Haberler

Windows 10, 29 Temmuz İtibari İle Paralı Oluyor

Güncelleme:

Türkiye Windows İş Grubu Yöneticisi Kadir Şener'la yeni işletim sistemi hakkında merak edilen tüm noktaları konuştuk.

Windows 10 yayınlandığı ilk günden bu yana kaç bilgisayara indirildi?

Ülke ülke açıklayamıyoruz ama dünya genelinde şu ana kadar 200 milyonu aşkın bilgisayara Windows 10 yüklenmiş durumda. Temmuz-Ağustos 2015 tarihlerinde indirilme hızı epey yüksekti; yıl sonuna doğru yavaşladı. Türkiye'de, özellikle kurumlar arasında indirilme sayısı gayet iyi.

Windows İş Grubu Yöneticisi Kadir Şener

Windows XP kullanım oranı da hızla düşüyor; bu da bizim için önemli bir gelişme. Ama hala Windows XP kullananlar var maalesef, bu anlamda Türkiye'nin iyi bir karnesi yok.

Windows 10'un ardından Windows 12 veya Windows 12 gelecek mi?

Bu konuda kesin bir şey yok; ancak Windows 10'un isminin değişeceğini düşünmüyorum. Güncellemeler Windows 10'un içinde olacak ve güncellendikçe hep yeni kalacak.

Sizce Windows 10'un kullanıcılar tarafından en çok beğenilen yönleri ne oldu?

Bunu aslında bireysel ve kurumsal kullanıcılar şeklinde ayırmak gerek. Son kullanıcı tarafında performans ve sadelik Windows 10'un öne çıkan özelliklerinden biri. Mesela Başlat menüsünün geri gelmesi yeni Windows'un daha çok tutmasını sağladı.

Kurumsal tarafta ise güvenlik konusunun üzerinde durmak gerekiyor. Güvenlik tarafına çok yatırım yaptık. Özellikle son yıllarda hack'lenme olayları oldukça arttığı için bu konuya eğilmemiz şarttı. Örneğin ABD Savunma Bakanlığı ve onların tedarikçilerini Windows 10 kullandırmaya ikna edebildik. Bu elbette güvenlik tarafına yapılan yatırımlarla mümkün oldu. Yine örneğin Amerikan ordusuna bağlı 4 milyon bilgisayarın 1 sene içinde Windows 10'a güncellenmesi şartı getirildi.

Windows 10'u indirmek şu an ücretsiz mi?

Enterprise sürümleri bir yana bırakırsak, Home ve Pro sürümleri için konuşacak olursak bu sürümleri ücretsiz indirmek mümkün şu an. 29 Temmuz 2016'da süre dolacak ve güncellemeler artık ücrete tabi olacak.

Sürenin uzatılma ihtimali var mı?

Şu an yok. Amaç kullanıcıların bir yıllık süre zarfında hızlıca yeni Windows'u kullanmasını sağlamak.

Windows 10 telefonlarda ne durumda?

Windows 10 telefonlara dağıtılmaya başlandı. Windows 10'un yüklenebileceği telefonlara gelince… Şu an için sadece Nokia ve Lumia marka telefonlara bu güncellemeyi veriyoruz. Telefonda her alanda olmayı düşünmüyoruz. Daha düşük fiyatlı ve daha 'iş' dünyasına hitap eden cihazlar düşünüyoruz. Yani Windows 10'u her telefonda beklememek lazım.

Windows 10'un yüklenebileceği telefonlar

Lumia 430, Lumia 435, Lumia 532, Lumia 535, Lumia 540, Lumia 635 (1GB RAM), Lumia 636 (1GB RAM), Lumia 638 (1GB RAM), Lumia 640, Lumia 640 XL, Lumia 730, Lumia 735, Lumia 830, Lumia 930, Lumia 1520.

Microsoft bünyesinde çalışanlara illa ki Microsoft veya Nokia marka telefon kullanma zorunluluğu var mı?

Öyle bir zorunluluk yok; ama tavsiye ediliyor elbette. Yani şöyle düşünün; Office yazılımını biz iOS platformu için de çıkarıyoruz mesela. Deneyim mobilitesinin sağlanmasını istiyoruz.

Microsoft'un Surface cihazları ne zaman Türkiye'ye gelecek?

Şu an bir tarih vermek güç. Türkiye'de bilgisayar satışları son zamanlarda iyi gitmiyor; pazar küçülüyor. Bu da Surface ile Türkiye pazarına girmemiz için bir engel elbette. Ama benim fikrim Surface'ı Türkiye'deki kullanıcıların deneyimlemesi lazım kesinlikle.

Windows'un uygulama yelpazesi iOS ve Android'e göre geride. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Biz Windows için uygulama yazdırdık; bizzat öncü olmaya çalıştık. Sen yazılımı geliştiriyorsun; ama fazla üye yoksa uygulama güncellenmiyor ve daha az müşteri çekiyor. Geçen yıl iOS platformu Windows 10 platformunun 10-20 katı gibi bir şeydi. Şu an ise Türkiye'de Windows 10 kullanıcı sayısı iPad ve Mac sayısının 3 katından fazla. Amacımız Windows 10'un kullanıcı kitlesini artırıp geliştiricileri bu platforma uygulama yazdırmaya teşvik etmek. (Kaynak:Hürriyet)





Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Microsoft Türkiye Nokia Teknoloji Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (1)

ziyaretçi:

Bence son derece kullanışsız ve arayüzleri çok kötü. yükledim ve 2 gün sonra eski sistemime geri döndüm. bence win7 de yeni bir winxp vakası olacak. win10 un kullanılabilmesi için çok daha iyi arayüzleri ve kullanım kolaylığı gelmeli. kolaylık diye sundukları şeyler ortalığı daha çok karıştırmış.

3
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title