Haberler

Washington Post: Türkiye'de Muhalefet Yoksa Demokrasi de Yok

Güncelleme:

Washington Post'daki bir makalede, demokrasilerde muhalefetin taşıdığı kritik öneme ithafen 'Türkiye'de muhalefet yoksa demokrasi de yok" deniliyor.

Türkiye'de 30 Mart'ta yapılan seçimlerin ardından muhalefetin elinde "hile" yapıldığına ilişkin kesin kanıtların var olduğu gerekçesiyle ayaklandığı, böylece Türkiye'nin yakın tarihinde ilk defa seçim sisteminin kurumsal bütünlüğünün sorgulandığı yorumları yapılıyor. Washington Post gazetesince yayınlanan bir makalede demokrasilerde muhalefetin taşıdığı kritik öneme vurgulanıyor ve "muhalefet yoksa demokrasi de yok" deniliyor.

"CUMHURİYETİN KURULMASINDAN BU YANA EKSİKLİKLER OLSA DA..."

Türkiye'nin seçimlerinde "muhalefet yok, demokrasi de yok" başlığını taşıyan makalede Cumhuriyet'in kurulmasından beri Türkiye'nin birçok demokratik eksikliklerinden dolayı eleştirilirse de genellikle uluslararası toplum tarafından "özgür ve adil" seçimlerle düzenlediği düşünüldüğüne, nitekim AKP'nin zaferleriyle sonuçlanan son üç genel seçimin de meşru olarak kabul edildiğine dikkat çekiliyor.

"AÇIK Kİ TÜRKİYE'DEKİ SEÇİMLERDE TERS GİDEN BİR ŞEY VAR"

Bunun ardından yerel seçimlerle ilgili muhalefet tarafından dile getirilen "hile" iddiaları üzerinde durulduğu makalede CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın oy kullandığı sandıktan CHP için sıfır oy çıktığı iddiası aktarıldıktan sonra da "Açık ki Türkiye'nin seçimlerinde ters giden bir şey var" görüşü öne sürülüyor.

"BU DEFA TERS GİDEN NEDİR? "

"Bu defa ters giden nedir?" sorusuna yanıtın "Çapı ve genişliği açısından Türkiye'nin tarihi emsal olmayan bir yolsuzluk soruşturması"nın olabileceğinin belirtildiği makalede ses kayıtları ile yargı ve polisteki görev almaları, Twitter ve YouTube yasakları üzerinde durulduktan sonra "Bir yolsuzluk skandalı tek başına gözlenen seçim manipülasyonunun boyutunu izah etmek için yetersiz gibi görünüyor" görüşü öne sürülüyor.

"MUHALEFETİN EVRİM GEÇİREN DOĞASI"

Makalede "daha akla yakın bir izahat" olarak da "muhalefetin evrim geçiren doğası" argümanı dile getiriliyor ve Gezi gösterileriyle birlikte açılan "siyasi katılımın yeni kanalları"na vurgu yapılıyor. Berkin Elvan'ın ölümü için yaş tutan göstericilerin maruz kaldığı baskılara dikkat çekildikten sonra Gezi sırasında oluşan muhalefetteki dayanışmanın da, ne kadar süreceği belli olmamakla birlikte halen AKP'nin idare etmede becerisiz olduğunu kanıtladığı bir hareketlenmenin temeli oluşturduğu" belirtiliyor.

"SİMGE HAYVAN OLARAK PENGUENİN YERİNİ KEDİ ALDI"

"2013 yılında Gezi protestolarının doruğunda milyonlarca insanın sokaklarına dökülmesine yol açan, AKP'nin acımasız polis baskılarını eleştirmek için kullanılan mizahi zeka ve yaratıcılık, seçimleri ele almadaki meşruiyeti yok etmek için tüm gücüyle gözlerin önüne seriliyor" denildikten sonra bu defa "simge hayvan" olarak penguenin yerini kedinin aldığı da anlatılıyor.

"MUHALEFETİN MEŞRUİYETİ MESELESİ"

Washington Post'taki makalede iktidarın muhalefete yönelttiği ağır eleştirilere dikkat çekiliyor ve Türkiye'deki demokratikleşmeye en büyük engeli, "muhalefetin meşruiyeti meselesi ve AKP'den farklı düşünenleri şeytanlaştırma" eğiliminin oluşturduğu savunuluyor. Makalede Türk deyimi "olmazsa olmaz" anımsatılarak da "Muhalefet yoksa demokrasi de yok" uyarısı yapılıyor.

