Haberler

Yaban Hayvanı 'İhaleleri' Yargıya Gidiyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün birçok ilde ayı, kızıl geyik, yaban keçisi, ceylan gibi yaban hayvanlarının avlanması için hazırladığı ihalelerin iptali için hayvanseverler yargıya gidiyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün birçok ilde ayı, kızıl geyik, yaban keçisi, ceylan gibi yaban hayvanlarının avlanması için hazırladığı ihalelerin iptali için hayvanseverler yargıya gidiyor. Hayvanseverler, "Bakanlığın buradan elde edeceği toplamda 100 bin dolara ihtiyacı varsa, cebimizden verelim. İhaleleri iptal etsinler" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bağlı bölge müdürlükleri tarafından Türkiye'nin birçok ilinde 'av turizmi' adı altında çeşitli yaban hayvanlarının avlanması için ihaleler hazırlandı. Bazıları yapılan bazıları da mayıs ve haziran aylarında yapılacak ihalelerle 4 ilde her biri 10 bin liradan 15 ayı, 6 bin liradan 9 ilde 109 yaban keçisi, 5-6 bin liradan çengel boynuzlu dağ keçisi, fiyatı ve sayısı belirtilmeyen daha birçok ilde de ceylan, kızıl geyik, melez yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi gibi çok sayıda yaban hayvanı vurulacak.

Anadolu, Ege ve Marmara federasyonlarının çatı kuruluşu Hayvan Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) yönetimi, ihalelerin iptali için Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na dilekçeyle başvurdu.

AVCILIK SPOR DEĞİL, CİNAYET

HAYKONFED Kurucular Kurulu'ndan Timur Ugan, devletin bu ihaleleri her yıl yaptığını belirterek, "Av turizmi adı altında yüzlerce yaban hayvanının öldürülmesini kabul etmemiz mümkün değil. Bu katliam ihalelerinin iptal edilmesi gerekiyor. Biz avcılığın spor olmadığı, cinayet olduğunu, tamamen ortadan kaldırılması ve derneklerinin kapatılmasını talep ederken, yurt dışından gelecek profesyonel katillere bunun para karşılığı yaptırılmasını kabul etmiyoruz" dedi.

DEVLET KATLİAMA ÇANAK TUTUYOR

Sadece geçen yıl avcı adı altındaki 'katiller' tarafından vurulan ve hastanelere yetiştirdikleri yaralı yaban hayvan sayısının 100'ün üzerinde olduğunu belirten Timur Ugan, Anadolu'ya özgü bir tür olan bozayılarla ilgili National Geographic tarafından Sarıkamış'ta 6 ay süren belgesel çekimi yapıldığını, onlar sırtını döner dönmez üç bozayının vurulduğunu söyledi. Aynı şekilde Doğu Anadolu'da kutsal kabul edilen dağ keçileri, Afyonkarahisar'da kızıl geyiklerin avcılar tarafından öldürüldüklerini kaydeden Ugan, "Bir de üstüne bu katliama çanak tutan devlet girişimi, yani av turizmi gibi bir yaklaşımı kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

KAZANILACAK PARAYI TOPLAMA KAMPANYASI

İhalelerin iptali ve buradan kazanılacak parayı kendi ceplerinden karşılamak için kampanya başlattıklarını belirten Ugan, "Devletin 100 hayvanın öldürülerek kazanacağı paraya ihtiyacı varsa, biz yaşam hakkı savunucuları bu parayı cebimizden toplayıp devlete verelim. 100 bin dolara ihtiyacı varsa toplayalım verelim" dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Bakanlığa ihalelerin tamamının iptali için dilekçeyle başvurduklarını da dile getiren Ugan, "Gerekirse bu konuda mahkemeye gideceğiz. Bu rezillik her yıl tekrarlanıyor. Bir taraftan sözde korumak için para harcanırken, bir taraftan komik rakamlara yüzlerce hayvan katlediliyor" dedi. Ugan, yaşam hakkını ihlal, hepsi koruma altında ve soyu tükenme tehdidi altındaki hayvanlar olduğu gibi gerekçelerle hem bakanlık yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulacağı hem de ihalelerin iptalinin isteneceğini söyledi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Milli Parklar Genel Müdürlüğü Türkiye Ege Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title