Haberler

Vıp Dinleme" Soruşturması

İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği, bazı iş adamları ile gazetecilerin dinlenilmesi ve takip edilmesine ilişkin Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) hakkında yürütülen "VIP dinleme" soruşturması kapsamında, aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da bulunduğu başka suçlardan tutuklu 14 şüphelinin tutuklanması talebini, "tutuklu olan şüphelilerin kaçma şüphesi veya delilleri karartma şüphesinin bulunmaması" gerekçesiyle reddetti.

İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği, bazı iş adamları ile gazetecilerin dinlenilmesi ve takip edilmesine ilişkin Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) hakkında yürütülen "VIP dinleme" soruşturması kapsamında, aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da bulunduğu başka suçlardan tutuklu 14 şüphelinin tutuklanması talebini, "tutuklu olan şüphelilerin kaçma şüphesi veya delilleri karartma şüphesinin bulunmaması" gerekçesiyle reddetti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca yürütülen ve FETÖ/PDY'nin 2007-2012 yılları arasında gerçekleştirdiği belirtilen "yasa dışı dinlemelere" yönelik soruşturma kapsamında, diğer davalardan tutuklu 14 şüpheli, İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliğince sorgulandı.

Sorgulamanın beşinci gününde kararını açıklayan hakimlik, başka suçlardan tutuklu olan şüphelilerden Ali Fuat Yılmazer'in, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarından, diğer 13 şüphelinin ise "silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarından tutuklanmalarının talep edildiğini aktararak, şüphelilerin 2007-2013 yılları arasında İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğünde çeşitli görevlerde bulundukları sürede usulsüz dinleme yaptıklarının iddia edildiği, bu eylemlerinden ötürü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 3 ayrı dosyayla soruşturmalar yürüttüğü ve bu soruşturmalardan bir kısmının kamu davasına dönüştürüldüğünü hatırlattı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde bir yargılamanın devam ettiği, şüpheliler hakkında 2009-2013 yılları içinde, usulsüz istihbari dinleme eylemlerinden ötürü çeşitli suçlardan tutuklama kararı verildiği, bir kısım suçlar yönünden soruşturma, yargılamanın tutuksuz olarak devam ettiği, bütün şüphelilerin halen tutuklu oldukları ve haklarındaki diğer kovuşturma ve soruşturmaların tutuklu olarak devam ettiğine dikkat çekilen kararda, şüpheliler hakkında bu soruşturmaya konu usulsüz istihbari dinleme eylemlerinin 2007-2009 yıllarına ait olduğu, şüphelilerle ilgili "örgüt kurma,üye olma ve darbeye teşebbüs" suçlarından yargılamanın devam ettiği ve "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçundan yürütülen soruşturmada ise şüphelilerin tutuklu bulunduğu kaydedildi.

Kararda, "Şüphelilerin tutuklu olmaları hasebiyle kaçma şüphesi veya delilleri karartma şüphesinin bulunmadığı, bu itibarla soruşturmanın tutuklu olarak yürütülmesinin bir katkı sağlamayacağı, şüphelilerin zaten tutuklu olmaları hasebiyle soruşturmaya sağlaması beklenen hukuki faydanın sağlandığı, farklı tarihlerdeki eylemlerinden ötürü tekrar tutuklama tedbirine başvurulmasının uygun olmayacağı kanaatine varıldığından, şüphelilerin tutuklanmaları yönündeki talebin tüm suçlar yönünden ayrı ayrı reddine karar verilmiştir" denildi.

Böylece hakimlik, başka suçlardan tutuklu olan şüphelilerin, bu soruşturma kapsamında tutuksuz yargılanmalarını kararlaştırmış oldu.

Soruşturma kapsamında 15 Mart Salı günü tutuklu bulundukları cezaevinden getirildikleri adliyede soruşturma savcısı tarafından ifadesi alınan şüpheliler, tutuklanma istemiyle nöbetçi İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmişti. Şüphelilerin avukatları, zaten tutuklu olan müvekkillerinin sorgulanmasının geç başlayacak olması nedeniyle bu işlemin başka bir gün yapılmasını talep etmişti. Bu talebi uygun gören hakimlik, 14 şüpheliyi 17 Mart'ta sorgulamaya başlamıştı.

