

Yalova'nın Çınarcık ilçesi Kocadere Köyü'nde, 29 Nisan 1921 tarihinde Yunan askerleri ile Ermeni ve Rum çeteleri tarafından katledilen 830 şehit törenle anıldı.

Kocadere'de 830 kişinin şehit edilmesinin 94'üncü yıldönümünde düzenlenen program Kocadere İlkokulu önündeki yürüyüşle başladı. Ardından şehitlikte düzenlenen törende anıta çelenk bırakıldı. Burada konuşma yapan Çınarcık Kaymakamı Cafer Sarılı, "29 Nisan 1921 tarihinde Yunan işgal kuvvetleri ve Rum çetelerinin vahşeti ile acı günler yaşayan Kocadere Köyü'nde insanların katledildiğini belirterek şöyle dedi:

"Anadolu'nun işgal edildiği o günlerde Gazi Mustafa Kemal'in önderliğinde Milli Mücadele başlatılmış eli silah tutan herkes cepheye koşmuştur. Köylerde kalmış kadın, ihtiyar, çocuk ve savunmasız insanlarımız topraklarımızı işgal eden düşman ve işbirlikçileri tarafından katliama maruz bırakılmışlardır. Bu toplu mezarlıklar ve şehitlikler milletimizi soykırım yapmakla itham edenlere soykırıma kimlerin maruz kaldığını çok açık bir şekilde göstermektedir. Mensubu olmaktan büyük gurur duyduğum büyük Türk milleti hangi din ve milletten olursa olsun ayrım yapmamıştır."

Konuşmaların ardından Kocadere İlköğretim Okulu öğrencileri şiirler okudu. Törene katılanlar anıt içerisinde dua etti. Kocadere Merkez Camii'nde de şehitler için Mevlit okutuldu. Ayrıca Kocadere İlköğretim Okulu'nun bahçesinde de davetlilere pilav ikram edildi.

Törene, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Niyazi Eruslu, Termal Belediye Başkanı İsmail Atik, Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan ve kamu, kurum müdürleri ile siyasi parti temsilcileri de katıldı. - Yalova

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Çınarcık Kocadere Yalova Politika Güncel Haberler

title