Haberler

Vişne Sezonu Sancılı Başladı

Güncelleme:

Kütahya'nın Pazarlar ilçesinde vişne rekoltesinin geçen yıllara oranla yüksek olması üreticinin yüzünü güldürürken fiyatlarında düşük olması üreticiyi üzdü.

Kütahya'nın Kiraz ve Vişnesi ile ün yapmış Pazarlar ilçesinde vişne rekoltesinin geçen yıllara oranla yüksek olması üreticinin yüzünü güldürürken fiyatlarında düşük olması üreticiyi üzdü.

Tek geçim kaynağı olan Meyvecilik olan Pazarlar ve çevresinde bu yıl rekoltenin beklenilenin çok üstünde olması vişne fiyatlarının normal düzeyde olması bekleniyordu. Ancak Pazarlar ve çevresinden her yıl düzenli olarak vişne alan firmaların çeşitli bahaneler öne sürerek fiyatları üreticinin beklediğinin çok altında tutarak üreticiyi zor duruma soktular.

Üreticilerin son gelen yüksek zamlarla Gübre, mazot ve tarım ilacı almakta güçlük çektiği, ayrıca yüksek miktardaki işçilik olmasının yanında fiyatlarında düşük olması üreticiyi düşündürüyor. Hatta bazı üreticiler vişneleri toplamamayı düşünüyor. Çünkü sadece toplamadaki işçilik toplanan ürünün yüzde 85 'ini götürüyor.

Pazarlar ve çevresinde vişne fiyatları suluk 1 lira ve şokluk 1 lira 20 kuruştan satıldığını belirten vişne üreticileri, " İlçemizin en büyük geçim kaynağı olan vişnenin fiyatlarının düşük olması üretici olarak bizleri zor günler bekliyor. Gübre, mazot ve tarım ilaçlarına gelen yüksek zamlar dolayısıyla zaten zor günler yaşıyoruz. Artık meyve üreticilerini ya bankalara bağımlı kalacaklar veya işsizler sınıfına katılacaklar. Üreticilerin yüzde 90'ının Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine borçlular. Eğer fiyatlar böyle giderse hiçbir üretici borçlarını ödeyemez. Ayrıca işçilik fiyatları da bunun üzerine eklenirse geriye bir şey kalmıyor. Hatta bazı üreticiler vişneleri toplamamayı düşünüyor. Çünkü sadece toplamadaki işçilik toplanan ürünün yüzde 85 'ini götürüyor. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz. 2011 yılında 2,5 lira ile 3 lira arasında vişne alan firmalar zarar etmiyordu da şimdimi zarar ediyorlar.

Şu anda hasadına başlanması gereken vişnenin kilosu, 2 liraydı. Bu yıl fiyat beklentisi çok yüksekti. Ancak, meyve suyu fabrikalarının vişneyi 1 liradan alması bizleri çok üzdü. İşçilik, gübreleme, budama, nakliye, ilaçlama gibi maliyetler hesaplandığında 1 liralık fiyat meyve üreticisinin maliyetlerini bile karşılamıyor" diye konuştular. - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kütahya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title