Bu arada, soruşturma kapsamında tutuklu bulunan 14 şüpheli dışında kalan 21 şüpheliden 20'si de önceki gün adliyeye getirilmiş, biri emniyetten serbest bırakılmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ifadesi alınan bu şüphelilerden 19'unu mahkemeye sevk etmiş, bir kişiyi de salıvermişti. Hakimlikçe sorgulanan 19 şüpheli, haklarında yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılmıştı.

Süreç

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca yürütülen FETÖ/PDY'nin 2007-2012 yılları arasında yaptığı belirtilen "yasa dışı dinlemelere" yönelik soruşturma kapsamında, emniyete operasyon talimatı verildi.

"VIP dinleme" soruşturması kapsamında, Fetullah Gülen ve 44 istihbaratçı polis hakkında "silahlı örgüt kurmak ve üye olmak" ile "özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar" yönünden işlem yapıldığı belirtildi.

Savcılığın talimatı üzerine, İstanbul merkezli 15 ilde gözaltı kararı alınan 24 şüpheli polis hakkında operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda, 21 polis gözaltına alınırken, 3 polis halen aranıyor. Diğer 4 polis ise ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Soruşturma kapsamında, aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da bulunduğu 16 şüpheli polis hakkında FETÖ/PDY'ye yönelik başka davalardan tutuklu oldukları için gözaltı kararı verilmediği ancak adliyeye getirilerek ifadelerinin alınacağı, söz konusu soruşturmanın 1 numaralı şüphelisinin ise Fetullah Gülen olduğu belirtilmişti.

FETÖ/PDY şüphelilerinin, bazı iş adamı ve gazetecileri suç örgütleriyle irtibatı varmış gibi 5 yıl boyunca izledikleri, telefon konuşmalarını sahte isimle karar almak suretiyle kaydettikleri ve bunu da mağdurları baskı ve etki altına almak amacıyla gerçekleştirdikleri öne sürüldü.

Savcılığın tespitine göre, şüpheli polislerin "VIP dinlemeleri", 2013'ün sonunda planladıkları "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırma veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engelleme" planlarına hazırlık amacıyla yaptıkları iddia edildi.

Dinlenilen 59 kişi

Şüphelilerin; Ferit Şahenk, Yıldırım Ali Koç, Caroline Nicole Koç, Mehmet Emin Karamehmet, Mustafa Süzer, Fevzi Bülent Özaydınlı, Atalay Şahinoğlu, Erol Altaca, Mehmet Yörük, Melih Türker, Mehmet Topsoy, Ali İhsan Karacan, Yener Şenok, Süleyman Kocakaya, Dursun Ali Yılmaz, Memduh Karakullukçu, Sezai Çanakçı, İbrahim Çağlar, İbrahim Özay Şendir, Ömer Lütfi Karagöz, Cemal Tanıl Küçük, İ. Tufan Türenç, Mehmet Murat Yetkin, Zafer Mutlu, Sabri Yılmaz Özdil, Can Dündar, Aslı Aydıntaşbaş, Mehmet Faraç, İsmail Küçükkaya, Mirgün Sırrı Cabas, İsmail Uğur Dündar, İbrahim Yıldız, Amberin Zaman, Şirin Payzın Acet, Nihat Genç, Rasih Yılmaz, Selahattin Sadıkoğlu, Ergün Diler, Cengiz Semercioğlu, Halil Engin Ardıç, Bedri Baykam, İlhami Melih Meriç, Metin Yüksel, Saner Ayar, Recep Tepeli, Nesibe Ruhat Mengi, Bülent Çöltekin, Rıdvan Bıyık, Mustafa Şekeroğlu, Gülden Aydın, Mehmet Nuri Çolakoğlu, Faruk Bildirici, Şükran Suna Vidinli, Arslan Bulut, Özdemir İnce, Mehmet Emin Darendeliler, Ahmet Altınel, Hüseyin Özalp ve Metin Yavuz Yalçın'ı dinlediği ve izlediği öğrenilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Türkiye Cumhuriyeti Ali Fuat Yılmazer Erol Demirhan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title