Haberler

Veysi Kaynak: "Türkiye, Zihinlerde Oluşturulmuş Yapay Sınırları Kaldırıyor"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Toplantıdan görüntü Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın konuşması Başbakan Yardımcısı Kaynak: (2) "Türkiye, zihinlerde oluşturulmuş yapay sınırları kaldırıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Toplantıdan görüntü

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın konuşması Başbakan Yardımcısı Kaynak: (2)

" Türkiye, zihinlerde oluşturulmuş yapay sınırları kaldırıyor. Geniş bir coğrafyada ortak tarihe dayanan, aynı kültürden beslenen yüzyıllar boyunca kader birliği yapmış olan dost, akraba ve soydaş toplulukların buluşacağı bir mecra oluşturuyor"

"Türkiye olarak ihya ettiğimiz her bir eserle aslında derin dini, kültürel ve tarihi bağlarımız olan coğrafyayla ilişkilerimizi güçlendiriyoruz. Medeniyetimizin abidevileşmiş sembollerini yeniden ihya ediyoruz"

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türkiye'nin, zihinlerde oluşturulan yapay sınırları kaldırdığını belirterek, "Geniş bir coğrafyada ortak tarihe dayanan, aynı kültürden beslenen yüzyıllar boyunca kader birliği yapmış olan dost, akraba ve soydaş toplulukların buluşacağı bir mecra oluşturuyor." dedi.

Kaynak başkanlığındaki Yurt Dışındaki Kültür Varlıkları Eşgüdüm ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı çeşitli kurumlardan temsilcilerin katılımıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nda (TİKA) yapıldı.

Türkiye'nin son 15 yılda çok büyük bir gelişim ve ilerleme kaydettiğini dile getiren Kaynak, Türkiye'nin 2002 yılı öncesinde yardım alan ülkeler kategorisinden bugün donör ülke konumuna yükseldiğine dikkat çekti.

Kaynak, "2016 Küresel İnsani Yardım Raporu'na göre, Türkiye, 2015'te 3,2 milyar dolar ile dünyada ABD'den sonra en fazla insani yardım yapan 2. ülke oldu. Aynı zamanda, 2015 yılında milli gelire oran bakımından en fazla insani yardım yapan dünyanın en cömert ülkesi olma onurunu yaşadı. Bütün bunlar güçlü bir liderlik, siyasi irade ve milletimizin özveri ve hamiyetperverliği sayesinde olmuştur." diye konuştu.

Türkiye'nin bugün, tarihinden aldığı güçle yeni bir atılım dönemi yaşadığını anlatan Kaynak, bu sürecin, medeniyetin mana köklerine dayanan yeniden inşa ve ihya süreci olduğunu kaydetti.

Kaynak, "Bu yeni süreç, bu aziz milletin tarih sahnesinde 100 yılları aşarak adalet ve hoşgörü üzerine inşa ettiği medeniyetin temelleri üzerine yükseliyor. Orta Asya'dan Balkanlar'a kadar, medeniyetlere beşiklik etmiş bu coğrafyada ruh ve mana köklerimizle bağlarımızı güçlendiriyoruz. Çalışkanlığı ve özveriyi karakter haline getiren bu aziz millet üretiyor ve ürettiği zenginliği soydaşları, dindaşları, tarihdaşları ve bütün dünya ile paylaşıyor. Türkiye, zihinlerde oluşturulmuş yapay sınırları kaldırıyor. Geniş bir coğrafyada ortak tarihe dayanan, aynı kültürden beslenen yüzyıllar boyunca kader birliği yapmış olan dost, akraba ve soydaş toplulukların buluşacağı bir mecra oluşturuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin son yıllarda özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonu ve destekleri sayesinde yurt dışındaki kültür varlıklarının korunması ve geleceğe aktarılması noktasında çok önemli projeleri hayata geçirdiğine dikkati çeken Kaynak, şöyle devam etti:

"Bundan 15-20 yıl önce yurt dışına gittiğimizde başta Osmanlı dönemi olmak üzere birçok Türk İslam eserinin içler acısı, metruk, harabe halleri ile karşılaşır büyük bir acı duyardık. Ama bugün TİKA, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, Kültür ve Turizm Bakanlığımız başta olmak üzere ülkemizin ilgili tüm kurumları ile yurt dışındaki tarihi eserlerimizi bir bir ayağa kaldırıyoruz. Türkiye olarak ihya ettiğimiz her bir eserle aslında derin dini, kültürel ve tarihi bağlarımız olan coğrafyayla ilişkilerimiz güçlendiriyoruz. Medeniyetimizin abidevileşmiş sembollerini yeniden ihya ediyoruz. Daha düne kadar kendi kaderine terkedilmiş, ilgisizlikten dolayı yıkılmaya yüz tutmuş, camiler, medreseler, tekkeler, köprüler, hamamlar, şehitlikler, kiliseler, sinagoglar ve daha pek çok eseri güzide kurumlarımızın yoğun gayretleri ile gün yüzüne çıkartıyoruz. Geçmişte ecdadımız gittiği yerleri mamur etmiş, ardında adete ibadet edercesine sanatkarane eserler bırakmıştır."

TİKA'nın yurt dışındaki çalışmaları

Restore edilen her bir eserle aslında ortak tarihi bilincin onarıldığını, ortak hafızanın güçlendirildiğini vurgulayan Kaynak, yurt dışındaki kültür varlıklarının restorasyonları hakkında ise Afganistan Belh'te gönüller sultanı Mevlana'nın babası Sultanu'l-Ulema Bahaeddin Veled'in evinin restore edildiğini kaydetti.

Kaynak, Türkmenistan'da büyük Türk fatihi Sultan Alparslan'ın mezarının bulunması ve türbesinin inşa edilmesi çalışmalarının hızla devam ettiğini, Cezayir'in bağımsızlık sembolü olan Keçiova Cami'nin restore edildiğini anlatarak, "TİKA, 2014-2016 yılları arasında 3 kıtada 18 ayrı ülkede 100'ü aşkın eserin ihyası için çalışmalar yürüttü. Sadece son üç yılda, Balkanlar genelinde 7 farklı ülkede toplam 28 eser, Afrika kıtasında ise 3 farklı ülkede 13 eser olmak üzere toplam 41 eserin restorasyonu yapılarak hizmete açıldı. Önümüzdeki bir yıl içerisinde farklı ülkelerde restorasyonu devam eden 24 eserin daha çalışmaları tamamlanacak. Bunların yanı sıra TİKA, yurt dışındaki 32 eserin ihale hazırlık süreci devam ettirirken, ayrıca Balkanlar'da 30'a yakın eserin projelerinin hazırlanmasına ilişkin fizibilite çalışmaları da tamamlandı." diye konuştu.

Macaristan'da Kanuni Sultan Süleyman'ın mezarının bulunmasıyla ilgili çalışmaların da devam ettiğini dile getiren Kaynak, ayrıca 1566'da Zigetvar seferinde Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle Mimar Sinan tarafından Hırvatistan'da 18 günde inşa edilen ahşap köprünün gün yüzüne çıkartılması için de çalışmalara başlandığını belirtti.

TİKA Başkanı Serdar Çam'ın katıldığı toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Kanuni Sultan Süleyman Veysi Kaynak Türkiye Ekonomi Haberler

title