Haberler

Yabancı Gençler İçin Türk Gecesi

Sivil Toplum Destekleme Derneği'nin 'Sessiz Sohbetler' projesi kapsamında uluslararası işitme engelli dilini öğrenmek üzere Arnavutluk, Azerbaycan, Gürcistan ve Polonya'dan Erzurum'a gelen 18'i kız toplam 36 genç için 'Türk gecesi' düzenlendi.

Sivil Toplum Destekleme Derneği'nin 'Sessiz Sohbetler' projesi kapsamında uluslararası işitme engelli dilini öğrenmek üzere Arnavutluk, Azerbaycan, Gürcistan ve Polonya'dan Erzurum'a gelen 18'i kız toplam 36 genç için 'Türk gecesi' düzenlendi. Gençlere, ud ve ney eşliğinde ebru sanatı öğretilip, baklava, çiğ köfte, lokum ve köme ikram edildi. Gecenin sonunda ev sahibi öğrenciler misafirlere kolbastı oyununu öğretti.

Proje kapsamında işitme engellilere yönelik iletişim dili olan 'Gestuno' dili Erzurumlu Engelsiz Diller grubu tarafından uluslararası düzeyde öğretilip yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Projeye ev sahibi Türkiye ile birlikte Arnavutluk, Azerbaycan, Gürcistan ve Polonya'dan katılan gençler, çalışmaların dışında çeşitli etkinliklere katılarak hem Erzurum'u hem de örf ve adetlerini öğreniyor. Projenin son günü Sivil Toplum Destekleme Derneği üyeleri Dedeman Palandöken Ski Lodge Otelde konuk gençler için Türk gecesi düzenledi. Gecede ud ve ney eşliğinde ebru sanatı öğretilip, baklava, çiğ köfte, lokum, köme ikram edildi. Gecenin sonunda Erzurum'dan gencler misafirlere halay ve kolbastı oyununu öğretti.

Proje koordinatörü Fatma Günyol, Erasmus+ programı kapsamında Erzurum'da beş ülkeden gelen konuklarla dolu dolu bir hafta geçirdiklerini ifade ederek şunları söyledi.

"Katılımcılarla birlikte uluslararası iletişim dili olan 'Gestuno'yu öğreniyoruz. Projeye katılanlar kendi ülkelerine döndüklerinde, uluslararası işaret dili olan gestuno'yı ülkelerinde öğretecekler. Bu kapsamda sadece dil eğitimi vermiyoruz. Erzurum'u ve ülkemizi tanıtıyoruz. Gelen ülkeler her akşam kendi kültür gecelerinde kendi ülkelerini ve kültürlerini tanıtıyor. Çalışmamızın ana amacı kültürlerarası bir öğrenme süreci. Sosyal alanda da yine işitme engellilere yönelik elimizden geldiğince gençler olarak toplumsal duyarlılık ve farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Projenin son gününde konuk gençlere muhteşem bir Türk gecesi yaşattık. Ebru sanatı ile tanıştırıp, çiğ köfte yedirdik ve halay ile kolbastı öğretip göbek attırdık."

Projeye Gürcistan'dan katılan Irma Sekhniashuili, Erzurum'da çok güzel günler geçirdiğini belirterek, "Hem öğrendik hem eğlendik. Ebru sanatında yaptığım lale resmini hayatım boyunca saklayacağım. Çok güzel dostluklar kurduk. Ebru ve buz pateni gibi hayatımda birkaç şeyi ilk kez burada yaşadım. Erzurum'a kışın tatile gelmeyi düşünüyorum" dedi. - Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Azerbaycan Arnavutluk Gürcistan Erzurum Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title