Haberler

Vize Belediyesi'nden Yemek "Kültürü Projes"İ Tanıtım Toplantısı

Kırklareli Vize Belediye Başkanlığı AB projesini tanıttı.

2 paydaşı ile ortak olduğu Avrupa Birliği projesi tanıtım toplantısına Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Başkanı Nusret TÜRKKAN, Tsarevo Belediyesi AB Proje Ofisi Şefi Jana Ivanova Yangyozova, Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar MYO Öğretim Görevlisi Ali Çakır, Mahalle Muhtarları, Vize'deki Yiyecek İçecek Sektörü Temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Türkiye'den Kırklareli Vize Belediyesi, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Demirköy Şubesi ve Bulgaristan Cumhuriyeti Burgaz İli Tsarevo Belediyesinin ortaklaşa hazırladıkları "Trakya Bölgesinde Ortak Kültürel Yemek Mirası" proje ile Türklerin ve Bulgarların ortak yemek mirasını ortaya koyulması hedefleniyor.

Proje koordinatörü Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar MYO Öğretim Görevlisi Ali Çakır, proje ile ilgili yaptığı açıklamalarında;"Bu hazırlanan proje kapsamında bölgenin ortak yemeklerinden oluşan İngilizce, Türkçe ve Bulgarca olmak üzere 3 dilde bir yemek kitabı bastırılarak internet ortamında paylaşılacak ve de bölge halkına dağıtılacak. Bu sayede somut olmayan yemek kültürü mirası kayıt altına alınmış olacak ve gelecek nesillere aktarılmış olacaktır. Trakya Bölgesi Ortak Kültürel Yemek Mirası projesinin asıl amaçlarından bir tanesi de, uzun yıllar bir arada kardeşçe yaşamış olan Türklerin ve Bulgarların ortak yemek mirasını ortaya koymaktır. İki mutfak kültürü de birbirinden etkilenmiş ve birbirini etkilemiştir. Günümüzde hızla yayılan fast-food kültürünün yaygınlaşmasına karşı geleneksel yemek kültürünün tekrar canlanmasını sağlayacaktır. Diğer bir yandan da her iki kültür arasındaki geçmişten günümüze uzanan komşuluk bağlarının güçlenmesini sağlayacaktır. Yine proje kapsamında her iki yemek kültürü içinde ortak stratejik plan ve aksiyon eylem planını Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar MYO. Uzman Öğretim Görevlisi Gülay Çakır ve Namık Kemal Üniversitesi Malkara MYO. Öğretim Görevlisi Gülsel Çiftçi oluşturacak. Projenin diğer önemli özelliklerinden bir tanesi de, Cittaslow belgesine sahip olan Vize İlçesi Slowfood belgesine de sahip olacaktır. Kurulacak olan Slowfood Vize Convivium ile Trakya Mutfağı bir adım daha ileriye taşınmış olacaktır" dedi. - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Avrupa Birliği Selçuk Yılmaz Pınarhisar Kırklareli Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title