Haberler

Yabancılar Örnek Fındık Bahçelerine Hayran Kaldılar

Antalya’da yapılacak olan 34. Dünya Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Kongresi (INC) 22-24 Mayıs tarihleri arasında için Türkiye’ye gelen fındık üreten ve ithal eden kurum ve kuruluşların temsilcileri Trabzon’da incelemelerde bulundular.

Antalya'da yapılacak olan 34. Dünya Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Kongresi (INC) 22-24 Mayıs tarihleri arasında için Türkiye'ye gelen fındık üreten ve ithal eden kurum ve kuruluşların temsilcileri Trabzon'da incelemelerde bulundular.

Kongre öncesinde fındığın ana üretim bölgesi olan Doğu Karadeniz'i yerinde görmek ve sektörle ilgili bilgiler almak üzere 2 Amerikalı ve birer de Belçika, İsveç ve İsviçreli 5 kişilik heyette yer alanlar, Trabzon Ticaret Borsası koordinasyonunda yürütülen Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında yaşlı bahçelerin sökülüp yeniden dikilmesi ile oluşturulan örnek bahçeleri yerinde gördüler.

Yomra ilçesine bağlı İkisu Mahallesi'ndeki 3 dönümlük alana ikili dikim sistemi ile kurulan örnek bahçeyi gezen heyet üyelerine proje asistanı Nazlı Genç çalışmalar hakkında bilgi verip, devletin de soruna el attığını belirterek, heyettekilerin sorularını cevaplandırdı. Heyet üyeleri daha sonra eski bahçeleri de gezdiler.

Heyetteki üyelerden ABD'li Richard Smith, Türkiye'de fındık alanlarının genellikle çok ağaçlı ocak sisteminden oluştuğunu bildiklerini belirterek "Ancak yeni çalışmalarda farklı dikim sistemlerinin kullanıldığını gördük. Bu sistem, verim ve kalitenin artmasına etki yapacaktır. Bu tür çalışmalar fındık ithal eden firmalar ve ülkeler tarafından da desteklenmelidir" dedi. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Doğu Karadeniz Antalya Trabzon Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title