Haberler

Yahoo'ya Çinli Muhalifler İçin Kurduğu Fonla İlgili Suçlama

SAN internet devi Yahoo, 10 yıl önce Pekin hükümetine verdiği bilgilerle tutuklanmalarına yol açtığı Çinli muhaliflere tazminat için kurduğu fonu kötü idare etmekle suçlandı.

SAN internet devi Yahoo, 10 yıl önce Pekin hükümetine verdiği bilgilerle tutuklanmalarına yol açtığı Çinli muhaliflere tazminat için kurduğu fonu kötü idare etmekle suçlandı.

Çinli muhalifler Wang Şiaoning ve Şi Tao, Washington'daki federal mahkemede açtıkları davada, Yahoo'nun 2007'de Çinli yetkililere verdiği bilgilerle tutuklanmalarına yardım etmesinin ardından aleyhine açılan tazminat davalarında yasal uzlaşma sağlamak üzere kurduğu mali yardım fonundaki paranın amacı dışında kullanılmasına göz yumduğunu iddia etti.

Davacılar, 17 milyon dolarlık yardım fonuna mutemet tayin edilen Çinli insan hakları savunucu Harry Wu'nun fondaki 13 milyon doları şahsi harcamaları ve yürüttüğü projeler için kullandığını, internet üzerinden görüşlerini açıkladıkları için tutuklanan kişilere ise yalnızca 700 bin dolar ödeme yapıldığını ileri sürdü.

Müştekiler şirketin fonu yeniden etkinleştirmesini ve kendilerine ilave tazminat ödenmesini talep etti.

Dava, Yahoo'nun internet operasyonlarını 4,5 milyar dolara telekomünikasyon firması Verizon'a satmaya hazırlandığı bir döneme denk geldi.

Yahoo'nun verdiği müşteri bilgilerinin Wang ve Şi'nin tutuklanmasındaki rolü, o dönem şirketin imajına büyük zarar vermişti. Şirketin kurucularından Jerry Yang, ABD Kongresinin konu hakkında düzenlediği oturumda verdiği ifadede kongre üyelerinin eleştirilerine maruz kalmıştı. O dönemde Temsilciler Meclisinde California'yı temsil eden Demokrat Partili Tom Lantos, oturumda "Teknolojik ve mali anlamda dev olabilirsiniz, ama ahlaki olarak birer cücesiniz." ifadelerini kullanmıştı.

Fonu kendi menfaatine kullanmakla itham edilen insan hakları savunucusu Wu, hayatının 19 yılını Çin'de çalışma kamplarında geçirdikten sonra, 1985'te ABD'ye göç etmişti. 1992'de Washington'da kurduğu Laogai Araştırma Vakfı ile insan hakları alanında çalışmalar yürüten Wu, geçen yıl vefat etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Washington Pekin Yahoo Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title