Kaynak: ANKA / Dünya

Türkiye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bahar Candan tutuklandı mı? Bahar Candan neden tutuklandı, suçu ne? Nihal Candan tutuklandı mı? Nihal Candan neden tutuklandı, suçu ne? Brighton Manchester City maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Brighton Manchester City maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500

Yorumlar (13)

ileri demokrasidfer34w3@gmail.com:

mansur yavas akpyi bitirdi dunyanin gozunde rezil kepze etti. bu gazete zamaninda erdogani pohpohlayinca 'basbakani kiskanmayin o bir dunya lideridir yabanci ajanslar yalan soylemez' diyen akpliler bugun yabanci ajanslari dis gucler olarak tanimlasa da biz balik hafizali degiliz. kendi kazdiginiz kuyuya dustunuz akpnin mesruiyeti kalmadi

1
29
yanıtYanıtla
türkpostnetcenyahu@mynet.com:

bilader okuyan da amerikada değilde türkiyede çalışan gazete zannedecek sizi siz kendi işinize baksanıza size ne lan türkiyenin demokrasisinden. Ülkenizde çatır çatır idam vcezesi veriliyor polise yan bakanı sokak ortasında polis acımadan infaz ediyor. utanmadan türkiyenin demokrasisini sorguluyorsunuz. evet türkiyenin demokrasi sorunu var doğru ama doğru olan bir numara fazla demokrasi var o kadar

9
2
yanıtYanıtla
abdulmutaleb abdullahabdullah_1989@hotmail.co:

doğru sana hizmet iden demokrasi olmayacak bundan sonra türkiyenin yararına olan bir demokrasi olacak türkiyede demokrasi olup olmadığını sen değil türkiye halkı karar verecek

8
1
yanıtYanıtla
kapkaraahmetbaykara33@hotmail.com:

SEN KENDİ İŞİNİ BAK MUHALEFETİ SAVUNMAK SANA MI KALDI..

5
4
yanıtYanıtla
gökhaner.o.gon@hotmail.com:

evet muhalefet olsun ki türkiyeyi istedikleri gibi karıştırıp,istedikleri kişi iktidar yapııp istediklerini devirsinler siyon yılanları bunlar.osmanluı da bu şekilde parçaladılar bunlar.

7
1
yanıtYanıtla
GÖKÇE ADAMgokce_adali@hotmail.com:

NE POSTUSUNUZ BİLMEM AMA BİLMELİSİNİZ Kİ BİZDE AYI POSTU PARA ETMEZ... ODAKLANMANIZ GEREKEN KONU BİZİM İÇ İŞLERİMİZ OLMASINDAN ZİYADE OVALLERİNİZ OLMALIDIR.

6
1
yanıtYanıtla
abdulmutaleb abdullahabdullah_1989@hotmail.co:

amerikanın ırak ve afghanitanda gütürdüğü demokrasisini herkes yakından takıp etmektedir oralardaki yer altı zenginlikleri sokup götürürken kimsenin sesini çıkmaması onlar için önemsiyi bir demokrasi bir birleri kanını dökmesi ilerlemiş bir demokrasi sen bunu türkiye halkına yediremezsin bu halk kimin ne olduğunu çoktan anladı ne yazık ki uykuda kalmışsın

6
0
yanıtYanıtla
e kzuberkaya12@live.de:

Siz gezi dediniz olmdi,bölücü dediniz,rüşvetci dediniz,hirsiz dediniz,şimdi NEYAPACAKSINIZ ey BATI ve uşaklari

3
0
yanıtYanıtla
SEZGİN ÖNKALantalyal83@hotmail.com:

ÖNCELİKLE TÜRKİYENİN İMACININ NE KADAR KÖTÜ OLDUĞU HER ÜLKECE BİLİNİYO. OSMANLI KENDİ HATALARI VE EMPERYALİST GÜÇLER TARAFINDAN YIKILDI. İNGİLİZE YUNANA ÇANAK TUTAN BİR İNSAN TOPLULUĞU BENİM GÖZÜMDE OSMANLI OLAMAZ AMA VATAN HAİNİ OLUR ARKADAŞIM. BU ÜLKEDE YOLSUZLUKLAR VAR VE HALA ÇÖZÜLMÜŞ DEĞİL ÇIKIYOSUNUZ AK PARTİ DİYEBİLİYOSUNUZ AMA BENİM İÇİN AYAKKABI KUTUSU PARTİSİDİR. BEN BU KADAR AŞİKAR BİR HIRSIZLIK GÖRMEDİM ARKADAŞ UTANMADAN HALA ÇIKIYOR MÜSLÜMANLIKTAN VE ADALETTEN BAHSEDİYOSUNUZ. BEN SANA ŞUNU SÖYLÜYEYİM 17 ARALIKTAN SONRA BU ÜLKE YOLSUZLUKLARIN ÜSTÜNÜ ÖRTTÜ DENMEZ AMA BU ÜLKE NE MUTLU TÜRKÜMDE DİYEMEZ. 45 AKP DEDİNİZ PEKİ U İ HALA BU PARTİYE HIRSIZ DİYOR UNUTMAYIN. ÜLKEYİ İÇ SİYASETİNİZLE VE DIŞ SİYASETİNİZLE REZİL ETTİNİZ ÇIKMIŞSIN AK DİYOSUN SEN HANGİ ÜLKEDE VE HANGİ DİNİ YAŞIYONUZ BANA ONU SÖYLEYİN UTANIN BİRAZ.

0
3
yanıtYanıtla
MEHMETsay_s78@hotmail.com:

GUCLU ULKELER GUCLU ANALIZE DAYALI ACIKLAMA YAPAR .BU DONGU MANTIGI ULKEDE COGU ALANDA AYNIDIR . BU HABER WASHINGTON POST GAZETESININ TURKIYE ICIN YAPTIGI YILIN HABERI OLABILIR .EVET BENCE HABERE KATILMAK YERINDE OLUR .

0
2
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title